Επιτυχημένη η εκδήλωση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας
Η νέα πορεία του συνεργατισμού
Δημήτρης Πετανίτης: οι Συνεταιρισμοί αποτελούν στήριγμα του πρωτογενούς τομέα
Ανδρέας Δημητρίου: καθοριστικός ο ρόλος της ΕΘΕΑΣ στην αγροτική οικονομία
Τοποθετήσεις από του Υφυπουργούς Γ.Στύλιο και Απ. Βεσυρόπουλο
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό Άρτα με τη συμμετοχή και της ΕΘΕΑΣ και θέμα «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. Σημασία των συνεργατικών σχημάτων στον Αγροδιατροφικό Τομέα, προβλήματα και προοπτικές».
Η εκδήλωση αφορούσε τη νέα πορεία, την ανασύνταξη και αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας, που μετά την εμπειρία του παρελθόντος οι συνεταιριστικές οργανώσεις, πρέπει από κοινού να ανασυνταχτούν προς μία κατεύθυνση: Στην αντιμετώπιση των κοινών και οξυμένων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.
Είναι δεδομένο ότι το συνεταιριστικό κίνημα, παρά τα λάθη που έγιναν, έχει προσφέρει τα μέγιστα στην αγροτική οικονομία της χώρας, η ισχυροποίηση μέσα από ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα για τον αγροτικό κλάδο, μόνο θετικές εξελίξεις αναμένονται απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες.
Και η συζήτηση που αφορά το μέλλον των Αγροτικών Συνεταιρισμών, της παραγωγικής δραστηριότητας και της συμβολή τους στον Αγροδιατροφικό Τομέα και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα έχει ξεκινήσει.
Και η εκδήλωση αυτή με πρωτοβουλία του προέδρου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δημήτρη Πετανίτη σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) της οποίας μέλος και αντιπρόεδρος στο νεοσύστατο Διοικητικό Συμβούλιο είναι ο πρόεδρος του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, Ανδρέας Δημητρίου, εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της ενημέρωσης των παραγωγών και ειδικά των συνεταιρισμένων σχετικά με την ανασύνταξη των δυνάμεων των Συνεταιρισμών και των νέων διεκδικήσεων από την πολιτεία, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε θεσμικό.
Ειδικά δε για τον κλάδο της Πτηνοτροφίας, που αποτελεί ένα από τους ελάχιστους πυλώνες που απέμειναν να στηρίζουν την τοπική οικονομία, ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού ο Δημήτρης Πετανίτης συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πρωτοβουλίες που αφορούν την παραγωγική δραστηριότητα τόσο των πτηνοτρόφων όσο και της Πτηνοτροφίας γενικότερα.
Στην εκδήλωση εκτός από τον αντιπρόεδρο στο Διοικητικό Συμβούλιο ΕΘΕΑΣ και πρόεδρο του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, Ανδρέα Δημητρίου, ήταν επίσης ομιλητές δύο εκ των πλέον αρμόδιων κυβερνητικών εκπροσώπων ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στύλιος και ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιούσιας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Δ.Πετανίτης: αναμένουμε νέα στήριξη
Ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Δημήτρης Πετανίτης στη σύντομη τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της Πτηνοτροφίας, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που επιβάρυναν το κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, πράγμα που έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγική δραστηριότητα τόσο των πτηνοτρόφων όσο και της Πτηνοτροφίας γενικότερα.
Ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού τόνισε πως οι πτηνοτρόφοι αναμένουν γενναιότερες πρωτοβουλίες και στα προβλήματα αλλά και στις προοπτικές του αγροτικού χώρου, ειδικά για τους Συνεταιρισμούς που συμβάλλουν σημαντικά – η Ήπειρος κατέχει το 70% της παραγωγής κοτόπουλου στη χώρα μας επεσήμανε ο Δ. Πετανίτης.
Ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η ημερίδα που γίνεται με πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού, σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ και καλέσαμε τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιο για θέματα που απασχολούν την πτηνοτροφία και τους αγρότες γενικότερα. Είμαστε εδώ σήμερα για να συζητήσουμε όλα όσα απασχολούν τους παραγωγούς αλλά και για τη νέα πορεία των Συνεταιρισμών. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να ενημερωθούμε όπως είναι η φορολόγηση με το νέο νόμο, αλλά και οι αλλαγές στον ΦΠΑ, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια με την αύξηση του κόστους παραγωγής, οι πτηνοτρόφοι και οι συνέταιροι του Πτηνοτροφικού πέρασαν δύσκολα. Πρέπει αυτή η ρύθμιση με το 2% να επαναληφθεί, ενώ και όσοι δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν με την προηγούμενη, να υπάρξει ρύθμιση για να τακτοποιηθούν».
Ανδρέας Δημητρίου: καθοριστικός ο ρόλος της ΕΘΕΑΣ
Την υστέρηση της Ελλάδας στο οργανωμένο συνεταιριστικό επιχειρείν επεσήμανε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος στο νεοσύστατο Διοικητικό Συμβούλιο ΕΘΕΑΣ και πρόεδρος του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, Ανδρέας Δημητρίου.
Ενώ στην Ευρώπη το μερίδιο αγοράς των συνεταιρισμών είναι πάνω από 50% και σε κάποιες πάνω από 70%, στην Ελλάδα βρισκόμαστε λίγο κάτω από το 20%, είπε ο κ. Δημητρίου και υπογράμμισε πως η σύσταση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, (ΕΘΕΑΣ) όπου ξεκίνησε η συγκρότησή της με πρωτοβουλία των μεγαλύτερων συνεταιρισμών της χώρας, είναι ένα σημαντικό μέτρο για την ενιαία εκπροσώπηση των συνεταιρισμών, και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη χάραξη πολιτικής, για το παρόν και το μέλλον της αγροτικής οικονομίας.
Ενώ για την Ήπειρο σημείωσε ότι ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΑΡΤΑ και ΠΙΝΔΟΣ είναι οι δυο μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί της χώρας και οι μοναδικοί στον κλάδο της Πτηνοτροφίας, με πάνω από 700 μέλη παραγωγούς και περισσότερους από 1500 εργαζόμενους και με κύκλο εργασιών άνω των 400 εκατ. Ευρώ.
Στην παρέμβασή του ο Ανδρέας Δημητρίου είπε:
«Η σημερινή ενημερωτική εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας που μας φιλοξενεί και της ΕΘΕΑΣ, με την πλήρη αποδοχή και συμμετοχή των δυο βασικότερων Υπουργείων,
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, με την παρουσία του φίλου και συντοπίτη Υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου, που έχουμε μια άριστη συνεργασία όλη αυτή την περίοδο που είναι στο Υπουργείο, το οποίο εμείς που δραστηριοποιούμαστε στον αγροτικό τομέα το θεωρούμε σπίτι μας, αλλά και του κ. Υφυπουργού Οικονομικών, αρμοδίου για θέματα φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιούσιας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, (Σας καλωσορίζουμε στην Ήπειρο κύριε Υπουργέ), για την ενημέρωση των παραγωγών και
Συνεταιρισμών για τις τελευταίες πρωτοβουλίες και αποφάσεις της Κυβέρνησης.
ΕΘΕΑΣ
Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε εν συντομία για την ΕΘΕΑΣ, λέγοντας: «Μετά τον τελευταίο νόμο περί Συνεταιρισμών, 4673/2020 τον νόμο Βορίδη όπως συνηθίζουμε να λέμε, ψηφίστηκε η Σύσταση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, όπου ξεκίνησε η συγκρότησή της με πρωτοβουλία των μεγαλύτερων συνεταιρισμών της χώρας. Έχει συγκροτηθεί πλήρως σε σώμα μετά την 1η Γενική Συνέλευση των Απρίλιο των 2022 και την εκλογή του 1ου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου.
