ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ: Ένταξη ολόκληρου του Νομού Άρτας στο καθεστώς εντοπιότητας για τις προσλήψεις Ένταξη ολόκληρου του Νομού Άρτας στο καθεστώς εντοπιότητας για τις προσλήψεις

ΠΡΟΣ Υπουργείο Εσωτερικών, ΑΣΕΠ και Βουλευτές Άρτας απέστειλε επιστολή το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ, με ΘΕΜΑ: Ανάγκη της εντοπιότητας στην περιοχή της Άρτας για την πρόσληψη τακτικού και έκτακτου προσωπικού στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.

Στην επιστολή που υπογράφει Ιωάννης Γκολομάζος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας, αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες, Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να τονίσουμε το ιδιαίτερο πρόβλημα που προκύπτει στην περιοχή της Άρτας, λόγω μη απαίτησης της εντοπιότητας στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για μόνιμους και μη διορισμούς, για το Νομό της Άρτας. Συγκεκριμένα, εκτός των Δήμων Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων, οι άλλοι Δήμοι (Δήμος Αρταίων και Δήμος Νικολάου Σκουφά) εξαιρούνται της εντοπιότητας στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για διορισμούς, παρά το γεγονός πως ο Νομός της Άρτας αποτελεί ένα πολύ μικρό Νομό και με χαμηλό δείκτη οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσλήψεις στους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, όπου οι διοριστέοι που προέρχονται από άλλες πόλεις/ περιοχές δεν αποδέχονται τελικά τις θέσεις, με αποτέλεσμα να «σέρνεται» για πολλά χρόνια το θέμα των αναπληρώσεων των θέσεων και οι οργανισμοί να παραμένουν μη στελεχωμένοι.

Παρατηρώντας πως αρκετές γειτονικές περιοχές έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της εντοπιότητας (Νομός Ιωαννίνων, Νομός Θεσπρωτίας κ.λπ.), θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τα κριτήρια αξιολόγησης μιας περιοχής για ένταξη της εντοπιότητας στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και να ζητήσουμε την ένταξη ολόκληρου του Νομού Άρτας στο καθεστώς εντοπιότητας για τις προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα μέσω των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, με απώτερο στόχο τη στελέχωση των «ανοιχτών» θέσεων εργασίας στο Δημόσιο τομέα και τους οργανισμούς Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ κ.λπ. που για χρόνια «λιμνάζουν» και δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη «ματωμένη» οικονομία του τόπου.

Με σκοπό τη βιωσιμότητα της περιοχής κρίνεται απαραίτητη η θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της σημαντικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα και συγκεκριμένα:
• Την εισαγωγή της εντοπιότητας στις προκηρύξεις δημοσίου για την πρόσληψη τακτικού και έκτακτου προσωπικού στους φορείς του δημοσίου τομέα σε όλους τους Δήμους του Ν. Άρτας.
• Την εισαγωγή πρόσθετης μοριοδότησης για τους μόνιμους κατοίκους του εκάστοτε Δήμου στον οποίο προκηρύσσονται συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, με σκοπό την αποφυγή παραίτησης υποψηφίων άλλων Δήμων του Νομού που αρχικά διορίζονται στις θέσεις αυτές, αλλά λόγω δυσκολίας μετακίνησης στη συνέχεια παραιτούνται. Στο σημείο αυτό προτείνεται και ρήτρα επιβολής «ποινής» στην περίπτωση που υποψήφιοι είχαν δηλώσει τις θέσεις και σε περίπτωση επιτυχίας τους δεν αποδέχονται τις θέσεις ή παραιτούνται πριν από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία διορισμού τους.
Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη τα παραπάνω ζητήματα τα οποία κρίνονται ως μείζονα για το Νομό της Άρτας και την εύρυθμη λειτουργία των φορέων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα”.

Με εκτίμηση, 
Ιωάννης Γκολομάζος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας