Επανασύσταση του ΚΕΝ Άρτας

Επιστολή προς τον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο από Αλ. Καχριμάνη και Β. Ψαθά

Το στρατόπεδο διαθέτει άριστες εγκαταστάσεις

Είναι θεσμός που όλη η τοπική κοινωνία τον θέλει

Επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο απέστειλαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, με την οποία ζητείται η επανασύσταση και λειτουργία του ΚΕΝ Άρτας, με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας των Κέντρων Νεοσυλλέκτων σε όλη την περιφέρεια της χώρας. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το στρατόπεδο στην Άρτα διαθέτει άριστες εγκαταστάσεις, έχει μικρό λειτουργικό κόστος, είναι ένας ιστορικός θεσμός που λειτουργεί στην Άρτα αδιαλείπτως από το 1897 με την σύσταση του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων της Άρτας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της περιοχής. Είναι θεσμός που όλη η τοπική κοινωνία τον θέλει και συνδράμει με κάθε τρόπο για την βελτίωση και αναβάθμιση του. Τονίζεται τέλος, ότι απαίτηση όλης της τοπικής κοινωνίας είναι να λειτουργήσει στην Άρτα το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που δικαιούται να έχει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η κατάργηση
Να σημειωθεί πως τα Κέντρα Εκπαίδευσης, καταργήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, και στη θέση αναπτύχθηκαν το ΣΥΠΟ (σημεία υποδοχής ) που ήταν ένας άλλος τρόπος κατάταξης αλλά όπως φαίνεται δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Έτσι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων σκέφτεται να λειτουργήσει εκ νέου τα κέντρα εκπαιδεύσεως, ειδικά που μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν νέες εκτιμήσεις αφού ο ελληνικός στρατός έχει αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις των μονάδων στον Έβρο, στα νησιά, όσο και στα άλλα Βόρεια σύνορα.
Από τη Β’ ΕΣΣΟ του 2018 οι νέοι παρουσιάζονται κατευθείαν στις μονάδες, στα 23 Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), χωρίς δηλαδή να κάνουν το δίμηνο της βασικής εκπαίδευσης στα Κέντρα, όπου και ορκίζονταν, όπως συνέβαινε παλαιότερα.
Όμως τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου κατάταξης των νεοσυλλέκτων, το ΓΕΣ προχώρησε σε μια επανεκτίμηση των δεδομένων, καθώς διαπιστώθηκε ότι κάποιες μονάδες στα σύνορα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στη μαζική κατάταξη και την αρχική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων. Κι αυτό διότι είχαν το βάρος της κύριας εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ειδικότητας και τις υπόλοιπες υψηλές απαιτήσεις που έχουν τέτοιες μονάδες της παραμεθορίου.

Τα κριτήρια
Τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν την επαναλειτουργία των ΚΕΝ, μεταξύ άλλων είναι πως παραδοσιακά οι οπλίτες του στρατού ξηράς, παρουσιάζονταν στα ΚΕΝ όπου ελάμβαναν τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση ώστε κατόπιν να μεταβούν στις μάχιμες μονάδες και να συνδράμουν στο επιχειρησιακό τους έργο.
Παρότι δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση, οι επιτελείς εξετάζουν ποια από τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων που είχαν καταργηθεί θα μπορούσαν να δεχθούν και πάλι οπλίτες για να κάνουν εκεί τον πρώτο μήνα της στρατιωτικής τους θητείας. Ένα βασικό κριτήριο είναι τα στρατόπεδα αυτά να μην έχουν αλλάξει χρήση, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε κάποια παραχωρήθηκαν στους δήμους. Ένα δεύτερο βασικό κριτήριο για την επαναλειτουργία κάποιων Κέντρων – και όχι όλων, όπως υπογραμμίζεται – είναι να διαθέτουν καλές υποδομές, δηλαδή άρτιες εγκαταστάσεις υγιεινής και ενδιαίτησης των φαντάρων.
Αυτό υπογραμμίζουν και οι Αλ. Καχριμάνης και Βας. Ψαθάς στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, αφού το Στρατόπεδο της Άρτας βρίσκεται σε άριστη κατάσταση από πλευράς υποδομών και έχει την δυνατότητα άμεσα και αύριο το πρωί να υποδεχθεί νεοσυλλέκτους.
Να σημειωθεί πως με την κατάργηση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων την άνοιξη του 2018, είχαν καταργηθεί τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων σε Θήβα (Πυροβολικού), Ναύπλιο (Μηχανικού), Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Μεσολόγγι, Τρίπολη, Άρτα (Υγειονομικού), Σπάρτη, Γρεβενά, Λαμία (Υλικού Πολέμου). Μερικά χρόνια νωρίτερα εξάλλου είχε καταργηθεί το Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Κορίνθου.