Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η «Πίνδος» την επόμενη τετραετία

Επενδύσεις συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για την περίοδο 2019-2022 ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (ΑΠΣΙ) «Πίνδος» με στόχο την περαιτέρω επέκταση όλων των παραγωγικών του μονάδων και τη μεγέθυνση του κύκλου εργασιών, αλλά και την απόδοση κερδών στους παραγωγούς-μέλη του, ενώ –όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ- εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης συνεταιρισμών ή εταιρειών με δραστηριότητα επίσης στην πτηνοτροφία, αναμένοντας, ωστόσο, τις απαιτούμενες ρυθμίσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη διευθέτηση των συνεταιριστικών χρεών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού κ. Λ. Τσακανίκας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στα Γιάννενα, για την επόμενη τετραετία προγραμματίζονται οι ακόλουθες επενδύσεις:
-εκσυγχρονισμός και επέκταση του πτηνοσφαγείου, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, μονάδα επεξεργασίας κρέατος κοτόπουλου και μονάδα έτοιμων ψημένων, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, επέκταση του εργοστασίου ζωοτροφών, προϋπολογισμού επίσης 3,5 εκατ. ευρώ.

– Εκσυγχρονισμός των μεταφορικών μέσων της «Πίνδος» (σ.σ. διαθέτει σήμερα ιδιόκτητο στόλο 200 φορτηγών) προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, επέκταση της μονάδας παραγωγής οργανοχημικού λιπάσματος, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 1,5 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να επενδυθεί για τον εκσυγχρονισμό των κέντρων διανομής της «Πίνδος».
Οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής έτοιμων ψημένων κοτόπουλων και γευμάτων με βάση το κοτόπουλο έχουν ήδη ξεκινήσει –πρόκειται για το παλιό εργοστάσιο της ΣΒΕΚΗ– και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020. Σημειώνεται ότι την τριετία 2016-2018 η «Πίνδος» υλοποίησε επενδύσεις 7,4 εκατ. ευρώ.

Πέραν, δε, των παραπάνω συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, εθνικά, διεθνή και περιφερειακά, συνολικού προϋπολογισμού 11,25 εκατ. ευρώ. Η στροφή των καταναλωτών στο κοτόπουλο στα χρόνια της κρίσης, η ανάκαμψη των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, μετά τη μεταβίβαση του δικτύου της «Μαρινόπουλος» στην «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης», αλλά και η ενίσχυση των προϊόντων της «Πίνδος» με νέους κωδικούς, όπως τα αλλαντικά από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις.
Το 2018 έκλεισε με κύκλο εργασιών 250 εκατ. ευρώ, έναντι 219,89 εκατ. ευρώ το 2017, λειτουργικά κέρδη 9,81 εκατ. ευρώ από 9,78 εκατ. ευρώ το 2017 και κέρδη προ φόρων 3,37 εκατ. ευρώ. Σημαντική ήταν η αύξηση των θέσεων εργασίας τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς από 958 άτομα το 2016, το 2018 έφτασε να απασχολεί 1.132 εργαζομένους.