Σήμερα η ΕΘΕΑΣ εκπροσωπεί πάνω από 230 Συνεταιρισμούς και πάνω από το 85% του τζίρου των Συνεταιρισμών στη χώρα. Η θέσπιση της ΕΘΕΑΣ ήταν ένα σημαντικό μέτρο για την ενιαία εκπροσώπηση των
συνεταιρισμών, και θα παίξει καθοριστικό ρόλο ως κοινωνικός εταίρος της πολιτείας, όχι μόνο σε εγχώριο επίπεδο αλλά και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, για τη χάραξη πολιτικής, για το παρόν και το μέλλον της
αγροτικής οικονομίας.
Στόχοι και Πρωτοβουλίες ΕΘΕΑΣ
Ο σχεδιασμός της ΕΘΕΑΣ που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, περιλαμβάνει:
– Την εξάπλωση του συνεταιριστικού μηχανισμού σε όλη την επικράτεια,
– Τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Μικρών Συνεταιρισμών που έχουν κύκλο εργασιών κάτω των 500.000 ευρώ, – έτσι ώστε να αποτελούν ενεργό τμήμα της ΕΘΕΑΣ
– Τη δημιουργία των Εθνικών Επιτροπών Προϊόντων, με σκοπό οι συνεταιρισμοί να συνεργάζονται μεταξύ
τους και να εκπροσωπούνται στις Διεπαγγελματικές οργανώσεις και στα όργανα διαλόγου της χώρας και της
Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης
– Τη σύσταση εταιρικών εμπορικών σχημάτων.
Παράλληλα βρίσκεται η θεσμοθέτηση κατάλληλου συστήματος οικονομικού ελέγχου, αλλά και συμβουλευτικής των συνεταιρισμών κατά τα γερμανικά πρότυπα, ώστε να επιτευχθεί περισσότερη διαφάνεια στη διαχείριση των συνεταιρισμών, αλλά και οικονομοτεχνική βοήθεια για την αποφυγή λανθασμένων επενδυτικών σχεδίων.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
• ΟΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ είναι οι δυο μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί της χώρας και οι μοναδικοί στον κλάδο της Πτηνοτροφίας.
– Με πάνω από 700 μέλη παραγωγούς και περισσότερους από 1500 εργαζόμενους.
– Με κύκλο εργασιών άνω των 400 εκατ. Ευρώ.
– Έχουν μερίδιο μεγαλύτερο από 40% της Ελληνικής Παραγωγής.
– Συμβάλουν στην ανάπτυξη της πτηνοτροφίας στην Ήπειρο
• ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Υπάρχουν 300.000 συνεταιρισμοί, με 140 εκατ. Μέλη και 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας.
Στη Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία το μερίδιο αγοράς των συνεταιρισμών είναι πάνω από 70% , στη Γαλλία στο 60%. Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία πάνω από 50%. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε λίγο κάτω από το 20%.
Η ανάπτυξη του συνεργατισμού στην Ελλάδα είναι αναγκαία γιατί έχουμε:
– Υψηλό κόστος παραγωγής
– Κατακερματισμένο κλήρο
– Ελλείψεις στις υποδομές
– Ελλείψεις επιχειρηματικής ανάπτυξης
στους αγρότες
– Γήρανση του πληθυσμού
Τα παραπάνω οδηγούν σε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής. Η συμβολή των συνεταιρισμών κρίνεται σημαντική. Με την εμπέδωση εμπιστοσύνης στο συνεταιριστικό θεσμό και τις
συνεταιριστικές επιχειρήσεις για να συμβάλουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία, απαιτείται να έχουν σοβαρό παρεμβατικό ρόλο στην παραγωγή, στη μεταποίηση, στην
αγορά και στην καινοτομία. Επίσης θα πρέπει να δημιουργήσουν ίδια κεφάλαια με υποδομές και με διάθεση για
συνεταιριστικές συμπράξεις, για να έχουν προοπτική και μέλλον. Η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τις συνεργασίες και συμπράξεις συνεταιριστικών σχημάτων.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
*Για το 2% στη Ζωική Παραγωγή ο Ανδρέας Δημητρίου τόνισε τα εξής:
– Ελάχιστη η στήριξη, Δεν ενισχύεται η πτηνοτροφία, υπάρχει Απόρριψη 15.000 παραγωγών, ενώ 12,5 εκατ. παραμένουν αδιάθετα εδώ και δυο μήνες, ενώ ζήτησε συνέχιση της στήριξης με αυξημένα κονδύλια
*Σε ότι αφορά το θέμα Ειδικός Φόρος Κατανάλωση Πετρελαίου – Υγραερίου ο κ. Δημητρίου σημείωσε:
– Δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία ενώ είναι η Καλλιεργητική περίοδος σε εξέλιξη.
