Επανεκκίνηση σημειωτόν…
Μετά από 45 ημέρες «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» σταδιακή άρση των μέτρων
-Κάποιοι τομείς της οικονομίας βρίσκονται στην «κατάψυξη»
-Ισχυρά «θεμέλια» στον κλάδο φρούτων και λαχανικών
Με το χρονοδιάγραμμα που εξετάζει η κυβέρνηση για σταδιακή άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, να δείχνει αργό, τα μέτρα παραμένουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 27 Απριλίου και μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση. Μάλιστα, αν παρατηρηθούν κρούσματα όπως αυτό στο Κρανίδι και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, είναι πιθανόν να παραταθούν για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 3 Μαΐου.
Η αδημονία όμως των πολιτών, αλλά και η «κατάψυξη» στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί τομείς στην οικονομία, δείχνουν πως η χαλάρωση μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά από τις 4 Μαΐου αν και στην τελική απόφαση θα παίξουν ρόλο παράγοντες όπως η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η ψυχολογική κούραση που επέρχεται στους πολίτες από τους περιορισμούς και η επανεκκίνηση της οικονομίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει τις τελικές αποφάσεις ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα.
Μετά όμως από 45 ημέρες στο «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» τώρα οι περισσότερες συζητήσεις γίνονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ ο ΟΟΣΑ έχει προειδοποιήσει για ύφεση 35% στην ελληνική οικονομία μόνο το β’ τρίμηνο του έτους, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για πολύ μεγαλύτερη παγκοσμίως σε σχέση με την αντίστοιχη που ακολούθησε μετά το κραχ του 1929!
Αντοχές
Αρκετοί είναι εκείνοι που βλέπουν πως η επανεκκίνηση της οικονομίας συνδέεται με τον τουρισμό, όμως υπάρχουν κλάδοι του πρωτογενούς τομέα που έδειξαν μεγάλες αντοχές, μεταξύ των οποίων οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων εν μέσω κορωνοϊού.
Βέβαια υπήρξαν κλάδοι της πρωτογενούς παραγωγής που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού μεταξύ άλλων, στην αγορά του κρέατος και του κρασιού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτό οφείλεται σε ακυρώσεις παραγγελιών από χώρες του εξωτερικού, αλλά και την αναστολή λειτουργίας των εγχώριων τουριστικών μονάδων και των χώρων εστίασης. Ωστόσο ο κλάδος των φρούτων και των λαχανικών έδειξε πως παρότι δεν περιλαμβάνονταν στα μέτρα στήριξης, έχει ισχυρά «θεμέλια», καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν αύξηση των εξαγωγών, αλλά και της εγχώριας κατανάλωσης.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης «η τάση εξακολουθεί να είναι ανοδική στα φρούτα και κυρίως στα εσπεριδοειδή
συμπεριλαμβανομένων των ακτινιδίων και από τα κηπευτικά των πιπεριών» προσθέτοντας ότι «οι εξαγωγές διεξάγονται κανονικά, με εξαίρεση κάποιες καθυστερήσεις στα σύνορα».
Κατά το πρώτο δίμηνο του φετινού έτους η αύξηση των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών άγγιξε σε όγκο το 15% και σε αξία το 32%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Όπως κατέγραψε σε ρεπορτάζ η «Ύπαιθρος Χώρα», την πρώτη θέση στις εξαγωγές, σε όγκο, καταλαμβάνουν τα πορτοκάλια, ενώ ρεκόρ κατέγραψαν οι εξαγωγές ακτινιδίων, οι οποίες άγγιξαν τους 163.301 τόνους έναντι 126.274 που ήταν πέρυσι, με την αύξηση να ορίζεται στο +29,3%.
Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίχθηκαν οι εξαγωγές μανταρινιών ενώ παρατηρήθηκε αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και στην εσωτερική αγορά. «Παρά το κλείσιμο των κέντρων εστίασης και άλλων καταστημάτων, αλλά και των δυσκολιών που υπάρχουν στις λαχαναγορές, η κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών έχει αυξηθεί» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πολυχρονάκης και πρόσθεσε ότι στον κόσμο έχει δημιουργηθεί η αίσθηση «λήψης και αποθήκευσης αυξημένων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών, λόγω της μη κυκλοφορίας, ενώ από την άλλη έχει προσθέσει στα ημερήσια γεύματά τους περισσότερα φρούτα και λαχανικά».
Με όλα αυτά τα στοιχεία, η συζήτηση αναμένεται στο επόμενο διάστημα να στραφεί και στο πως επενδύσεις πρέπει να οδηγηθούν στον πρωτογενή τομέα, αφού πολλοί αποδέχονται –και ειδικά μετά την κρίση της πανδημίας- πως η αυτάρκεια και η επιβίωση της Ελλάδος και των Ελλήνων είναι υπέρτατη επιλογή και σε αυτό ο πρωτογενής τομέας, μπορεί να δώσει λύσεις.
Επιστροφή στην κανονικότητα
Η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως όλα δείχνουν θα είναι μια αργή και μακρόσυρτη διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου. Μάλιστα θα προβλέπεται διαφορετική αντιμετώπιση για όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» «η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα. Και, βέβαια, δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα», προϊδεάζοντας για διαφορετικές ταχύτητες άρσης των περιορισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει την άρση ενός μέτρου κάθε φορά, ώστε να ελέγχεται κατά πόσον επηρεάζει ή όχι την εξάπλωση του ιού. Αν λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι πιθανό να επανέρχεται ο συγκεκριμένος περιορισμός. Ταυτόχρονα θα ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων ή πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο κ.ο.κ.
Τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια θεωρείται ότι είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τα σχολεία. Δεδομένη θεωρείται η διεξαγωγή των Πανελληνίων, στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα επαναλειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διαχωρισμός των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με πρώτη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική απόφαση.
« Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένα ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή της σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα, πρόσθεσε, «η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που έχουν λιγότερο κίνδυνο» ανέφερε ο κ. Πέτσας, αλλά και από «οικονομικές δραστηριότητες με μικρότερο συνωστισμό», δηλαδή από το λιανεμπόριο, καθώς «έχουμε χρέος να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους», αλλά και πολίτες με χρόνια νοσήματα. «Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια στοιχεία την νέας κανονικότητας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εντάσσοντας σε αυτά την τις αποστάσεις και την έλλειψη χειραψιών και κοντινών επαφών.