Επιστρέφει ο φόβος!

Καμπανάκι ΠΟΕΔΗΝ για κρούσματα κορωνοϊού σε Άρτα, Πάργα και Λευκάδα

Νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην Άρτα
Αναζητούνται και οι άλλες επαφές-

Οικογένεια Σέρβων νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων

Συναγερμός στην Άρτα από το νέο κρούσμα κορονοϊού που αφορά 24χρονο άνδρα, στενή επαφή του θετικού κρούσματος επίσης νεαρού, που είχε διαγνωστεί την προηγούμενη Κυριακή επίσης στην Άρτα.

Η τοπική κοινωνία, που την περίοδο της μεγάλης καραντίνας, είχε ταραχθεί με τα λίγα κρούσματα της περιοχής μας, σήμερα βρίσκεται σε μεγαλύτερη ανησυχία, αφού δεν υπάρχουν τα μέτρα εκείνα, που μπορεί να απομονώσουν τους φορείς του κορωνοϊού, οι οποίοι πλέον μπορεί να κυκλοφορούν ανάμεσα μας και να βρίσκονται οπουδήποτε!!!
Ανησυχητικά είναι επίσης τα νέα από την κοντινή Λευκάδα, όπου βρέθηκε ολόκληρη οικογένεια θετική στον κορωνοϊό.

Στην Άρτα

Πιο αναλυτικά, από την εξέταση των προχθεσινών δειγμάτων στο Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό κρούσμα, το οποίο αφορά 24χρονο άνδρα, στενή επαφή του θετικού κρούσματος που είχε διαγνωστεί την προηγούμενη Κυριακή επίσης στην Άρτα.
Και οι δύο βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους , σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ,και παρακολουθούνται από την ομάδα ειδικών Λοιμωξιολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας. Σε καραντίνα βρίσκονται και όλες οι στενές επαφές των δύο ανωτέρω κρουσμάτων.

Συνολικά από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ελέγχθηκαν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 172 δείγματα, ήτοι κατά νοσοκομείο: ΠΓΝΙ 61, Γ.Ν. Χατζηκώστα 19, Γ.Ν. Πρέβεζας 5, Γ.Ν. Άρτας 22, Γ.Ν. Φιλιατών 11Γ.Ν. Κέρκυρας 48, Γ.Ν. Λευκάδας 6,
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσηλεύονται η ηλικιωμένη γυναίκα, που ήταν το πρώτο θετικό κρούσμα που διαγνώσθηκε στην Παραμυθιά, με την κατάσταση της υγείας της να παρουσιάζει σταθερή βελτίωση και η οικογένεια των Σέρβων που διακομίστηκε από τη Λευκάδα.

Παραθέριζαν στη Λευκάδα

Πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία που παραθέριζε στη Λευκάδα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Σήμερα η οικογένεια διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με τους γονείς να έχουν εισαχθεί στην Ειδική Μονάδα για τον Covit-19.
Τα τρία ανήλικα παιδιά τους, που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Καμπανάκι από ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο το περιστατικό στην Άρτα, όπου νεαρός έκανε το τεστ και πριν πάρει τα αποτελέσματα πήγε για μπάνιο με φίλους. «Το βράδυ βρέθηκε ότι έπασχε από τον ιό με υψηλό μάλιστα ιικό φορτίο», αναφέρει με δηλώσεις του στα ΝΕΑ ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος, «τα περιστατικά σε Πάργα, Άρτα και Λευκάδα θα πρέπει να είναι καμπανάκι για τη περιοχή. Είχαμε προειδοποιήσει για τους πλημμελείς ελέγχους στα χερσαία σύνορα. Τώρα οι φορείς σκοτώνονται όχι για τη Προστασία της δημόσιας Υγείας αλλά για την έλευση των τουριστών και βλέπουν σκοπιμότητες στο κλείσιμο κάποιων τελωνείων» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι χρειάζονται μηχανηματα για γρήγορα τεστ σε όλα τα νοσοκομεία και σε κέντρα υγείας αναφοράς.
Παράλληλα καταγγέλλει ότι οι κινητές μονάδες υγείας «κάθονται λόγω έλλειψης συντονισμού». Ο κ. Γιαννάκος διερωτάται «πώς είναι δυνατόν ο συντονισμός των ΚΟΜΥ να γίνεται από τον ΕΟΔΥ κεντρικά και όχι από τις διευθύνσεις δημόσιας υγείας των περιφερειακών ενοτήτων που έχουν ούτως ή άλλως την ευθύνη ιχνηλάτησης περιστατικών κοροναϊού της περιοχής που την ξέρουν καλά».

Κορωνοϊός: Οι πολίτες σε ποσοστό 75% φοβούνται για «λουκέτα»

Αυξημένη ανησυχία για τα οικονομικά προβλήματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το «λουκέτο» για σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-19 εκφράζουν οι πολίτες, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποίησε η εταιρία Pulse RC κατά το χρονικό διάστημα 2 έως 6 Ιουλίου 2020.
Οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία εκφράζουν φόβους ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία μπορούν να οδηγήσουν στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας.
Ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι χρειάζονται να ληφθούν πρόσθετα γενναία μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, θεωρώντας ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:
-Οι πολίτες εμφανίζονται σε ποσοστό 42% σίγουροι και μάλλον αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, ενώ υπερτερούν με ποσοστό 57% όσοι δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι.
– Μοιρασμένες είναι οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, με το 50% να δηλώνει σίγουροι και μάλλον αισιόδοξοι και επίσης το 50% σίγουροι και μάλλον απαισιόδοξοι.
-Αξιολογώντας την κυβέρνηση, όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, το 53% των ερωτηθέντων την κρίνει θετικά και το 44% αρνητικά.
-Αξιολογώντας την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, το 51% την κρίνει θετικά και το 47% αρνητικά.
-Στο αν οι προσπάθειες και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος στον τουρισμό αρκούν, το 36% απαντά πολύ και αρκετά, το 30% μέτρια και το 30% λίγο έως καθόλου.
-Το αν τα ιατρικά πρωτόκολλα για τουρίστες και ξενοδοχεία που έχει λάβει η κυβέρνηση θα βοηθήσουν στην προστασία για να μην υπάρξουν νέα κρούσματα, το 36% απαντά πολύ και αρκετά, το 28% μέτρια και το 30% λίγο έως καθόλου.
-Στην ερώτηση αν οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα (νέα λιτότητα, περικοπές μισθών, συντάξεων κλπ) το 56% φοβάται πολύ έως αρκετά, το 21% μέτρια και το 17% λίγο έως καθόλου.
-Έντονοι είναι και οι φόβοι για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού με το 75% των ερωτηθέντων να φοβάται πολύ έως αρκετά, ακόμη και τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων, 13% μέτρια και μόλις 7% λίγο έως ελάχιστα.
-Επίσης, το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι χρειάζονται πρόσθετα και νέα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα κουπόνια (vouchers) για δωρεάν διακοπές σε περισσότερους Έλληνες. Την ανάγκη πρόσθετων μέτρων κρίνει ως μέτρια το 12% και ότι δεν χρειάζεται δηλώνει το 9%.
-Το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα βοηθήσουν πολύ έως αρκετά στο πρόβλημα της οικονομίας και της αγοράς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το 19% δηλώνει μέτρια, ενώ ένα 29% θεωρεί ότι η βοήθεια θα είναι λίγη έως ελάχιστη.