Πρότεινε να συμπεριληφθεί Ε.Φ.Κ. υγραερίου καθώς είναι το μοναδικό καύσιμο θέρμανσης της πτηνοτροφίας.
Τέλος αναφέρθηκε και στο τελευταίο νόμο της κυβέρνησης για τον Φόρος Εισοδήματος που αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και εξαιρεί τα νομικά πρόσωπα. Επεσήμανε επίσης πως σε ότι αφορά τις επενδύσεις στα Φυσικά πρόσωπα υπάρχει περιορισμός επένδυσης ενώ στα Νομικά πρόσωπα χωρίς όριο.
Παράλληλα αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακός Νόμος- Σχέδια Βελτίωσης που για όσους εντάχθηκαν ο Προϋπολογισμός είναι 30-40% αυξημένος και οι Επενδύσεις δεν υλοποιούνται.
Ο Ανδρέας Δημητρίου ζήτησε να επανεξεταστεί το καθεστώς με τους Εργάτες γης με Καταγραφή αναγκών – Αποφάσεις περιφέρειας – Αποφάσεις Υπουργείων.
Τέλος αναφέρθηκε στο σημαντικό πρόβλημα που ανέκυψε με το ΦΠΑ των Ζωοτροφών καθώς με την μείωση του ΦΠΑ των έτοιμων ζωοτροφών στους παραγωγούς από το 13% στο 6% δημιουργήθηκε:
• Αφενός πρόβλημα στους παραγωγούς, οι οποίοι στο τρίμηνο έχουν μεγάλα χρεωστικά υπόλοιπα, διότι
το ζωντανό κρέας παραμένει στο 13% και δυσκολεύονται να το πληρώσουν,
• Αφετέρου, δημιουργεί πρόβλημα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας τους μεγάλα πιστωτικά
υπόλοιπα, και η επιστροφή τους καθυστερεί πάρα πολύ δημιουργώντας χρηματοοικονομικά προβλήματα ειδικά
σήμερα που η ρευστότητα είναι αναγκαία.
Απαιτείται άμεσα –είπε ο κ. Δημητρίου- μείωση του ΦΠΑ στο ζωντανό κρέας από το 13% στο 6%.
Βεσυρόπουλος: κίνητρα στον πρωτογενή τομέα
Ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιούσιας κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος, μίλησε για θεσμικές αλλαγές και παρεμβάσεις, στη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα κυρίως με τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος που –όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος- είναι μια πρωτοβουλία που φέρει τη σφραγίδα όλου του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρόκειται για τον Νόμο 4935/2022 –είπε- με τον οποίο θεσπίσαμε γενναία φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα:
-Χορηγούμε για πρώτη φορά απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το συγκεκριμένο κίνητρο έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής. Αφορά κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μέλη Συλλογικών Αγροτικών Σχημάτων, δηλ. Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, αλλά και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με Σύμβαση Συμβολαιακής Γεωργίας. Μοναδική προϋπόθεση είναι η διάθεση των Συνεταιρισμών ή στο πλαίσιο έγγραφων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας ποσοτήτων ίσων με το 75% των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του αγρότη. Επισημαίνεται ότι το φορολογικό αυτό κίνητρο αφορά τους ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ επάγγελμα αγρότες. Το γενναίο αυτό φορολογικό κίνητρο της μείωσης του φόρου κατά 50%, έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από το τρέχον φορολογικό έτος και θα ισχύσει και για τα επόμενα φορολογικά έτη.
