Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη
Αλέξανδρος Καχριμάνης: στόχος μας η διάσωση των μνημείων που κληρονομήσαμε
Βασίλης Ψαθάς: η κοιλάδα του Αχελώου, γίνεται γνωστή και τόπος προορισμού
Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη που αφορά στις εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας.
Οι κάτοικοι της περιοχής με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκανε ότι, στις 16.06.2020, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη που αφορά στις εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας. H μελέτη συντάχθηκε από τους συντηρητές Κωνσταντίνο Υψηλό και Ευαγγελία Γεωργίου, με την επίβλεψη της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρας Παπαδοπούλου. Ως γνωστόν, οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών και στερέωσης του ναού και του περιβάλλοντος χώρου χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου.
«Ένας από τους στόχους της Περιφέρειας Ηπείρου, τον οποίο υλοποιούμε βήμα- βήμα, είναι η διάσωση των μνημείων που κληρονομήσαμε ως Ηπειρώτες και τα οποία δημιουργήθηκαν με μεράκι από τους προγόνους μας και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες» τονίζει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και συνεχίζει «Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει συμβάλλει, μέχρι σήμερα, στην ανάδειξη, συντήρηση, στερέωση περισσοτέρων από 100 χαρακτηρισμένων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες διατηρητέων μνημείων και στις 4 περιφερειακές ενότητες, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι εμβληματικά και αποτελούν σημείο αναφοράς για τις περιοχές τους. Τα διασώζουμε από τη φθορά του χρόνου, τα αναδεικνύουμε και τα παραδίνουμε στη χρήση των πολιτών και των νέων γενιών. Η ανάδειξη των μνημείων έχει σκοπό κατ΄ αρχήν την προστασία τους και στη συνέχεια την αύξηση της επισκεψιμότητά τους, απαραίτητο στοιχείο για την τόνωση των τοπικών κοινωνιών, δίνοντας το έναυσμα για την ανάληψη και άλλων δράσεων κοινωφελούς και επιχειρηματικού χαρακτήρα. Ένα από πλέον εμβληματικά θρησκευτικά μνημεία, είναι ο Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας. Η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) των εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών του, αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την ανάδειξη αυτού του εξαιρετικού θρησκευτικού μνημείου. Μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες που έχουν υποδειχθεί και οι οποίες κρίνονται απαραίτητες, προκειμένου το μνημείο αυτό, να διατηρηθεί στο χρόνο και να αποτελέσει συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με το μέλλον μιας περιοχής με μεγάλο ιστορικό πλούτο και εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, όπως είναι αυτή της Κοιλάδας του Αχελώου. Η ανάδειξη του θρησκευτικού μνημείου του Ι.Ν. της Μεγαλόχαρης, προσδίνει προστιθέμενη αξία στην επισκεψιμότητα της περιοχής, η οποία κάθε χρόνο προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που έχει. Η Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν και συνεχίζει να είναι στο πλευρό όλων εκείνων που μοχθούν ώστε η κοιλάδα του Αχελώου να καταστεί ένας δωδεκάμηνος υπερτοπικός προορισμός ήπιου τουρισμού με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία του τόπου».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς τονίζει: «Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας συνεχίζουν το δύσκολο έργο της συντήρησης και της ανάδειξης του αρχαιολογικού και βυζαντινού μνημειακού πλούτου της περιοχής μας. Αποτελεί υποχρέωσή μας η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που μια μειονεκτική και ξεχασμένη περιοχή όπως ήταν μέχρι πρόσφατα η κοιλάδα του Αχελώου, γίνεται σιγά σιγά γνωστή και τόπος προορισμού για επισκέπτες που επιθυμούν να δουν σημαντικά μνημεία και ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Αυτό είναι αποτέλεσμα στοχευμένων ενεργειών της Περιφέρειας, η οποία υλοποιεί σημαντικά έργα για την συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου και την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τις προσπάθειές μας ώστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΠΕ Άρτας να δώσουν την ώθηση για ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων που επέλεξαν να μείνουν, να δουλέψουν και να δημιουργήσουν σε μια ορεινή και δύσκολη περιοχή».
Στις 23.06.2020, εγκρίθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ηπείρου η συμπληρωματική μελέτη που εκπονήθηκε από τον πολιτικό μηχανικό της ΕΦΑ Άρτας, κ. Ιωάννη Παπαλέξη και αφορά στην αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη του ναού.
Η αρχική μελέτη είχε συνταχθεί παλαιότερα, από τον ίδιο μηχανικό, και τώρα εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία και δεδομένα, που πρόεκυψαν μετά από επίσκεψη κλιμακίου συντηρητών της Υπηρεσίας στο μνημείο, κ.κ. Κωνσταντίνο Υψηλό, Κατερίνα Μπασιάκου και Γεώργιο Μπισμπίκη, οι οποίοι προέβησαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο της κατάστασης του τοιχογραφικού διακόσμου και σε συντήρηση τμημάτων των τοιχογραφιών.
