Επιστολή Δημάρχου Ν. Σκουφά στον Περιφερειάρχη για το προσφυγικό

Τι ξέρεις για Δομή Φιλοξενίας;

Ζητά έγγραφη απάντηση από Αλ. Καχριμάνη

«Μην λαϊκίζεις» δηλώνει ο Περιφερειάρχης

Η Περιφέρεια δεν εµπλέκεται στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Δημάρχων της Άρτας και του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. Αυτή τη φορά είναι η Δήμαρχος Ν. ΣΚΟΥΦΑ, που ζητά και μάλιστα «εγγράφως», αν γνωρίζει κάτι σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία δομής προσφύγων στον Ν. Άρτας και ειδικότερα στο Δήμο Νικολάου Σκουφά!!!

Όπως λένε αυτοδιοικητικοί παράγοντες με πείρα, είναι το λιγότερο ανευθυνότητα, να ζητάς από τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη και μάλιστα «εγγράφως», ΑΝ ο Περιφερειάρχης «γνωρίζει κάτι» σχετικά με τον Δήμο που πρόσφατα εκλέχτηκες και για ένα θέμα που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη!
Για το λόγο που συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο η νεοεκλεγμένη Δήμαρχος Ν. Σκουφά, λέγεται πως έχει να κάνει με τα χρέη του Δήμου, (που άφησε ο προηγούμενος Δήμαρχος) προς τον ΑΣΑ.

Όπως λένε πηγές της κυβέρνησης, ή η κ. Ροζίνα Βαβέτση έχει δεχτεί «κίτρινη κάρτα» από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που δεν αποκλείεται να έχει επίπτωση και στο διορισμό ως ειδικού Γραμματέα του πρώην Δημάρχου Ευστάθιου Γιαννούλη, που η κυβέρνηση «τον βόλεψε» στον ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Αττικής. Όλα αυτά, λέγουν στελέχη της ΝΟΔΕ Άρτας, θα διαβιβαστούν αρμοδίως τόσο στον Πατούλη, όσο και στους αρμόδιους Υπουργούς για να γνωρίζουν τι θα αντιμετωπίσουν στην περίπτωση που επισκεφθούν την Άρτα.

Η επιστολή της Δημάρχου
Η επιστολή προς τον ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ από τον Δήμο Ν. Σκουφά
Με ΘΕΜΑ : «Δομή προσφύγων στο Ν. Άρτας και ειδικότερα στο Δήμο Νικολάου Σκουφά», αναφέρει τα εξής: «Κύριε Περιφερειάρχη, Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε εγγράφως αν γνωρίζετε κάτι σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία δομής προσφύγων στον Ν. Άρτας και ειδικότερα στο Δήμο Νικολάου Σκουφά».

Η απάντηση του Περιφερειάρχη
Στην δική του απάντηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σημειώνει σχετικά με τη δημιουργία δομής μεταναστών στην ΠΕ Άρτας αναφέρει τα εξής:
Κυρία ∆ήµαρχε,
Για µια ακόµη φορά στην ολιγόµηνη θητεία σας ως ∆ηµάρχου απευθύνεστε στην Περιφέρεια, µε την απαίτηση µάλιστα να έχετε έγγραφη απάντηση µας, για θέµα του ανήκει στην αποκλειστική αραιότητα της Κυβέρνησης.

Η Περιφέρεια- τουλάχιστον µέχρι τώρα- δεν εµπλέκεται στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και ούτε είναι εκείνη ̟ που αποφασίζει για τη δηµιουργία και χωροθέτηση δοµών φιλοξενίας ̟ προσφύγων.

Είναι γεγονός πως οι αρµόδιες κεντρικές υπηρεσίες στο πλαίσιο αναζήτησης κατάλληλων χώρων, έχουν ε̟πισκεφθεί όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας και ως εκ τούτου δεν θα µπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση οι Π.Ε. της Ηπείρου.
Προκειµένου να µη συνεχίζονται οι κακοπροαίρετες αναφορές σε Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες κ.α., πρέπει να καταστεί σαφές πως από τη στιγµή που η Περιφέρεια δεν διαθέτει ιδιόκτητες εκτάσεις ή χώρους, εκείνοι που πρέπει να συνεργαστούν άµεσα µε την Πολιτεία για το σκοπό αυτό είναι είτε οι ∆ήµοι, είτε οι ιδιώτες που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Μέχρι σήµερα υπήρξαν δύο συγκεκριμένες κινήσεις εκ µέρους µου για το ζήτηµα των Κέντρων στην Άρτα: Η µία για να µη µετατραπεί σε Κέντρο Προσφύγων το ΚΕΝ Άρτας και η δεύτερη για να παραδώσω στο αρµόδιο Υπουργείο- ύστερα α̟ό αίτηµά του- τοπογραφικό δηµόσιας έκτασης στο Καλόβατο Άρτης.
Για εκείνο όµως που έχουµε δεσµευτεί ως Περιφέρεια, είναι η συνδροµή µας σε οτι αφορά τη βελτίωση των υποδοµών για οποιαδήποτε νέο Κέντρο ιδρυθεί στην Ήπειρο, όπως ήδη πράξαµε µε το Κέντρο Φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων και µε τη ∆οµή Φιλοξενίας στην πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη» επίσης στα Ιωάννινα.

Μετά την πρόσφατη σύσκεψη στο Υ̟. Εσωτερικών, η Περιφέρεια δεν έχει περαιτέρω ενηµέρωση για το αν, που και πότε θα δημιουργηθούν νέες δοµές, παρά µόνο έγινε αποδέκτης εγγράφου του Γραφείου Πρωθυπουργού (το οποίο επισυνάπτεται) που απευθύνεται προς τους ∆ήµους για ανταποδοτικά έργα που θα πρέπει να προταθούν στις περιοχές λειτουργίας ∆οµών, το οποίο ήδη έχουµε διαβιβάσει στο ∆ήµο Αρταίων.

Κατό̟πιν όσων προαναφέραµε, το ερώτηµα και το αίτηµά σας για έγγραφη απάντηση πρέπει να το απευθύνετε στο Υ̟πουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εκείνο πάντως που ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουµε υπόψη µας, είναι ότι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήµατος- όσο και αν µας προβληματίζει – είναι εθνικής σηµασίας ζήτηµα και δεν χωρούν απαξιωτικές αναφορές κατά όσων µε υψηλό αίσθηµα ευθύνης δεν σύρονται σε κινήσεις εντυπωσιασµού και λαϊκισµού, οι οποίες διχάζουν και δηλητηριάζουν τις τοπικές κοινωνίες.