Επανεκκίνηση με σταθερά βήματα
Του Βαγγέλη Χαρμπή*
Επανεκκίνηση. Οι (λιγοστοί) ξένοι τουρίστες αναχωρούν και οι ακόμα πιο λίγοι Έλληνες παραθεριστές γυρίζουν σπίτι τους. Η πλειοψηφία τους κατέφυγε στα χωριά καταγωγής ή σε σπίτια συγγενών και φίλων. Από την ερχόμενη Δευτέρα 14 ανοίγουν και τα σχολεία. Η γη γυρίζει. Και πάλι. Ξεσυνηθισμένοι όπως όλοι είμαστε και λόγω καλοκαιριού, πρέπει να προσέξουμε. Να βάλουμε τα δυνατά μας. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε ασφαλείς. Για εμάς και τους γύρω μας. Η Πολιτεία έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη τήρησης των υγειονομικών κανόνων. Επίσης, είναι υπεύθυνή ώστε να παρέχει υλικά ατομικής προστασίας. Να καλύψει τις ανάγκες σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων, των σχολείων των δομών κοινωνικής μέριμνας. Η περίπτωση του οίκου ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης είναι η ελληνική εκδοχή της τραγωδίας του covid 19. Από μια αμέλεια, μια απροσεξία χάθηκαν μέχρι τώρα 19 άνθρωποι.
Είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση της επικινδυνότητας της πανδημίας που συμβιώνει μαζί μας. Και είναι ενδεικτική της σημασίας της αξίας της ατομικής ευθύνης και συνέπειας. Ότι και αν η Πολιτεία αποφασίσει, θεσπίσει και χορηγήσει είναι ανεπαρκή ώστε να θωρακίσουν αποτελεσματικά την κοινωνία. Μια μικρή χαραμάδα, μια ανοιχτή κερκόπορτα αδιαφορίας, αβελτηρίας, ανευθυνότητας σκοτώνει. Και τότε η αμέλεια προσλαμβάνει εγκληματικό υπόβαθρο. Η πανδημία είναι σαν την πυρκαγιά που ξεκινά από μια σπίθα!
Υπήρξαν και στην περιοχή μας τέτοιες περιπτώσεις. Περιπτώσεις μειωμένης ευθύνης που εξάπλωσαν το νόσο. Ευτυχώς δίχως μέχρι τώρα, θανατηφόρες συνέπειες. Διπλή προσοχή και για εμάς και κυρίως για τους δικούς μας. Ιδιαίτερα εάν είναι ευάλωτοι.
Είναι αλήθεια ότι μειώθηκε εντυπωσιακά το ποσοστό των επικίνδυνων και θανατηφόρων περιπτώσεων του covid 19. Πολλές είναι οι επιστημονικές ερμηνείες. Προσωπικά αποδίδω αυτή την εξέλιξη στη μείωση του ηλικιακού μέσου όρου των νοσούντων. Μολύνθηκαν νέοι άνθρωποι με ισχυρούς οργανισμούς και δίχως άλλα προβλήματα υγείας και αντεπεξήλθαν στη νόσο. Όμως η επιστροφή στα σπίτια όπου υπάρχουν και μεγαλύτεροι άνθρωποι πρέπει να γίνει με προσοχή και σωφροσύνη. Κανένας δεν είναι άτρωτος και ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αν και οι τελευταίες περιπτώσεις εφήβων στις εντατικές καταρρίπτουν αυτή την επικίνδυνη και ανυπόστατη αντίληψη.
Μαζί με αυτή τη δοξασία ενυπάρχει και η θεωρία της συνωμοσίας. Και τι παράδοξο: όσο θεριεύει η πανδημία τόσο μεγαλώνει και η συνωμοσιολογία. Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο, αρνούμενοι την πραγματικότητα και απορρίπτοντας τα μέτρα προστασίας.
Πέρα και πάνω από την αδήριτη πραγματικότητα της πανδημίας, υπάρχει και ο ορθολογισμός της εφαρμογής των νόμων. Οι νόμοι και οι κανόνες που θεσπίζει η Πολιτεία δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο καθημερινής διαπραγμάτευσης των πολιτών με τα όργανα ελέγχου.
Αναμφίβολα υπήρξε γενικότερο ατομικό. Συλλογικό και πολιτειακό κλίμα χαλάρωσης και αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς. Εξήλθαμε από την καραντίνα βέβαιοι ότι: «τα καταφέραμε και πλέον είμαστε ανίκητοι». Ολέθριο σφάλμα. Δεκάδες έως και εκατοντάδες τα κρούσματα των τελευταίων ημερών. Αυξάνονται επικίνδυνα οι νοσηλευόμενοι στις εντατικές των νοσοκομείων αναφοράς. Ας ελπίσουμε ότι θα ανακόψουμε αυτούς τους ρυθμούς εξάπλωσης πριν φτάσουμε ή και ξεπεράσουμε τα όρια αντοχής του εθνικού συστήματος υγείας. Να υπενθυμίσω ότι η τεράστια πυρκαγιά ξεκινά από μια ασήμαντη σπίθα.
Γίνεται μεγάλη συζήτηση εάν και πως αξιοποιήσαμε την εμπειρία και το μεσοδιάστημα από την καραντίνα μέχρι σήμερα. Είμαστε ασφαλώς πλουσιότεροι σε εμπειρίες και γνώσεις όχι όμως και αντίστοιχα εξοπλισμένοι με πολύ περισσότερα μέσα και δυναμικό.
Έγιναν κάποια λίγα πράγματα, όχι όσα ενδεχομένως απαιτεί η περίσταση. Ας ελπίσουμε ότι δε θα φτάσουμε στις άκρες της αβύσσου ώστε να το διαπιστώσουμε.
Επίσης, ο επιστημονικά αναιτιολόγητος εφησυχασμός έχει να κάνει και με τις αλλεπάλληλες πληροφορίες για το εμβόλιο. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι ακόμη- και άγνωστο για πόσο ακόμη- δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του covid 19. Έρευνες γίνονται και πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο πασχίζουν να απαντήσουν στο αγωνιώδες αίτημα της ανθρωπότητας. Και τα κράτη που σπεύδουν να εξασφαλίσουν μερίδιο δόσεων, ελπίδα αγοράζουν. Εμβόλια όπως και αποτελεσματικά φάρμακα δεν υπάρχουν. Ακόμη. Άρα η βασική ευθύνη είναι η ατομική μας υπευθυνότητα. Για ποικίλους λόγους, η περιοχή μας είναι από τις ασφαλέστερες στην Ελλάδα. Η υγειονομική επιβάρυνση είναι η μικρότερη μεταξύ όλων των περιφερειών. Αυτή την κατάσταση ας φροντίσουμε να τη διασφαλίσουμε και να τη διατηρήσουμε.
Σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας όπου ζουν τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας οι φίλοι μας η κατάσταση είναι δραματική. Και απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα. Γι` αυτό ας προσπαθήσουμε να μείνουμε το νησί της ασφάλειας. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει δεύτερο κύμα πανδημίας και θα είναι τσουνάμι! Ας οργανώσουμε τις άμυνες μας όσο είναι καιρός.
*Ο Βαγγέλης Χαρμπής είναι ΩΡΛ, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας