ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ

Επιστολή του προέδρου Γιάννη Γκολομάζου προς Πιτσιλή
Ζητά παράταση της ημερομηνίας απόσυρσης των ταμειακών μηχανών
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας απέστειλε επιστολή προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ με την οποία ζητάει την παράταση της ημερομηνίας απόσυρσης των ταμειακών μηχανών.
Στην επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου, προς τον κ. Γιώργο Πιτσιλή αναφέρονται τα εξής:

Κ. Διοικητά
Όπως γνωρίζεται η χώρα μας διανύει μια δύσκολη περίοδο από την κρίση που επήλθε από την επιβολή των μέτρων εξαιτίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα την οικονομική δυσχέρεια στην οποία περιήλθαν οι επιχειρήσεις μας.
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως η καταληκτική ημερομηνία απόσυρσης από την χρήση μοντέλων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ), όπως αυτά περιγράφονται στην υπ. Αριθ. Α.1011/2020 (ΦΕΚ 85Β/2020) απόφασή σας, να παραταθεί ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου».

Βασίλης Γιόγιακας: Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τα ΕΛ.ΤΑ. στη Θεσπρωτία
Την πρόσληψη στοιχειώδους προσωπικού από τα ΕΛ.ΤΑ. για να αποκατασταθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών στη Θεσπρωτία ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημειώνει ότι ο ανασχεδιασμός του δικτύου σε συνδυασμό με τη λήξη συμβάσεων παροχής έργου έχει δυσχεράνει σημαντικά τη λειτουργία των τριών καταστημάτων της επιχείρησης στη Θεσπρωτία και την ομαλή εξυπηρέτηση κατοίκων, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες το ταχυδρομείο αποτελεί το μοναδικό μέσο συναλλαγών των περισσοτέρων κατοίκων. Ζητεί επίσης ενημέρωση για την πορεία του σχεδίου διάσωσης των ΕΛ.ΤΑ..

Όπως αναφέρεται κείμενο της Ερώτησης «Ο ανασχεδιασμός του δικτύου σε συνδυασμό με τη λήξη συμβάσεων παροχής έργου στα ΕΛ.ΤΑ. έχει δυσχεράνει σημαντικά τη λειτουργία των τριών καταστημάτων της επιχείρησης στη Θεσπρωτία (Ηγουμενίτσα, Φιλιάτες, Παραμυθιά) και την ομαλή εξυπηρέτηση κατοίκων, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες το ταχυδρομείο αποτελεί το μοναδικό μέσο συναλλαγών των περισσοτέρων κατοίκων. Το πρόβλημα επιτείνεται από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία του σχεδίου διάσωσης των ΕΛ.ΤΑ. και πότε εκτιμάται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί και εγκριθεί,
Αν και σε ποιες έκτακτες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. για την πρόσληψη στοιχειώδους προσωπικού με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής διεκπεραίωσης του ταχυδρομικού έργου στη Θεσπρωτία.

Ματαίωση εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Επετείου λήξης του Β. Παγκοσμίου Πολέμου
Oι ανοικτές εκδηλώσεις για την Επέτειο λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που τελούνται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, φέτος λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν.
Κανονικά θα πραγματοποιηθούν ο γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου και η φωταγώγηση των καταστημάτων ΟΤΑ και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κ.Α. Μ. στην Άρτα
Ανακοινώνεται ότι για την εβδομάδα από 11 έως 17 Μαΐου του έτους 2020 τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την Άρτα θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
• Δευτέρα (11-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
• Τρίτη (12-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.
• Τετάρτη (13-05-2020) και ώρες από 18:00 έως 01:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
• Πέμπτη (14-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
• Παρασκευή (15-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
• Σάββατο (16-05-2020) και ώρες από 08:00 έως 15:00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.

Γ. Βρούτσης: «θετικό ισοζύγιο στην ΕΡΓΑΝΗ τον μήνα Απρίλιο 
Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Απρίλιο 2020 επιβεβαιώνουν τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς και παγκόσμιου χαρακτήρα πανδημίας του ΚορωνοϊούCOVID-19 που δοκιμάζει και τη χώρα μας.
Είναι πια εμφανές ότι η έλευση της πανδημίας του COVID-19,κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, επηρέασε δυσμενώς το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης ακυρώνοντας οποιεσδήποτε προσλήψεις κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ιδίως τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού.
Η υλοποίηση αποτελεσματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης κατέστησε την χώρα μας ως πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας, θέτοντας ταυτόχρονα ως προτεραιότητα την δημόσια υγεία και την διαφύλαξη θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, για τον μήνα Απρίλιο 2020 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, παρουσίασε θετικό πρόσημο μόνο κατά7.205θέσειςεργασίας (Σχ.Ι), αποτέλεσμα που οφείλεται αποκλειστικά στην ακύρωση των αναμενόμενων πολλών προσλήψεων της περιόδου αυτής στην εστίαση και τον τουρισμό και όχι σε απολύσεις, οι οποίες μάλιστα τον φετινό Απρίλιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι. Ενδεικτικά, οι απολύσεις για τον μήνα Απρίλιο 2020 ανήλθαν στις 23.125, μειωμένες κατά 69.879, έναντι του Απριλίου2019 που είχαν ανέλθει στις 93.004.
Τα γρήγορα αντανακλαστικά και η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, οδήγησαν στην υλοποίηση δέσμης μέτρων που έφεραν αποτελέσματα ανακουφίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας που ανέκοψε άμεσα τις ισχυρές αρνητικές τάσεις απολύσεων που δημιουργήθηκαν».