Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ

Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων

«Χαιρετίζουμε τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους που δίνουν αγώνα επιβίωσης, με τα μπλόκα που στήθηκαν στην Άρτα, στην Πρέβεζα, με τις μαχητικές κινητοποιήσεις που έγιναν σε Γιάννενα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους και καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να φτιάξει κλίμα αστυνομοκρατίας, παρατάσσοντας κλούβες των ΜΑΤ στην Άρτα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Το ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματά τους έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και πριν δύο μήνες τρεις τροπολογίες, που αφορούσαν α) την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, β) την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και γ) μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα. Τροπολογίες που απορρίφτηκαν από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που έχουν ως φάρο την ΚΑΠ της ΕΕ» σημειώνει η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζοντας στα χνάρια των προηγούμενων επιδοτεί με παχυλά προνόμια, απαλλαγές και ζεστό κρατικό χρήμα τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες για τις πράσινες επενδύσεις τους, προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και στα άλλα αγαθά. Μέχρι βοσκοτόπια και παραγωγικές εκτάσεις δίνονται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ώστε να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κέρδη. Μόνο στο κάμπο της Ζίτσας σχεδιάζεται να χορηγηθούν 1.000 από τα 2.500 συνολικά στρέμματα. Επίσης με τον νέο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή από την ΝΔ, συνέχεια παλιότερων του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κυβερνήσεων δίνονται 11δις σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Σοβαρές είναι και οι ευθύνες της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, που για μια ακόμη φορά έβαλε πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική και απέρριψε το ψήφισμα των δίκαιων αιτημάτων που κατέθεσαν οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», αλλά και της Περιφερειακής Αρχής της Κέρκυρας που απέρριψε το αίτημα της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» για συζήτηση των αιτημάτων που διεκδικούν οι βιοπαλαιστές παραγωγοί.

Οι προτάσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων για τους αγροτοκτηνοτρόφους είναι κομμένες και ραμμένες με το πατρόν της ΕΕ, της ΚΑΠ που στόχο έχει να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή, το ζωικό και φυτικό κεφαλαίο, σε λίγους μεγαλοαγρότες – μεγαλοκτηνοτρόφους και στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Μια συγκέντρωση που στην Ήπειρο αποτυπώνεται στο ότι είναι η περιφέρεια που η συμμετοχή των μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων στο σύνολο της παραγωγής είναι πολύ πάνω από το πανελλαδικό μέσο όρο»…. ….Το ΚΚΕ δίνει και θα δώσει όλες τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για να νικήσουν τα μπλόκα. Με ένα τέτοιο αγώνα και με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ θα ανοίγει και ο δρόμος της ελπίδας, της ανατροπής που θα οδηγήσει σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη της παραγωγής με στόχο την ικανοποίηση των μεγάλων λαϊκών αναγκών, της διατροφής του λαού, της εξασφάλισης πρώτων υλών για τη βιομηχανία και την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ) με τους εργαζόμενους και το λαό νάχουν τα κλειδιά της οικονομίας και εξουσίας».