Επιμελητήριο Άρτας προς Άδωνι Γεωργιάδη

Ασφυκτικό και αποτρεπτικό το χρονικό διάστημα των 30 ημερών για τη Δράση «e-λιανικό»

Με επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη το Επιμελητήριο Άρτας, αναφέρεται στο πρόγραμμα της Δράσης «e-λιανικό» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020, η οποία έχει ως στόχο την επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).

«Το χρονικό διάστημα των 30 ημερών που αναφέρεται, ώστε να ολοκληρωθεί το φυσικό & οικονομικό αντικείμενο (υλοποίηση, τιμολόγηση, εξόφληση και λογιστικοποίηση των σχετικών δαπανών) και μάλιστα πριν την υποβολή της αίτησης, κρίνεται ιδιαίτερα ασφυκτικό & αποτρεπτικό» σημειώνεται στην επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Ιωάννης Γκολομάζος.
Η επιστολή που κοινοποιείται και προς τους Υφυπουργό Ανάπτυξης, Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Γιάννη Τσακίρη, Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Στάμκο, ΚΕΕΕ και Επιμελητήρια της Ελλάδος, Πρόεδρο ΕΦΕΠΑΕ, κ. Θωμά Αλγιανάκογλου, αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σχετικά με τη Προδημοσίευση της Δράσης «e-λιανικό» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020,η οποία έχει ως στόχο την επιχορήγηση ΜμΕ επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop),θα θέλαμε να επισημάνουμε κάποιες παρατηρήσεις τόσο όσον αφορά την επιλεξιμότηταόσο και τις προϋποθέσεις ένταξης και υλοποίησης του προγράμματος.

Σύμφωνα με την πρόσκληση οι επιλέξιμες επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν και να εξοφλήσουν το σύνολο των δαπανών πριν την υποβολή της αίτησης και ένταξης τους στο πρόγραμμα, δυσκολεύοντας με τον τρόπο αυτό τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά. Τα παρατεταμένα “lockdown” λόγω της πανδημίας COVID-19 δημιούργησαν αφενός την ανάγκη δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων στα εμπορικά καταστήματα της χώρας, αφετέρου δημιούργησαν οικονομικές δυσκολίες στη βιωσιμότητα των καταστημάτων αυτών, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεων η υλοποίηση του έργου χωρίς την οικονομική ενίσχυση της επιχείρησης.
Επιπρόσθετα, το χρονικό διάστημα των 30 ημερών που αναφέρεται, ώστε να ολοκληρωθεί το φυσικό & οικονομικό αντικείμενο (υλοποίηση, τιμολόγηση, εξόφληση και λογιστικοποίηση των σχετικών δαπανών) και μάλιστα πριν την υποβολή της αίτησης, κρίνεται ιδιαίτερα ασφυκτικό & αποτρεπτικό.
Τέλος, στην επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την προδημοσίευση του προγράμματος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κύρια δραστηριότητα το Λιανεμπόριο (ΚΑΔ 47), γεγονός που αποκλείει επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν κύριο καδ σε άλλη δραστηριότητα και δευτερεύων με τα μεγαλύτερα έσοδα καδ στο λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω αιτούμαστε τα εξής:
Α. Την ένταξη στην πράξη των επιχειρήσεων που πληρούν το σύνολο των απαιτήσεων της πρόσκλησης και διαθέτουν επαρκή βαθμολογία, σύμφωνα με τα κριτήριο αξιολόγησης και μετά να προχωρούν στην υλοποίηση του έργου, εφόσον δηλαδή γνωρίζουν εκ των προτέρουν ότι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Β. Τη δυνατότητα λήψης προκαταβολής για τη δράση ή/και ενδιάμεσων δόσεων- πληρωμών, με στόχο τη διευκόλυνση υλοποίησης του προγράμματος, λόγω έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.
Γ. Την ένταξη στην πράξη και επιχειρήσεων που διαθέτουν τον ΚΑΔ 47 και ως Δευτερεύων Κωδικό (με τα μεγαλύτερα έσοδα).
Ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκρισή σας στα αιτήματα μας και έγκαιρη τροποποίηση της υπό δημοσίευσης πρόσκλησης του προγράμματος “e-λιανικό”.