Επιστολή 32 πολιτών για την ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΣΣΑ ΑΡΤΑΣ

Χώρος Εκδηλώσεων Ή Χώρος Θρησκευτικής Λατρείας;

Επιστολή απέστειλαν 32 πολίτες της Άρτας, σχετικά με τη θεατρική παράσταση που έλαβε χώρα την Πέμπτη 1ης Σεπτεμβρίου 2022 στον αύλειο χώρο της Παρηγορήτισσας, από τη θεατρική ομάδα “Σημείο Μηδέν”. Η παράσταση διοργανώθηκε από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτης “Ο Σκουφάς” και τελούσε “υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού”.
Στην επιστολή οι 32 συμπολίτες θεωρούν ως «βεβήλωση» του χώρου από τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση και θέτουν το ζήτημα αν ο Ναός της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, είναι ένα μνημείο όπου μπορεί να διεξάγεται οποιαδήποτε εκδήλωση ή αν είναι χώρος θρησκευτικής λατρείας.

Στην επιστολή οι 32 συμπολίτες αναφέρουν τα εξής:
«Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, μπορεί για ορισμένους να
είναι απλά ένα ακόμα ιστορικό Βυζαντινό μνημείο της πόλης, αλλά για κάθε ενσυνείδητο
Ορθόδοξο Χριστιανό στην Άρτα και σε όλη την Ελλάδα παραμένει από τον 13ο αιώνα που
κτίσθηκε και ασταμάτητα έως της Συντέλειας του Αιώνος – σύμφωνα με την Αρχιερατική Ευχή που διαβάζεται κατά τα Εγκαίνια κάθε Ορθόδοξου Χριστιανικού Ναού – ιερός χώρος θρησκευτικής Λατρείας. Σήμερα λειτουργεί δυστυχώς μόνο δύο φορές κάθε χρόνο Λατρευτικά για τους πιστούς. Ο χώρος αυτός με βάση τη συνείδηση του κάθε Έλληνα Χριστιανού αλλά και το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να διατηρείται απολύτως σεβαστός και ασφαλής από οποιονδήποτε θελήσει να παραβιάσει την ιερότητά του και το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών.
Το βράδυ της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου 2022 έλαβε χώρα μια παράσταση με τίτλο “Πέρσες” του Αισχύλου στον Ιερό αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, από τη θεατρική ομάδα “Σημείο Μηδέν”. Σύμφωνα με την αφίσα που τοιχοκολλήθηκε, η παράσταση διοργανώθηκε από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτης “Ο Σκουφάς” και “υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Στη διάρκεια της παράστασης και ενώπιον όλων των Αρτινών θεατών, κάποιοι από τους ηθοποιούς που πήραν μέρος, άνδρες και γυναίκες, εμφανίστηκαν στη “σκηνή” να παίζουν προκλητικά τους ρόλους τους χωρίς ρούχα από τη μέση και πάνω, δηλαδή ΗΜΙΓΥΜΝΟΙ!, λίγα μόλις μέτρα δίπλα από τον πάνσεπτο τοίχο του Ιερού Ναού και φυσικά μέσα στον Ιερό αύλειο χώρο του! Το τραγικό είναι πως η αντίδραση από το κοινό ήταν μάλλον υποτονική στο βλάσφημο και βέβηλο θέαμα που παρακολουθούσε, προφανώς αιφνιδιασμένο από το γεγονός, αλλά και μας λύπησαν ιδιαίτερα τα πολλά χειροκροτήματα που ακούστηκαν από μερικούς κατά το τέλος της παράστασης, αντί να αντιδράσουν στην όλη προσπάθεια βεβήλωσης του Ιερού χώρου! Τραβήχτηκαν βίντεο και φωτογραφίες και όποιος Χριστιανός τα είδε έμεινε άναυδος και τραυματισμένος βαθιά στη θρησκευτική του συνείδηση!
Για μας είναι αδιανόητο να θεωρείται τέχνη η βεβήλωση του αύλειου χώρου ενός Ιερού Ορθόδοξου Χριστιανικού Ναού με την παρουσία ημίγυμνων ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, για οποιονδήποτε λόγο. Δεν είδαμε ποτέ κάτι τέτοιο να συμβαίνει έξω από ένα μουσουλμανικό τζαμί ή δίπλα σε μια εβραϊκή Συναγωγή! Η θρησκευτική συνείδηση των Χριστιανών και οι Ιεροί τους χώροι όπως ακριβώς ορίζουν και οι νόμοι της Ελληνικής Πολιτείας πρέπει να παραμένουν από όλους απολύτως σεβαστοί! Μπορούσαν άλλωστε να βρουν οι ιθύνοντες ένα άλλο μέρος στην Άρτα για να ικανοποιήσουν το κοινό τους.