ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ !

Είχαμε βαλτώσει καιρό τώρα , ψάχνοντας τον χαμένο χρόνο στο τελείωμα της κάθε μέρας. Κι εκεί που σκεφτόμουν ότι ο ερευνητής κι αναλυτής του χαμένου χρόνου μας – κάτι σαν τους ψυχοερευνητές όπου τρέχουν όλοι σελέμπριτις και μη-ίσως θα ήταν ένα ιδιαίτερο επάγγελμα ,που πιθανόν να τύγχανε …και επιχορήγησης από τα Ευρωπαϊκά

Προγράμματα , άλλωστε τόσες και τόσες δραστηριότητες επιχορηγούνται, μας προέκυψε η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε σχεδόν σύσσωμη η Αντιπολίτευση κι έσπασε την μονοτονία.
Ξαφνικά λοιπόν εκεί που φαινόταν ότι η Κυβερνώσα παράταξη « έπαιζε μπάλα μόνη της » και οι ομιλίες στη Βουλή ήταν συνηθισμένες γλυκανάλατες αγορεύσεις , προέκυψαν ζητήματα από την τεράστια χαίνουσα πληγή του φονικού δυστυχήματος των Τεμπών και κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας.
Και ακολούθησαν πολιτικοί διαξιφισμοί που ανέβασαν κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο και την ακροαματικότητα στο κανάλι της Βουλής.

Ως συνήθως διατυπώθηκαν κατηγορίες εκατέρωθεν για το …ποιος δεν μπορεί να κάνει τα έργα γρηγορότερα και για το ποιος διαπλέκεται περισσότερο με τα οργανωμένα συμφέροντα.
Επί της ουσίας τα ερωτήματα που έχουν κάνει οι συγγενείς των θυμάτων δεν απαντήθηκαν. Κι εδώ μιλάμε για τις απώλειες νέων παιδιών που οδηγήθηκαν στο θάνατο από εγκληματικές αβλεψίες και παραλείψεις και την έλλειψη της ενδεδειγμένης μηχανογράνωσης.

Κι αυτή η περιβόητη σύμβαση 717 για την λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος στα τρένα , που η εφαρμογή της στάθηκε αδύνατο να υλοποιηθεί , μας έφερε στο νού το Γεφύρι της Αρτας.
Τον Μάρτιο του 2023 στο ερώτημα από εταιρία δημοσκοπίσεων αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη το 94% απάντησε «ναι », ενώ το 78% το απέδιδε σε όλες τις Κυβερνήσεις διαχρονικά.
Γιατί το χειρίστηκε έτσι η Κυβέρνηση , θέλοντας να υποβαθμίσει ένα γεγονός που άγγιξε τις ψυχές όλων των Ελλήνων ; Αλήθεια θεωρούν αμελητέα ποσότητα τη συγκέντρωση 1.350.000 υπογραφών ;
Ακόμη δεν κατάλαβα γιατί χειροκροτούσαν και μάλιστα έντονα οι βουλευτές της πλειοψηφίας , όταν ανέλυε τη θέση του ο υπουργός , ο αρμόδιος τη νύχτα του δυστυχήματος.
Τα ερωτήματα και τα ευρήματα των γονιών παραμένουν ανοιχτά κι αναπάντητα, ενώ από άλλη μέτρηση 8 στους 10 πολίτες (77%) πιστεύουν ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.
Και μέσα στη σύγχυση προέκυψε και η αποπομπή δύο υπουργών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος , που δημιούργησε μεγαλύτερα ερωτηματικά.

Δεν διεκδικώ δάφνες πολιτικού αναλυτή , αλλά με την απλή λογική κι από ένστικτο σας μεταφέρω την αίσθησή μου ότι η Κυβερνώσα παράταξη θα έχει δημοσκοπικά σοβαρές απώλειες από τον χειρισμό των Τεμπών , ενώ στην αντιπολίτευση μεταφέρεται το βάρος να συμπεριφερθεί με την ανάλογη σοβαρότητα κι αξιοπιστία.
Από την εμπειρία μου σας μεταφέρω ότι, σπάνια κάποιος όταν αναλαμβάνει μια θέση αναλογίζεται και τις ευθύνες και πολύ περισσότερο αν έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί. Τι λέω τώρα ; Όλοι οι Έλληνες αισθάνονται ότι είναι γνώστες των πάντων , εν δυνάμει δήμαρχοι, βουλευτές , διευθυντές ,υπουργοί, πρωθυπουργοί , πρόεδροι, πλανητάρχες… Κι αυτό γιατί τα φαινόμενα αναξιοκρατίας και διαφθοράς είναι συνηθισμένο φαινόμενο.
«Η Ελλάδα έχει στεγανά αδιαπέραστα » λέει στο πρωτοσέλιδο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ η κ. Θ.Χατζηιωάννου, καθηγήτρια Ιολογίας στο πανεπιστήμιο ROCKFELLER . Κι εξηγεί : « Μου είπαν για μια θέση στο μικροβιολογικό εργαστήριο μεγάλου νοσοκομείου και πριν προλάβω να το σκεφτώ η θέση καλύφτηκε από κάποιον που είχε συγγενική σχέση με μέλος της Κυβέρνησης ».

Η χώρα που θέλουμε να ζήσουμε , απέχει πολύ μακριά ακόμη από την παρούσα.
Αυτή η υπόθεση δεν είναι απλή, μας άφησε άϋπνους γι αρκετές νύχτες, μας συντάραξε , μας συγκίνησε , μας πλημμύρισε αισθήματα κι επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται με αλήθεια , σεβασμό και δικαιοσύνη , για τη δικαίωση των αθώων παιδιών που χάθηκαν.

«Καλλίτερα να είσαι χωρίς λογική , παρά χωρίς αισθήματα » είπε η Σαρλότ Μπροντέ ( η συγγραφέας της ΤΖΕΪΝ ΕΪΡ ) , ενώ ένας Σλοβένος συγγραφέας ο Ζάρκο Πέταν έγραψε : « Ο άνθρωπος καταπίνει ευκολότερα ένα μεγάλο ψέμα , παρά δέκα μικρά ».

Πάρις Ν. Κονιτσιώτης
Αρτα 29 Μαρτίου 2024