
Επιβεβαιωμένο Κρούσμα Ευλογιάς στην Π.Ε. Άρτας
Μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις των αιγοπροβάτων
Ξεκινούν στην Ήπειρο οι ορολογικοί έλεγχοι
Συζήτηση στην Περιφερειακή Επιτροπή
Τι είπε ο Αλ. Καχριμάνης για εμβολιασμούς
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων μετά από εκδήλωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στις εκτροφές της περιοχής.
Η Υποδ/νση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, προχώρησε στην ανακοίνωση μέτρων λόγω της εκδήλωσης επιβεβαιωμένου κρούσματος ευλογιάς στην Π.Ε. Άρτας που είναι τα εξής:
• Οριοθέτηση Ζώνης Προστασίας, η οποία οριοθετείται σε κύκλο ακτίνας πέντε (5) χιλιομέτρων, με κέντρο την εστία.
• Οριοθέτηση Ζώνης Επιτήρησης, η οποία οριοθετείται σε κύκλο ακτίνας είκοσι (20) χιλιομέτρων, με κέντρο την εστία.
• Και μια περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη, η οποία οριοθετείται στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Συναφώς επισημαίνεται ιδιαιτέρως, ότι τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων αιγοπροβάτων στις παραπάνω ζώνες είναι τα εξής:
• Καθολική απαγόρευση όλων των μετακινήσεων αιγοπροβάτων εντός των ζωνών προστασίας, επιτήρησης και της περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης.
• Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από όλες τις απαγορευμένες ζώνες εκτός της περιμέτρου της περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης για οποιοδήποτε λόγο.
• Απαγορεύεται αυστηρά η βόσκηση στις ζώνες προστασίας, επιτήρησης καθώς και στην περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη.
• Απαγορεύεται οποιαδήποτε ανασύσταση εκτροφών αιγοπροβάτων σε περιοχές που βρίσκονται εντός της περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης.
• Απαγορεύεται η διέλευση φορτίων ζώντων αιγοπροβάτων από τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης.
• Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις ζώων, πανηγύρια, αγορές ζώων, εορταστικές εκδηλώσεις κλπ.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην Υποδ/νση Κτηνιατρικής Άρτας και στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.
Συνάντηση με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο Περιφερειάρχης κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής και στο θέμα για την έγκριση δαπάνης 30.000 ευρώ για την ανάθεση υπηρεσιών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαργαρίτη Σχοινά, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Κερνάμε Ήπειρο» που διοργάνωσε η Περιφέρεια στο Ζάππειο Μέγαρο.
Το επίκεντρο της σύντομης συζήτησης ήταν το ζήτημα της αντιμετώπισης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και τα μέτρα που εξετάζει να εφαρμόσει το Υπουργείο στο επόμενο διάστημα. Ο Περιφερειάρχης- όπως είπε- του μετέφερε τον προβληματισμό του για τους γενικευμένους ελέγχους στους οποίους προσανατολίζεται το Υπουργείο, εάν πρώτα δεν βρεθεί τρόπος να αποσαφηνίζεται η ασθένεια από τυχόν εμβολιασμούς που μπορεί να έγιναν σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί λύση σε συνεργασία με τον κάθε κτηνοτρόφο και σε περιπτώσεις που είχαν κάνει, χωρίς άδεια, εμβολιασμό.
Οι ορολογικοί έλεγχοι
Κι όλα αυτά ενώ ξεκινούν στην Ήπειρο οι ορολογικοί έλεγχοι για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης που εφαρμόζεται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα ελεγχθούν 153 εκτροφές και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου. Από κάθε εκτροφή προβλέπεται η λήψη δειγμάτων αίματος από 15 ζώα, προκειμένου να διαπιστωθεί η παρουσία αντισωμάτων.
Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, ενώ τα δείγματα θα εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε περίπτωση θετικών ή αμφίβολων αποτελεσμάτων, τα δείγματα θα αποστέλλονται στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για περαιτέρω έλεγχο.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν ερωτηματικά για το τι θα συμβεί όταν ξεκινήσουν οι ορολογικοί έλεγχοι για την ευλογιά των προβάτων στην Ήπειρο όπως φάνηκε στη συζήτηση στην Περιφερειακή Επιτροπή, καθώς ελλοχεύει ο φόβος για μαζικές θανατώσεις ζώων.
Το ζήτημα των ορολογικών ελέγχων και το τι θα συμβεί εάν εντοπιστούν ζώα με αντισώματα τέθηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ηπείρου το πρωί της Τρίτης, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργου Πρέντζα προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου χαρακτήρισε το θέμα σοβαρό, εστιάζοντας στο πρόβλημα που δημιουργείται κατά τον ορολογικό έλεγχο στην περίπτωση ζώων που έχουν εμβολιαστεί καθώς όπως είπε, από τον έλεγχο μπορεί να προκύψει η παρουσία αντισωμάτων εξαιτίας εμβολιασμού, χωρίς από αυτό και μόνο να μπορεί να συναχθεί ότι το ζώο νοσεί.
Πρόκειται για ζήτημα που έχουν ήδη θέσει και οι δημόσιοι κτηνίατροι, επισημαίνοντας ότι η οροθετικότητα δεν αποτελεί από μόνη της απόδειξη ενεργού λοίμωξης.
Η Ήπειρος περιλαμβάνεται στις εννέα από τις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν ορολογικοί έλεγχοι, γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα από παρατάξεις της μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς η Περιφέρεια μας εμφανίζεται μέχρι σήμερα ως «καθαρή» από τη νόσο.
Ο Γιώργος Πρέντζας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε να δοθούν απαντήσεις για τον λόγο που επιλέχθηκε η Ήπειρος, αλλά και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά τους ελέγχους.
«Γιατί επιλέχθηκε η Ήπειρος τη στιγμή που λέμε ότι είμαστε καθαροί; Γιατί ποιος έλεγχος έγινε;», ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσε, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο ότι χωρίς σαφή τρόπο διαχωρισμού των θετικών ζώων μπορεί να οδηγηθούν σε εκτεταμένες θανατώσεις.
Το βασικό ζήτημα που τέθηκε αφορά το τι ακριβώς θα σημαίνει ένα θετικό αποτέλεσμα στον έλεγχο αίματος.
Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον διαχωρισμό μεταξύ ζώων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο και ζώων που έχουν εμβολιαστεί παράνομα.
Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ακόμη ότι έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την παρουσία του τελευταίου στο «Κερνάμε Ήπειρο», την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με όσα μετέφερε στη συνεδρίαση, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι το Υπουργείο έχει βρει τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στο ενδεχόμενο υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τους κτηνοτρόφους ότι δεν έχουν εμβολιάσει τα ζώα τους. Ο Γιώργος Πρέντζας σχολίασε ότι μια τέτοια διαδικασία «δεν ακούγεται και πολύ σοβαρή», δεδομένης της έκτασης και της σημασίας του προβλήματος.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Περιφερειάρχη ότι, σύμφωνα με την εικόνα που ο ίδιος έχει, πάνω από το 90% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη Θεσσαλία έχει προχωρήσει σε εμβολιασμό.
Ο Περιφερειάρχης μετέφερε μάλιστα την εκτίμηση ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν γίνει παράνομοι εμβολιασμοί από κτηνοτρόφους που προσπάθησαν να προστατεύσουν τα κοπάδια τους.
Έκανε αναφορά ακόμη και σε πληροφορίες που, όπως είπε, κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη έκταση του φαινομένου στη Θεσσαλία, διευκρινίζοντας πάντως ότι ο ίδιος δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα συγκεκριμένα ποσοστά.
Οι παράνομοι εμβολιασμοί –σύμφωνα με τον Αλ. Καχριμάνη- φέρεται να έγιναν ακόμη και μέσω ανθρώπων που διακινούν γάλα, ενώ σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν κτηνοτρόφους στον παράνομο εμβολιασμό ανέφερε χαρακτηριστικά οτι αρκετοί μπορεί να προχώρησαν σε αυτή την πρακτική «μέσα στην απελπισία τους να μην χάσουν το κοπάδι».
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα των ορολογικών ελέγχων παραμένει ανοιχτό, με η αγωνία των κτηνοτρόφων είναι τι θα γίνει όταν εντοπιστούν θετικά ζώα και με ποιον επιστημονικό και διοικητικό τρόπο θα διαχωριστούν τα κρούσματα της νόσου από τις περιπτώσεις παράνομου εμβολιασμού.