Ερώτηση από το «Κοινό των Ηπειρωτών ώρα ευθύνης»

Έλεγχοι της Περιφέρειας Ηπείρου για την ποιότητα του αέρα

Η Περιφερειακή Σύμβουλος της Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Παναγιώτα Αγγέλη, κατέθεσε ερώτηση προς Περιφερειάρχη Περιφέρειας Ηπείρου και Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Θεσπρωτίας με Θέμα: «Έλεγχοι της Περιφέρειας Ηπείρου για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας και λειτουργίας του ΟΛΗΓ».
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Κύριοι,
σύμφωνα και με τα πρακτικά της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας την 5/3/20224 σε ερώτηση της παράταξής μας για τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, ο Κύριος Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας αναφερόμενος στον ΟΛΗΓ είπε ότι: «Τώρα όμως, που μπήκε και ιδιώτης στη μέση, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία του Δημοσίου και των Υπουργείων και να προβούμε σε ελέγχους». Επίσης ανέφερε ότι: «ότι από δω και πέρα πραγματικά θα παρέμβουμε με σύγχρονα μηχανήματα». Επίσης ο Κύριος Περιφερειάρχης ανέφερε ότι: «Θεωρώ ότι με την αλλαγή αυτή, που έγινε, όπως σας είπε και ο κύριος Πιτούλης, είναι υποχρεωμένος ο ιδιώτης να μας δίνει report για τις μετρήσεις, που θα κάνει ο ίδιος πλέον».

Μετά την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας μηχανήματος της Panacea (μη πρότυπη μέθοδος μέτρησης συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων P2,5) στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας την 19/5, παρατηρούνται κορυφώσεις τιμών στις μετρήσεις των σωματιδίων P2,5 κατά τις πρωινές και απογευματινές – βραδινές ώρες, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και αξιολόγησης. Επίσης, από τις πλατφόρμες παρακολούθησης των εν λόγω μετρήσεων, παρατηρούνται κενά καταγραφών ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες οι οποίες είναι κρίσιμες για την αξιολόγηση της κατάστασης καθότι τις ώρες αυτές η κίνηση στο Λιμένα – Εγνατία Οδό είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, επιθυμούμε να μας ενημερώσετε αν:
1. Έχει υπάρξει οποιαδήποτε επικοινωνία από τις Υπηρεσίες σας με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες του ΟΛΗΓ για την παροχή δεδομένων από τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα της περιοχής δραστηριότητάς του, όπως προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία (ΚΥΑ/2011/14122/549/Ε103/11)
2. Έχουν δοθεί δεδομένα μετρήσεων από τον ΟΛΗΓ για το τρέχον έτος 2024, όπως και για το έτος 2023 που δεν δόθηκαν από το φορέα κατόπιν αιτήματός μας (όπως ενημερωθήκατε από την Παράταξή μας κατά τη συνεδρίαση της λογοδοσίας). Αν ναι, παρακαλούμε να μας τα κοινοποιήσετε.
3. Έχετε προβεί σε ελέγχους της αρμοδιότητάς σας σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ για το ζήτημα της ποιότητας του αέρα, αλλά και γενικότερα σε ελέγχους λειτουργίας του λιμένα σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία.

Κλείνοντας, παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε τα στοιχεία με βάση τα οποία υποστηρίζει η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ότι «δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για σημαντικές υπερβάσεις σε ατμοσφαιρικούς ρύπους σε κάποιο άλλο αστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής (Ηπείρου)», σύμφωνα με την εισήγησή της για το θέμα της αιθαλομίχλης στα Ιωάννινα (συνεδρίαση λογοδοσίας 30/4)».