Επισκέψεις του Χρήστου Γκόκα στα Κέντρα Υγείας της Π.Ε.Άρτας

ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., έχουν παραμελήσει το Ε.Σ.Υ.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο από την προηγούμενη Κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη σημερινή, της Ν.Δ., που αφ’ ενός δεν είχε το Ε.Σ.Υ στις προτεραιότητές της, και αφ’ ετέρου δεν φρόντισε να το ενισχύσει αποτελεσματικά, με την εμφάνιση, αλλά και κατά, τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, που το τελευταίο διάστημα επισκέφθηκε διαδοχικά τα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ) της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, το Κέντρο Υγείας Άρτας, που στεγάζεται στο Παλιό Νοσοκομείο, το Κ.Υ. Άνω Καλεντίνης, το Κ.Υ. Βουργαρελίου και το Κ.Υ. Αγνάντων.
Κατά τις επισκέψεις αυτές είχε συζήτηση με Διευθυντές, υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Άρτας, και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία τους, στην παροχή των Υγειονομικών Υπηρεσιών και τη διεξαγωγή των εμβολιασμών για τους πολίτες.

Πολλά προβλήματα
Διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και η γενική κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική ως προς τις δυνατότητες να ανταποκριθούν τα Κέντρα Υγείας, στην Περιφέρεια του Νομού, στις ανάγκες και τις Υπηρεσίες που δικαιούνται οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.
Στα Κέντρα Υγείας, υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με διαφορετικές ανάγκες σε αριθμό και ειδικότητες στο καθένα, αλλά και σε ιατροτεχνικό εξοπλισμό, ιδιαίτερα όσον αφορά άμεσες και γενικές εργαστηριακές εξετάσεις.
Επί πλέον με τη λειτουργία των γραμμών εμβολιασμού σε όλα τα Κέντρα Υγείας, προκύπτουν αυξημένες ανάγκες. Χαρακτηριστικά, στο Κέντρο Υγείας Άρτας, οι δύο γραμμές εμβολιασμού εξυπηρετούν έως και 200 άτομα την ημέρα, κάτι που απαιτεί περισσότερο προσωπικό. Αυτό σημαίνει μείωση των ιατρείων, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα συνωστισμού και σωστής λειτουργίας, αφού δεν παραχωρήθηκαν επί πλέον χώροι, όπως είχε ζητήσει και με προηγούμενη παρέμβασή του ο κ. Γκόκας.

Χωρίς γιατρούς
Στα Περιφερειακά Κέντρα Υγείας υπάρχουν ειδικότερα θέματα. Ενδεικτικά, στο Κ.Υ Άνω Καλεντίνης, ενώ υπάρχει πλήρες ακτινολογικό εργαστήριο, δεν διαθέτει ακτινολόγο, όπως επίσης δεν διαθέτει μικροβιολογικό εργαστήριο και προφανώς ούτε μικροβιολόγο.
Στο Κ.Υ Βουργαρελίου οι 8 οργανικές θέσεις ιατρών είναι όλες κενές. Ο ιατροτεχνικός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος, όπως καρδιογράφος και ακτινολογικό εργαστήριο, ενώ δεν υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο.
Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στο Κ.Υ Αγνάντων, ενώ ελάχιστο είναι το μόνιμο προσωπικό των Περιφερειακών ιατρείων.
Επίσης, στα Περιφερειακά Κέντρα Υγείας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από έλλειψη καινούργιων ασθενοφόρων, όπως και οδηγών, για να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις επείγουσες ανάγκες παροχής υγειονομικής βοήθειας στους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Παράλληλα, ο κ. Γκόκας διαπίστωσε για μια ακόμη φορά, την ανάγκη άμεσης λειτουργίας Κινητών Μονάδων Εμβολιασμού για την εξυπηρέτηση συμπολιτών μας που για διάφορους λόγους, αδυνατούν ή δυσκολεύονται να μετακινηθούν, πρόβλημα που είναι ακόμα μεγαλύτερο στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Ένα θέμα που ήδη έχει θέσει προς το Υπουργείο Υγείας και με προηγούμενες παρεμβάσεις του.

Ευχαριστίες στους εργαζόμενους
Κατά τις επισκέψεις του αυτές, ο κ. Γκόκας, ευχαρίστησε τους εργαζομένους στα Κ.Υ για την αναλυτική ενημέρωση και τη συζήτηση που είχε μαζί τους, και επίσης, κατά τις συναντήσεις αυτές αναφέρθηκε στην αναγνώριση, από την πλευρά του, της προσφοράς όσων υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προς τους πολίτες και πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου αναδείχτηκε ιδιαίτερα η σημασία και η αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Επίσης, τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό το ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους πολίτες.
Ανέφερε ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο από την προηγούμενη Κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη σημερινή, της Ν.Δ., που αφ’ ενός δεν είχε το Ε.Σ.Υ στις προτεραιότητές της, και αφ’ ετέρου δεν φρόντισε να το ενισχύσει αποτελεσματικά, με την εμφάνιση, αλλά και κατά, τη διάρκεια της πανδημίας.
Τόνισε ότι για το Κίνημα Αλλαγής, το Ε.Σ.Υ, που ιδρύθηκε και λειτούργησε από αυτή την παράταξη με τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί προτεραιότητα και η αναγκαιότητα για τη σωστή λειτουργία του είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Στηρίζει το έργο
Γι’ αυτό επανειλημμένα, και ο ίδιος και το Κίνημα Αλλαγής συνολικά, έχουν ζητήσει την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, αλλά και ενίσχυση των δομών και του εξοπλισμού του. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ, ενώ κατ’ επανάληψη η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει καταθέσει τροπολογίες για την έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της προσφοράς των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ, με την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες καθαριότητας, αλλά και με την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε όσους βρίσκονται αυτό το διάστημα στην πρώτη γραμμή, καθώς και για την αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών από υπερωρίες.
Τέλος, ο κ. Γκόκας διαβεβαίωσε τους εργαζομένους στα Κέντρα Υγείας, ότι παρακολουθεί την κατάσταση που υπάρχει, στηρίζει το έργο των Κέντρων Υγείας, και θα συνεχίσει τις Κοινοβουλευτικές Παρεμβάσεις που αφορούν στα προβλήματα και τη λειτουργία στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στο Νομό μας, για να δοθούν λύσεις και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τόσο των Κέντρων Υγείας, όσο και γενικότερα του Ε.Σ.Υ. σε όλη την Περιφέρεια και για όλους τους συμπολίτες μας στην Άρτα.