Επαγγελματικά Δικαιώματα ΤΩΡΑ!

Διευρύνονται οι αντιδράσεις στην Άρτα και την Ήπειρο για τη Σχολή Γεωπονίας

Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των φοιτητών

Μαζικές είναι οι αντιδράσεις από φορείς και συλλογικά όργανα της Άρτας, σχετικά με το ζήτημα που υπάρχει με τα επαγγελματικά δικαιώματα της Σχολής Γεωπονίας Άρτας.
Παράλληλα οι παραιτήσεις των καθηγητών της Σχολής, αναδείχτηκε σε πανελλαδικό θέμα με τις εντυπώσεις της αδικίας να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.
Με τον Δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης να δηλώνει «Το θέμα είναι μείζονος σημασίας. Οφείλουν όλοι οι Βουλευτές, η Περιφέρεια και όλοι οι Φορείς, να ταχθούν υπέρ των φοιτητών και των καθηγητών της Γεωπονικής Σχολής», μία πολύ σημαντική απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 22 Μαρτίου 2023, η οποία κοινοποιήθηκε προς κάθε αρμόδιο Υπουργείο και Φορέα, για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των φοιτητών Γεωπονίας Άρτας.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έρχεται μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Είχε προηγηθεί η κατάθεση των προτάσεων της Προέδρου του Συλλόγου Φοιτητών. Με τους φοιτητές συντάχθηκε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι «Οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου της Άρτας, αγωνίζονται για τη θωράκιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, για την αναγνώριση του πτυχίου τους ως 5ετους φοίτησης για όλα τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής και την ένταξη των αποφοίτων στο ΓΕΩΤΕ. Η μη δυνατότητα έγγραφης τους συνεπάγεται την μη απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των αποφοίτων του τμήματος, με συνέπεια τον καθολικό αποκλεισμό τους από την δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του ΠΕ Γεωπόνου / Γεωτεχνικού. Τέλος, η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν περιορίζει απλά την ελκυστικότητα της Σχολής αλλά αμφισβητεί στην πράξη την ίδια την υπόστασή της».
Εν τω μεταξύ καθημερινά μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης στους φοιτητές και τους καθηγητές της Σχολής που κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μερόπη Τζούφη

Η Μερόπη Τζούφη βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναπλ. τομεάρχης Παιδείας δήλωσε για την παραίτηση των καθηγητών της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Οι καθηγητές και οι φοιτητές της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κινητοποιούνται και διεκδικούν το αυτονόητο: οι σπουδές να έχουν αξία, τα πτυχία αντίκρισμα και οι απόφοιτοι επαγγελματικά δικαιώματα. «Ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση των ιδιωτικών κολεγίων και για έναν πρωθυπουργό που «γνωρίζει πως υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι από το μισθό τους».
Η παραίτηση των καθηγητών είναι μια κραυγή αγωνίας, μια ύστατη πράξη για να σταματήσει η απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων και η αδικία σε βάρος των φοιτητών τους. Εδώ και τέσσερα χρόνια, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας υπονομεύουν με κάθε δυνατό τρόπο τα ΑΕΙ και το νέο ακαδημαϊκό χάρτη που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από εξαντλητικό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα… Έστω και τώρα, παρά την τετραετή καθυστέρηση, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας οφείλουν να βρουν λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν. Αν ήταν ιδιωτικό κολέγιο, θα το είχαν ήδη λύσει».

Ο Χριστόφορος Σιαφάκας

Από το γραφείο του υποψήφιου ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΙΑΦΑΚΑ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι η τροπολογία που περιμέναμε για την τακτοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής της Άρτας κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση, χωρίς όμως να λύνει το πρόβλημα! Αντιθέτως, μαζί με άλλα τμήματα και σχολές της χώρας, τις κατατάσσει σε δεύτερης κατηγορίας σχολές, χωρίς άμεση αναγνώριση του πτυχίου τους! Ένα πρόβλημα το οποίο η ίδια η πολιτεία δημιούργησε με τις συγχωνεύσεις και μετονομασίες τμημάτων το 2019, φαίνεται ότι δεν θέλει να το διορθώσει οριστικά, αφού αφήνει τις Γεωπονικές Σχολές, και όχι μόνο, να είναι χωρισμένες σε δύο κατηγορίες.
Το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη για στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των φοιτητών μας, φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό για τη δικαίωσή τους. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε με κάθε δυνατό τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις και όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να δοθεί οριστική λύση και να αναγνωριστούν τα πτυχία όλων των Γεωπονικών Σχολών ισότιμα για όλη τη χώρα. Η πρόθεση παραίτησης όλων των καθηγητών της Γεωπονικής Σχολής της Άρτας ας γίνει η αφορμή να αφυπνιστεί το Υπουργείο και να προχωρήσει άμεσα στη διόρθωση των αδικιών και των δικών του παραλήψεων.
Η Άρτα έχει μεγάλη ανάγκη την ύπαρξη, λειτουργία και εξέλιξη της Γεωπονικής Σχολής. Είναι πολλοί οι αγώνες που δόθηκαν για να δημιουργηθεί μία ελκυστική πανεπιστημιακή σχολή στην Άρτα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την υποβάθμισή της σε δεύτερης κατηγορίας σχολή, χωρίς αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή
Για τις εξελίξεις στην Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η δημοτική παράταξη του Δήμου Αρταίων της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής σημειώνει τα εξής: «Δηλώνουμε την αμέριστη και πλήρη συμπαράσταση μας στην φοιτητική κοινότητα που βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις καθώς και στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύει στην Άρτα.
Εδώ και πολλούς μήνες οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας βρίσκονται σε κινητοποίηση για το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: επαγγελματικά δικαιώματα. Σήμερα με ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης τους, το σύνολο του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας υπέβαλε τις παραιτήσεις τους, καθώς χθες με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Γεωπονικών Σχολών, η κυβέρνηση συνεχίζει την ομηρία χιλιάδων φοιτητών ανά τη χώρα, διαχωρίζοντας τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας. Αρνούμενη να ακούσει και να δει τα τεράστια προβλήματα, προβλήματα που έχουν την απαρχή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Γαβρόγλου και ακουμπούν όλο το φάσμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση…..
Από την δική μας θέση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και έξω από αυτό, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε αρωγοί στον αγώνα φοιτητών και καθηγητών, αλλά και στο να ανοίξει η πόλη την αγκαλιά της στα Τμήματα του Πανεπιστημίου που εδρεύουν εδώ».

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ
Η παραίτηση των καθηγητών της Γεωπονικής Ιωαννίνων αποτυπώνει τις κυβερνητικές παθογένειες στα ΑΕΙ αναφέρει ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Η παραίτηση των καθηγητών της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, που ζητούν να τους αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα και οι σπουδές τους να έχουν αντίκρισμα, αποτυπώνουν την εγκληματική αδιαφορία και αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργίας Κεραμέως……… Την ίδια στιγμή, χιλιάδες φοιτητές, μεταξύ αυτών και οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας στην Άρτα, βιώνουν την αδικία και τον αποκλεισμό γιατί το υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία δεν κίνησαν καμία διαδικασία ώστε να τους αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα (για τους φοιτητές που εισήλθαν από το 2019 και έπειτα) ή να τους δοθεί δυνατότητα αντιστοίχισης των πτυχίων τους (παλαιότεροι απόφοιτοι)… Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, να φέρει ρύθμιση για το πρόβλημα. Ας ενεργοποιήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούν σε λύσεις και θωρακίζουν τον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης & Έρευνας προς όφελος της χώρας και της νέας γενιάς».

Τoμεακή Επιτροπή Άρτας του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή της η Τoμεακή Επιτροπή Άρτας του ΚΚΕ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Να εξασφαλιστούν τώρα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι φοιτητικοί σύλλογοι διάφορων Γεωπονικών Τμημάτων σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, και στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, μετά από πρόταση των δυνάμεων της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος διεκδικώντας να αναγνωριστούν τα πτυχία τους ως ΠΕ (σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου), να κατοχυρωθούν άμεσα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Οι φοιτητές τονίζουν ότι, η απόκτηση ενός πτυχίου χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα έχει φέρει σε δυσμενή και αδιέξοδη θέση το σύνολο των φοιτητών και εν δυνάμει αποφοίτων, αφού θα οδηγήσει στον αποκλεισμό τους από την αγορά εργασίας. Καταγγέλλουν ότι εδώ και 5 χρόνια περίπου αντιμετωπίζουν την κοροϊδια της δήθεν αναβάθμισης που θα ερχόταν με το νόμο Γαβρόγλου και την πανεπιστημιοποίηση, επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτή της ΝΔ που επί 3,5 χρόνια δεν κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Η τροπολογία σε πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» της κυβέρνησης, η οποία αναφέρεται στην κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν ορίζει ξεκάθαρα συγκεκριμένα το Τμήμα Γεωπονίας της Άρτας –ανάμεσα σε άλλα Γεωπονικά Τμήματα- ότι θα αναγνωρίζει τα πτυχία τους και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. (…) Να σταματήσει να παίζει με τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των φοιτητών και να πάρει πίσω τα ψεύδη του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριος Στύλιος, ότι το ΚΚΕ δήθεν δεν θέλει να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοι του Τμήματος Γεωπονίας, καθώς το ΚΚΕ ήταν που με Ερώτησή του στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας από τα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, είχε αναφερθεί στην υπάρχουσα κατάσταση…Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους και αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, για τη διαμόρφωση πτυχίων που δεν θα προσφέρουν ολοκληρωμένη μόρφωση και δεν θα εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα»