Επικοινωνία Μ. Ελισάφ με την Πανηπειρωτική για το Ζάππειο

Με τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Μάκη Κιάμο επικοινώνησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με αφορμή την διεκδίκηση του Ζαππείου από ιδιωτική εταιρία.
Παρότι κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα, οι ιδιώτες επανήλθαν με βάση τη νομοθεσία του 2018 και διεκδικούν το Ζάππειο και τους χώρους του Κληροδοτήματος.
Ο Δήμαρχος στην επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής συζήτησε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης τονίζοντας ότι ο ίδιος αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο θα σταθούν αρωγοί στις πρωτοβουλίες της Συνομοσπονδίας.
«Το Ζάππειο αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο. Ένα κτίριο ταυτόσημο με την Ηπειρωτική ευεργεσία, με την προσφορά των Εθνικών Ευεργετών. Είναι καθήκον όλων να διαφυλαχθεί και να παραδοθεί ατόφιο στις επόμενες γενιές. Κανένας Ηπειρώτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι το Ζάππειο μπορεί να περάσει στον έλεγχο μιας ιδιωτικής εταιρίας, κανένας Ηπειρώτης δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι το κόσμημα της πρωτεύουσας θα υπηρετήσει άλλους σκοπούς», ανέφερε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.
Ο Δήμος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ελισάφ στον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής θα εκπροσωπηθεί στη σύσκεψη που οργανώνεται στις 23 Οκτωβρίου με σκοπό να συντονιστούν τα επόμενα βήματα, πιθανόν και κινητοποιήσεις ώστε να αποτραπεί η εκποίηση του Ζαππείου.

OLIVE CULTURE στο Δήμο Νικολάου Σκουφά
Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά υλοποιεί το έργο με ακρωνύμιο OLIVE_CULTURE το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG-IPA CBC Greece-Albania 2014-2020 (85%) και ιδίους πόρους (15% από Ελληνικό ΠΔΕ για το Ελληνικό Σκέλος).
Στο διασυνοριακό σχήμα υλοποίησης συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Περιφέρεια Αυλώνας, το Κέντρο Μεταφοράς Αγροτικής Τεχνολογίας Αυλώνας και ο Δήμος Μπεράτι. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης ανέρχεται σε € 652.835,32 εκ των οποίων € 401.687,82 κατανέμονται μεταξύ των Ελλήνων Δικαιούχων και € 251.147,51 μεταξύ των Αλβανών Δικαιούχων.
Στις 9,10 και 11 Νοεμβρη ο Δήμος μέσω του προγράμματος θα συμμετέχει στην έκθεση «Food Panorama expo and oinoyeuseis 2019» με σκοπό την παρουσίαση του προϊόντος στην Κύπρο.

Περιφερειακή Ενότητα Άρτας: εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη
Από τη Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Άρτας ανακοινώνεται ότι προκηρύσσονται εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη, τον μήνα Δεκέμβριο του 2019 (2ο Εξάμηνο), με ημερομηνία διενέργειας εξετάσεων τις 13-12-2019 και ώρα 08:00 π.μ.
Οι ανωτέρω εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Άρτας σε αίθουσα του κτιρίου που στεγάζεται η Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Άρτας, Ταχ. Δ/νση: Περιφ/κή Οδός & Αράχθου. Η δοκιμασία θα διεξαχθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο με την χρήση εγκατεστημένου ηλεκτρονικού συστήματος (Ηλεκτ/κοί Υπολογιστές) εξετάσεων ραδιοερασιτεχνών.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην υπηρεσία (Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών) μέχρι την Παρασκευή 6-12-2019.
Στις 6-12-2019 θα αναρτηθεί στην Υπηρεσία (Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών) πίνακας με τα ονόματα των υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις καθώς και λοιπές αναγκαίες πληροφορίες.

Επαφές Βιτάλη για την Διεπαγγελματική της φέτας
Σημαντικές επαφές και συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Μαξίμου είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Ηπειρωτικής Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε και Πρόεδρος της υπό σύστασης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την Προστασία της Φέτας (Δ.Ο.Φ) κ. Ιωάννης Βιτάλης.
Ο κ. Βιτάλης είχε αλλεπάλληλες προσωπικές συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη, όσο και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κων/νο Σκρέκα.
Παράλληλα συναντήθηκε στου Μαξίμου και με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη τον οποίο και ενημέρωσε εκτενώς για την άμεση ανάγκη ίδρυσης της ΔΟΦ προκειμένου να προστατευθεί το εθνικό μας προϊόν, η φέτα ΠΟΠ.
Μετά από αυτές τις επαφές εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους η Διεπαγγελματική Φέτας θα εγκριθεί, καθώς ήδη κατόπιν δήλωσης το Υπουργού κ. Μ. Βορίδη αναμένεται ο νέος νόμος δημιουργίας των Διεπαγγελματικών και των νέων αυστηρών ποινών των παραβατών. Στο μεταξύ, στη Λάρισα στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΓΑΠ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον κλάδο, καθώς επίσης και η συμφωνία Ε.Ε – Σιγκαπούρης για τη φέτα, η κατοχύρωση του γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ όπου παρατηρήθηκε μια σημαντική πρόοδος.

Αναλαμβάνουν καθήκοντα 82 νέοι Ειδικοί Φρουροί
Ορκίστηκαν την Τρίτη και αναλαμβάνουν καθήκοντα και υπηρεσία το αμέσως επόμενο διάστημα, 82 νέοι Ειδικοί Φρουροί στις Διευθύνσεις Αστυνομίας στην Ήπειρο.
Οι τελετές ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκαν σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση και η ανάληψη υπηρεσίας από τους νεοεισερχόμενους Ειδικούς Φρουρούς, αναμένεται να ενισχύσει περισσότερο την αστυνόμευση και κυρίως τους τομείς φύλαξης ευπαθών και ευαίσθητων στόχων αλλά και τις περιπολίες.
Στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων ορκίστηκαν 26 Ειδικοί Φρουροί, στην Άρτα 23, στην Πρέβεζα 21 και στη Θεσπρωτία 12.
Οι Ειδικοί Φρουροί αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και εκτελούν καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων και περιπολιών. Επίσης, διατίθενται για τη στελέχωση ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών, τη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας, καθώς και την αναζήτηση διωκομένων ή εξαφανισθέντων προσώπων.

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας 
Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Άρτας και τα ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ Άρτας διοργανώνουν Εθελοντική Αιμοδοσία και απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να αφιερώσουν 10 λεπτά για τις ανάγκες των μεταγγιζόμενων του Νοσοκομείου της Άρτας. Η Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 από τις 09:00 έως τις 13:30 στο γραφείο του συλλόγου, Σκουφά 79. Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι οι ανάγκες σε αίμα είναι πάντα σταθερές, και η αγωνιώδης προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες παραμένει συνεχής. Ας βοηθήσουμε όλοι για μια πόλη αυτάρκη σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Η 17η Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας , έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολίτων σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς που όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα.
Οι Κοινωνικές Δομές του του Δήμου Ηγουμενίτσας ( Κοινωνικό Παντοπωλείο , Κοινωνικό Φαρμακείο) ξεκίνησαν την λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2017 και συνεχίζουν να εξυπηρετούν 500 οικογένειες έως σήμερα.

Επίσκεψη, του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-10-2019 ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας, Ξανθός.
10 .00 Επίσκεψη στο Πολυδύναμο κέντρο (αντιμετώπισης της κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών και του Αλκοολισμού) του ΓΝ Χατζηκώστα
11.30 Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων
12.30 Επίσκεψη στην 1η ΤΟΜΥ
13. 30 Συνέντευξη τύπου , στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων (Πουλίτσα 1)
14. 30 Επίσκεψη στο ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
18.00 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ , στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ
Με εισηγήσεις
•Ανδρέα Ξανθού ( Τομεάρχης Υγείας,πρ.υπουργός Υγείας)
•Παναγιώτη Καλαρά (συντονιστή του Τμήματος Υγείας)
•Γιώργος Γιαννόπουλος (πρώην ΓΓ Υπουργείου Υγείας, μέλος του τμηματος Υγείας)

Λιμάνι και οδικά έργα συζήτησε ο Γιόγιακας με τον Κώστα Καραμανλή
Την επίσπευση των διαδικασιών για κρίσιμα έργα υποδομών στη Θεσπρωτία ζήτησε ο Βασίλης Γιόγιακας από τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κου Θωμά Πιτούλη, του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κου Ι. Λώλου, του Δημάρχου Φιλιατών κου Σπ. Παππά και του Δ/νοντος Συμβούλου του ΟΛΗΓ κου Αθ. Πορφύρη.
Σημειώθηκε ότι το έργο της Γ1 Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας εμφανίζει καθυστερήσεις και ζητήθηκε να προχωρήσει η έγκριση της 2ης Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών και του 2ου Α.Π.Ε. της Αρχικής Σύμβασης καθώς και να διασφαλιστεί η ροή της χρηματοδότησης του έργου. Επίσης τονίσθηκε η ευρύτερη – εθνική και περιφερειακή – σημασία του Οδικού Άξονα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι στον οποίο περιλαμβάνεται το έργο της Παράκαμψης Ηγουμενίτσας, για το οποίο ζητήθηκε η επίσπευση της μελέτης από την Εγνατία Α.Ε. και η ένταξή του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της κατασκευής. Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έθεσαν και την ανάγκη να απλοποιηθεί το υφιστάμενο σύστημα δημοπρατήσεων έργων προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάθεση έργων από τους δήμους.

Γιορτή της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, προσκαλεί τους Αρτινούς να τιμήσουν με την παρουσία σας, τον εορτασμό της μνήμης του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου και της Ημέρας της Αστυνομίας, την 20η Οκτωβρίου 2019 ημέρα Κυριακή και ώρα 10:30 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άρτας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
10:15’ Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων
10:25’ Πέρας προσέλευσης επισήμων
10:30’ Δοξολογία και ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής κ. Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας
11:00’ Πέρας Τελετής – Μικρή Δεξίωση

Δυο χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας έχει ξεκινήσει την λειτουργία του στις 02/10/2017.Είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται ,όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιαδήποτε μορφής σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.
Στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής για π.χ Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), Επίδομα Ενοικίου, Προνοιακά Αναπηρικά Επιδόματα, Συμβουλευτική Υποστήριξη κ.α
-Το έτος 2017(Νοέμβριο –Δεκέμβριο) εξυπηρετήθηκαν 151 πολίτες.
-Το έτος 2018 εξυπηρετήθηκαν 371 πολίτες.
-Κατά την διάρκεια του έτους 2019 (Ιανουάριο-Σεπτέμβριο) εξυπηρετήθηκαν 515 πολίτες.
Στελέχωση του Κέντρου
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας έχει στελεχωθεί με μια ΤΕ Κοινωνική Λειτουργό και μια ΠΕ Ψυχολόγο.
Στοιχεία Επικοινωνίας
(Συστεγάζεται με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς)
Διεύθυνση: Αγίων Αποστόλων 43, Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ. 26650-28140

Νέες συντονισμένες υπέρογκες χρεώσεις τραπεζικών συναλλαγών εις βάρος των καταναλωτών
Ερώτηση σχετικά με την συντονισμένη επιβολή υπέρογκων και καταχρηστικών χρεώσεων σε πληθώρα τραπεζικών απρόσωπων συναλλαγών σε ATM, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί και ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα, τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις επιβάλλονται πλέον σε συντονισμένες χρεώσεις από το σύνολο των συστημικών τραπεζών, για υπηρεσίες οι οποίες έως σήμερα διατίθενται δωρεάν. Οι χρεώσεις αυτές αφορούν την ερώτηση υπολοίπου, τη λήψη αντιγράφου των τελευταίων συναλλαγών σε ATM, την επανέκδοση PIN κ.α.
Καθώς δεν υπάρχουν εξηγήσεις για αυτή την κατάσταση, ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν επιβολή των χρεώσεων αυτών είναι σύννομη με τους σχετικούς Κανονισμούς και Οδηγίες της Ένωσης (Κανονισμό (ΕΕ) 2015/751, την Οδηγία (ΕΕ) 2015/2366 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 924/2009) και ποιες θα είναι οι ενέργειες της Επιτροπής τόσο όσον αφορά την αρμοδιότητα ελέγχου συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία και τις συναλλαγές των τραπεζών εντός της Ενιαίας Αγοράς, όσο και το κομμάτι που αφορά την επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων του ανταγωνισμού, δεδομένου του ελεγκτικού της ρόλου.