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί αλλά και ως πολίτες της Άρτας ζητάμε να δοθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Αρταίων και τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο “Ο Σκουφάς”, αμέσως δημόσια εξηγήσεις για την πρωτοφανή στα Ελληνικά χρονικά αυτή βεβήλωση του ιστορικού και εν ενεργεία Ιερού Ναού της Παναγίας της Παρηγορήτισσας ( όπως αναφέρθηκε λειτουργεί Λατρευτικά δύο φορές κάθε χρόνο για τους πιστούς ), μιας και μας ενημέρωσαν ότι η διοικητική δικαιοδοσία του Ιερού Ναού δεν ανήκει πια εδώ και καιρό στη Μητρόπολη Άρτης, αλλά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Λυπούμαστε και για τη θεατρική ομάδα που δέχτηκε να προσβάλει με αυτό τον τρόπο το Ιερό στολίδι της πόλης μας, αντί να αλλάξει έστω κάπως την αμφίεσή της από στοιχειώδη σεβασμό προς τον Ιερό Ναό της Παναγίας μας και προς το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών της Άρτας.
Τέλος, γνωρίζουμε ότι όλος ο χώρος είναι Ιερός καθότι ανήκει στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Παρηγορήτισσας που δέσποζε εκεί από αιώνες και επομένως θεωρούμε ότι είναι το λιγότερο ανάρμοστο να τελούνται εκεί πάσης φύσης πολιτιστικές ή άλλου τύπου κοσμικές εκδηλώσεις! Το δίκαιο για μας θα ήταν να ξανανοίξει ο Ιερός Ναός της Παναγίας μας Εκκλησιαστικά για Ιερές Ακολουθίες και σε μόνιμη βάση, έτσι ώστε όχι μόνο να συνεχιστεί η Λατρευτική συνέχεια τόσων αιώνων που θα γέμιζε την πόλη μας με την ευλογία και την προστασία του Κυρίου μας και της Θεομήτορος, αλλά και θα αναδεικνυόταν κατ ́αυτόν τον τρόπο η ιστορική και πολιτισμική σύνδεση των προγόνων μας του Δεσποτάτου της Ηπείρου με την σημερινή Άρτα αλλά και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

11/09/2022

Οι Αρτινοί πολίτες:
1. ΕΥΓΕΝΙΑ ΖΑΝΙΚΑ
2. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΛΤΟΥ
3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
4. ROCIKA DENEVA
5. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΟΧΑΝΤΑΡΙΔΟΥ
6. GIOVANNI PAPA
7. ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΚΟΠΕΛΙΤΟΥ
8. ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ
9. ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΣΑΟΥΣΗ
10. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ
11. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΗΣ
12. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΕΤΣΙΣΤΑΣ
13. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
14. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΑΛΙΑΝΔΡΑΣ
15. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
16. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΩΖΟΣ
17. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΟΡΟΓΙΑΣ
18. ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΟΓΚΑΣ
19. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
20. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
21. ΣΟΦΙΑ ΦΑΝΑΡΙΣΙΟΥ
22. ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΡΣΑΡΗ
23. ΚΥΡΑΤΣΩ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ
24. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
25. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
26. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΙΖΟΣ
27. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ
28. ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΣΜΑΣ
29. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
30. ΜΑΡΙΑ ΓΙΩΤΗ
31. ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
32. ΓΚΟΓΚΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