Επιστήθιοι Φίλοι - Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών και Φίλων Άρτας

Αρχαιρεσίες και νέο Διοικητικό Συμβούλιο
Ύστερα από τις Αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 25/8/2022 στα γραφεία μας καθώς και τη συγκρότηση σε σώμα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αποτελείται από τις:
Αγγελική Τσιρογιάννη, Πρόεδρος
Αφροδίτη Κράββαρη, Αντιπρόεδρος
Ουρανία Παλιάτσου, Γραμματέας
Ευαγγελία Νάση, Ταμίας
Έφη Πανούτσου, Μέλος
Σαπφώ Σπύρου, Μέλος
Γεωργία Παληοχώρη, Μέλος.

Έντομο-γίγας εντοπίστηκε στην ΑΡΤΑ
Ένα υπερμεγέθες έντομο που έμοιαζε με μεγάλη κατσαρίδα εντόπισε γυναίκα στην Άρτα που τελικά διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για λιθόκερο, ένα γιγάντιο δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο.
Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis-Belostomatidae όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, μοιάζει με τεράστια κατσαρίδα που κολυμπάει και πετάει, ενώ μπορεί φτάσει σε μέγεθος ακόμη και τα 12 εκατοστά.
Το δάγκωμά του είναι επίπονο και δηλητηριώδες όχι όμως θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια.

Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, έλαβε και τις εξής αποφάσεις:
Α. Ανέδειξε τους οριστικούς αναδόχους των έργων:
• «Συντήρηση – προστασία πρανών στη θέση Ξηρόκαμπος της ε.ο.12 Άρτας», προϋπολογισμού € 100.000. Οριστικός ανάδοχος: «Γ. Ν. & Θ. ΘΩΜΑΣ Ο.Ε. δ.τ ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ»,
• «Ανακατασκευή – βελτίωση τεχνικών σε αρδευτικούς τάφρους (Ακροποταμιά, Γραμμενίτσα)», προϋπολογισμού € 60.000. Ανάδοχος: «Γ. Ν. & Θ. ΘΩΜΑΣ Ο.Ε. δ.τ. ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ»
• Εργασίες πλήρους αποκατάστασης ευρύτερης περιοχής Μπαλντούμας μετά την αρχική διάνοιξη από Χ.Θ 25+000 έως Χ.Θ 27+700 της παλαιάς Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων», προϋπολογισμού € 136.000. Οριστικός ανάδοχος: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ
• «Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Πηγών Άρτας», προϋπολογισμού € 74.400. Οριστικός ανάδοχος: Κ.ΚΩΣΤΑΒΑΣΙΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
Β. Επίσης ενέκρινε τη διαδικασία για την υλοποίηση των έργων:
•«Άμεση αποκατάσταση επαρχιακού δικτύου προς Δροσοχώρι και σύνδεση με όμορα Δημοτικά Διαμερίσματα», προϋπολογισμού € 99.200
•Αποκατάσταση αγιογραφιών Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλαρρυτών» προϋπολογισμού € 80.000

Εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ από τον Σεπτεμβρίου 2022
Λήγει η περίοδος προσαρμογής στα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες (με πάνω από 250 υπαλλήλους) για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας
Συγκεκριμένα, έως τις 31 Αυγούστου 2022, οι επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων έχουν περιθώριο προσαρμογής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας, προκειμένου να την εφαρμόσουν
Η τυπική εφαρμογή έχει μεν ξεκινήσει από την 01 Ιουλίου 2022, αλλά είχε δοθεί διάστημα 2 μηνών, ως περίοδος προσαρμογής που λήγει 31-08-2022 και από την 1 Σεπτεμβρίου 2022 και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα προχωρήσει στην υποβολή προστίμων σε όποια επιχείρηση παραβιάσει τις υποχρεώσεις της.
Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει προβλέπει πως εάν κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα.
Το Υπουργείο Εργασίας έχει τονίσει σε κάθε κατεύθυνση ότι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου που εντάσσονται στο καθεστώς της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα ελέγχονται για την ορθή εφαρμογή της και εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις θα υφίστανται τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών: Ζητούν παράταση στις προθεσμίες για τους δασικούς χάρτες
Την παρέμβαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, προκειμένου να δοθεί παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση του Δασολογίου, ζητά με επιστολή της η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:
«Κύριε Γενικέ
Την Παρασκευή 15/7/22 λήγει η προθεσμία για την τακτοποίηση του Δασολογίου, και επειδή δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα από Τζουμερκιώτες της Άρτας, σαν Ομοσπονδία στείλαμε αίτημα- μήνυμα στους Συμπατριώτες Υφυπουργούς Κύριο Στύλιο και Αμυρά και ζητάμε να δοθεί παράταση.
Εκτιμώ ότι το πρόβλημα αυτό αφορά όλη την Ήπειρο και πρέπει να ενημερωθούν όλες οι Ομοσπονδίες της Ηπείρου να απαιτήσουν από τους Αρμόδιους Υπουργούς να δοθεί Παράταση.
Όσον αφορά την Πανηπειρωτική, εκτιμώ ότι εσείς θα προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες για να δοθεί η παράταση».