Εργασιακός μεσαίωνας του ελληνικού τουρισμού

Μισθοί δυσανάλογα μικροί συγκριτικά με το βάρος της εργασίας. Ατελείωτα ωράρια. Κανένα ρεπό. Άσχημες εργοδοτικές συμπεριφορές. Κακές συνθήκες διαμονής. Πληρωμή με «μαύρα». Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια περιέγραψαν στο iEidiseis.gr εργαζόμενοι στον τουρισμό. Δυσκολίες οι οποίες έχουν απομακρύνει ήδη αρκετούς συναδέλφους τους από το επάγγελμα. Άλλωστε, και φέτος, υπολογίζεται πως περίπου 80.000 θέσεις εργασίας θα παραμείνουν κενές. Και μπορεί όπως εξήγησαν, να παρατηρείται μια ελαφρά βελτίωση των συνθηκών, όμως αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται πολύ πλέον να προσελκύσουν εργαζόμενους.

Σύμφωνα με όσα σχολίασε στο iEidiseis, ο Γιώργος Χότζολου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), «οι ελλείψεις εργαζομένων σε τουρισμό και εστίαση, έχουν προσεγγίσει το περσινό νούμερο, καθώς ήδη ανέρχονται σε σχεδόν 80.000».

Όπως εξήγησε, «πανελλαδικά, οι αιτήσεις επαναπρόσληψης, είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι». Κι αυτό ενώ «το 2024 είχαμε επίσημα 83.000 καταγεγραμμένες κενές θέσεις εργασίας». Παράλληλα, «υπάρχει τεράστια απόσταση -προς τα κάτω- στις συμβάσεις που έχουν ανέβει έως τώρα στην “ΕΡΓΑΝΗ”».

Το φαινόμενο εντοπίζεται σε ολόκληρη τη χώρα, όμως «όσο μεγαλύτερος ο τουριστικός προορισμός, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ελλείψεις ».Αναφορικά με τα επαγγέλματα όπου εντοπίζονται οι περισσότερες ελλείψεις, ο κ. Χότζογλου ανέφερε ότι «έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο προσωπικό κουζίνας, τους σερβιτόρους, τους υπαλλήλους ρεσεψιόν και τις καμαριέρες. Μας λείπει δηλαδή το εξειδικευμένο προσωπικό».

Αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό, υπήρχε εν πολλοίς στη χώρα, όμως «εγκατέλειψε τον κλάδο, αμέσως μετά την επανεκκίνηση από την πανδημία. Ήμασταν για περίπου δύο χρόνια σε αναστολή σύμβασης. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την τεράστια εργοδοτική παραβατικότητα, οδήγησε πολλούς συνάδελφους στην αλλαγή κλάδου ή τη μετανάστευση».