Επιστημονικό συνέδριο από το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Οικολογικό Αποτύπωμα στις Ιχθυοκαλλιέργειες το Έργο ECO-FISH
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τηνΠαρασκευή14-5-2021 το Τελικό Επιστημονικό Συνέδριο του Έργου ECO-FIS. H μέσω της διαδικτυακής παρουσίασης των αποτελεσμάτων και των προοπτικών ανάπτυξης των επιχειρήσεων στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελληνική και την Αλβανική περιοχή.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε επίσης ζωντανά μέσω της σελίδας Facebook του Έργου Interreg ECO-FISH.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, καλωσορίζοντας τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στις πρακτικές παρακολούθησης περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην υδατοκαλλιέργεια, αλλά και στις πρακτικές αξιολόγησης του κύκλου ζωής του άνθρακα που εφαρμόστηκαν σε επιλεγμένες ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα και την Αλβανία. Αναφέρθηκε επίσης ,στην επιτυχή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου και της επιχειρηματικής κοινότητας σε έναν τομέα που αποτελεί προτεραιότητα στη διασυνοριακή περιοχή των δύο χωρών.
Η Κοσμήτορας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα. Αθηνά Τζώρα υποστήριξε με σθένος την υλοποίηση του έργου ECO-FISH και συγκεκριμένα την ανάπτυξη κατάλληλων, επιστημονικά αποδεκτών εργαλείων για την παρακολούθηση και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην ιχθυοκαλλιέργεια.
Η γενική επισκόπηση και τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου κ. Ιωάννη Σκούφο, ο οποίος ανέλυσε τα αποτελέσματα του έργου και την παραγωγή καινοτομιών στις τεχνολογίες υδατοκαλλιέργειας στις διασυνοριακές περιοχές Ελλάδας-Αλβανίας.
Χαιρετισμοί απευθύνθηκαν επίσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, τον Πρόεδρο Περιφέρειας Αυλώνας κ. Ervis Mocka, τον βουλευτή ΝΔ Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Γιόγιακα, τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας κ. Μάριο Κάτση, τον Δήμαρχο Φιλιατών κ. Σπυρίδων Παππά, τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Βάρρα, τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρο Πάσχο, τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου Αυλώνας κ. Arben Breshani, τον Συντονιστή Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας IPA «Ελλάδα-Αλβανία2014-2020» κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο και την Υπεύθυνη Έργων του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας IPA«Ελλάδα-Αλβανία2014-2020» κα. Κατερίνα Τσαμούρη.
Για την εμπειρία τους στο Έργο ECO-FISH μίλησαν εταίροι του ECO-FISH και ιχθυοκαλλιεργητές από την Ελλάδα και την Αλβανία,κ. Πέτρος Ζουμπούλης, κ. SimoRibaj, κ. Ιωάννης Xεκίμογλου, κ.Σταύρος Τόκας και κα. Blerina Dhrami.
H επίδραση της διατροφής στο οικολογικό αποτύπωμα των ιχθυοκαλλιεργειών παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον Επίκουρο καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ κ. Ηλία Γιάννενα. Ο ιχθυολόγος κ. Κώστας Περδικάρης του Τμήματος Αλιείας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου μίλησε για τη θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια στη Θεσπρωτία και στην Αλβανία, ενώ οκ. Artur Ribaj παρουσίασε μια ανασκόπηση των δημόσιων Εκθέσεων σχετικά με τις Αλβανικές ιχθυοκαλλιέργειες.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ευάγγελος Κωνσταντινίδης ανέλυσε τον κύκλο ζωής του άνθρακα στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εκτροφής τσιπούρας στη Σαγιάδα και τη Νότια Αλβανία, καθώς και τα συγκριτικά αποτελέσματα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των υδατοκαλλιεργειών μεταξύ των δύο χωρών, όπως και τους βασικούς δείκτες που η διαφοροποίησή τους θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα στη μείωση του αποτυπώματος.
Μετά την ανοιχτή συζήτηση, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοινή πεποίθηση ότι το ECO-FISH είναι ένα καινοτόμο Έργο που θα υιοθετηθεί και θα χρησιμοποιηθεί πολύ σύντομα από τους ιχθυοκαλλιεργητές και των δύο χωρών, προσθέτοντας αξία στην αλιευτική βιομηχανία.