Σύντομα αναμένεται η έναρξη των εργασιών από την ΕΦΑ Άρτας και σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ήδη εγκεκριμένης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών του ναού, που συντάχθηκε από τους συντηρητές Κωνσταντίνο Υψηλό και Ευαγγελία Γεωργίου, με την επίβλεψη της Προϊσταμένης της ΕΦΑ Άρτας, Βαρβάρας Παπαδοπούλου, θεωρούμε ότι το μνημείο θα αποτελέσει κομβικό σημείο αναφοράς για το βυζαντινό πολιτισμό του τόπου μας.
Το ιστορικό Μοναστήρι της Μεγαλόχαρης αλλά και του Μεσοπύργου Άρτας στην Κοιλάδα του Αχελώου, θα αναδειχθούν και θα συντηρηθούν, ως εκκλησιαστικά μνημεία, μετά από αίτημα κατοίκων της περιοχής προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος ενέκρινε για τον σκοπό αυτό, χρηματοδότηση ύψους, 220 χιλιάδων ευρώ. Τα έργα για τα δύο αυτά μοναστήρια, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα: “Συντήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών Μνημείων Ηπείρου” και αφορούν εργασίες αποκατάστασης, στερέωσης, ανάδειξης και συντήρησης των τοιχογραφιών, των Ναών Γενεσίου Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας , Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Μεσόπυργο Άρτας, καθώς επίσης στην αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και των μονοπατιών που οδηγούν στα μνημεία.
Η συντήρηση των τοιχογραφιών θα αναδείξει νέες πτυχές της ζωγραφικής τέχνης των μεσοβυζαντινών χρόνων και ο διάκοσμος του μνημείου θα αποτελέσει αφορμή διαλόγου και έρευνας στην επιστημονική κοινότητα.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών είναι βέβαιο ότι ο ναός δεν θα συνιστά μόνο ένα προστατευμένο εκκλησιαστικό μνημείο αλλά και ένα ιστορικό χώρο, σημείο αναφοράς για το βυζαντινό πολιτισμό του τόπου μας. Υπενθυμίζουμε ότι από το Μοναστήρι της Μεγαλόχαρης ξεκίνησε η Επανάσταση των Ραδοβιζίων στις 10 Ιανουαρίου 1854 για την απελευθέρωση της Ηπείρου. Κατά αυτό τον τρόπο, ευελπιστούμε ότι θα τονωθεί η επισκεψιμότητα του μνημείου και σε συνδυασμό με το φυσικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία και ο τουρισμός.
Άμεσα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας θα ξεκινήσει τις εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών.
Ευχαριστίες
Μετά από αυτή την εξέλιξη, κάτοικοι αυτών των περιοχών, ευχαριστούν θερμά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για το ενδιαφέρον του και τη στήριξη για τα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής τους καθώς επίσης τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου οι οποίοι για άλλη μια φορά αποδεικνύουν εμπράκτως τη δυναμική τους παρουσία στην ανάδειξη των μνημείων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Υπενθυμίζουμε ανακοίνωσή τους με αφορμή την ανακοίνωση χρηματοδότησης των μοναστηριών από την Περιφέρεια Ηπείρου που τόνιζαν ότι, “η αποδεδειγμένη ευαισθησία της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του κ. Καχριμάνη για τα ιστορικά μνημεία της Κοιλάδας του Αχελώου, γίνονται πράξη και όχι μόνο υποσχέσεις. Ιδιαίτερα, για το μοναστήρι της Μεγαλόχαρης που υπήρξε το λίκνο των Ραδοβιζινών επαναστάσεων του 1854 και του 1868, πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευθεί. Κατά το παρελθόν, κανένας δεν έδειξε ανάλογο ενδιαφέρον για αυτά με αποτέλεσμα, να ερημώνουν και να καταστρέφονται από το χρόνο. Είναι ευκαιρία, όλα αυτά τα αξιόλογα αλλά άγνωστα θρησκευτικά μνημεία, συμπεριλαμβανομένης της Ι. Μονής Σέλτσου και της Ι. Μονής Σκουληκαριάς να συνδεθούν σε μία ενιαία πολιτιστική διαδρομή επισκέψιμη για θρησκευτικό τουρισμό. Αξίζουν δε, θερμά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας για τις παραπάνω ενέργειές τους. Είναι μια καλή αρχή με ευνοϊκές προοπτικές για τα πολιτιστικά μνημεία της Περιοχής της κοιλάδας του Αχελώου.”