Το κίνητρο αυτό που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, στοχεύει στη δημιουργία νέων και ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων και ισχυρών στον Πρωτογενή τομέα, στα οποία θα μετέχει ο αγρότης και θα του εξασφαλίζουν πέρα από τη μείωση του φόρου, κι ένα αξιοπρεπές και καλύτερο εισόδημα.
Επίσης ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε και σε άλλα κίνητρα για τον αγροτικό τομέα όπως στο κίνητρο της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος, κατά ποσοστό 30%, των φορολογητέων κερδών, σε παραγωγούς. Εφόσον εισφέρουν σε επιχείρηση – αγοραστή το 40% των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους, στο πλαίσιο συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας. Πρόκειται για ένα κίνητρο που δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες αγρότες, αλλά σε κάθε παραγωγό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Η συνολική ωφέλεια από τη μείωση του φόρου, κατά 30%, μπορεί να φτάσει στις 125.000 ευρώ σε περίοδο εννέα φορολογικών ετών.
Γ. Στύλιος: ρυθμίσεις για το 2%
Στην εκδήλωση του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, με θέμα τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τη σημασία των συνεργατικών σχημάτων στον Αγροδιατροφικό Τομέα, συμμετείχε και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Άρτας Γ. Στύλιος. Στην ομιλία του ανέφερε τα φορολογικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση, για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα, μίλησε για την απόφαση νομοθέτησης για πρώτη φορά της απαλλαγής από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση της αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μέλη συλλογικών σχημάτων, καθώς και σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας.
Ο κ. Στύλιος, στις δηλώσεις του τόνισε και τα εξής: «Η κυβέρνηση συνεχώς ακολουθεί την φιλοσοφία της και τις προεκλογικές της εξαγγελίες, προχώρησε σε μείωση της φορολογίας για να περισσέψει περισσότερο εισόδημα στους παραγωγούς, στους αγρότες μας.
Στη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που συμμετείχα λήφθηκε η απόφαση ένα ποσό 70 εκατομμυρίων ευρώ να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, λόγω του πολέμου. Άρα έχουμε ένα «ουκρανόμετρο», με 70 εκατομμύρια ευρώ και θέλω να θυμίσω πως και στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών είχαμε άλλα 26 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση που θα δοθούν και με ποιο τρόπο αυτά τα χρήματα.
Θυμίζω για παράδειγμα το 2% που δόθηκε για τη στήριξη της κτηνοτροφίας. Και επειδή στο 2% κάποιοι απ’ τους αγρότες δεν επωφελήθηκαν κάναμε κάποιες αλλαγές με κοινή υπουργική απόφαση που ο κ. Γεωργαντάς έχει υπογράψει και βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή, δίνουμε τη δυνατότητα σε αγρότες να εγγραφούν στο Μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων μέχρι 30 Ιουνίου 2022, δεύτερη ρύθμιση, όποιος έκανε έναρξη μέσα στο 2021, μπορεί εφόσον κάνει φορολογική δήλωση να εγγραφεί μέχρι στις 30 Ιουνίου και τέλος σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα, δίνεται πλέον ρητή υποχρέωση της ΑΑΔΕ, να δώσει τα IBAN στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τους παραγωγούς που δικαιούνται να λάβουν το 2% και με αυτό τον τρόπο να λάβουν τα χρήματα γιατί μέχρι τώρα δεν μπορούσε να τους δει το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με αυτές τις ρυθμίσεις λύνεται σχεδόν στο 100% το πρόβλημα με το 2% των κτηνοτρόφων».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας, που επεσήμανε τις συνεχείς αναφορές στη Βουλή για τις αποζημιώσεις των Αρτινών παραγωγών, καθώς και για τις προτάσεις που έχει καταθέσει και ο ίδιος και το κόμμα του στη βουλή αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής οι αγρότες.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Σίμου, που μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας αναφορικά με τα αγροτικά ζητήματα.