Ερώτηση βουλευτή ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Βασίλειου Βιλιάρδου

Απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας από τον ΕΦΚΑ για οφειλή ενός cent»!

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βασίλειος Βιλιάρδος, Βουλευτή Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με ΘΕΜΑ: «Απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας από τον ΕΦΚΑ για οφειλή ενός cent».

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων τονίζονται: «Κυρία και κύριε Υπουργοί,
Αγρότισσα και μητέρα δυο παιδιών μας πληροφόρησε για μια άνευ προηγουμένου άδικη μεταχείριση που υφίσταται, η οποία επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής της αλλά και του εξαρτώμενου από εκείνην ασφαλιστικά παιδιού της. Πραγματοποιώντας επίσκεψη σε γιατρό, προκειμένου για την αντιμετώπιση πόνου στο στομάχι, της ανακοινώθηκε ότι εμφανίζεται ανασφάλιστη, τόσο η ίδια, όσο και το αρχικά δηλωμένο στην ασφάλιση τέκνο της. Μετά από πολύωρες προσπάθειες, μέσω κλήσης στον ειδικό αριθμό 1555, η εν λόγω ενημερώθηκε ότι το κώλυμα έγκειται σε ανεξόφλητη(!) οφειλή προς τον ΕΦΚΑ από το 2021 ύψους 0.01 €. Η ανωτέρω αναρωτιέται, εύλογα, περί του ποιοι ήταν οι λόγοι μη συμψηφισμού αυτού του 0,01 € στην επόμενη πληρωμή εισφορών, θέτοντας την ίδια αλλά και τα παιδιά της εκτός ασφάλισης…
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να λάβετε άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για επιτόπια άρση του αποκλεισμού από την ασφαλιστική κάλυψη όσων συμπολιτών μας οφείλουν άκρως ευτελή ποσά στον ΕΦΚΑ;
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή κ. Βασίλειο Βιλιάρδο, ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥπληροφορεί τα εξής:
-Με την παρ. 8 του άρθρου 41 του ν. 4387/2016 (Α΄85) καθορίζεται ότι η ασφαλιστική ικανότητα για τη χορήγηση παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος στον άμεσα ασφαλισμένο και στα μέλη οικογενείας του, αποκτάται από 01.01.2020 και εφεξής, εφόσον α) ο μισθωτός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και β) στους μη μισθωτούς με τη συμπλήρωση δύο (2) τουλάχιστον μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Με το άρθρο 58 του ν.5102/2024 (Α΄55) προστέθηκε παρ. 8Α στο άρθρο 41 του ν.4387/2016 (Α΄85), σύμφωνα με την οποία οι μη μισθωτοί αποκτούν ασφαλιστική ικανότητα από τον e-ΕΦΚΑ εφόσον οι καθυστερούμενες ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες βασικές οφειλές τους ανέρχονται μέχρι του ποσού των εκατό (100) ευρώ. Σε περίπτωση που υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσό θα πρέπει η οφειλή να εξοφληθεί ή να ρυθμιστεί και να τηρείται η ρύθμιση. Στην περίπτωση αυτή η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα.

Κατ’ εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα σε όσους ασφαλισμένους είχαν χαμηλές οφειλές που μπορεί και να έχουν απλώς ξεχάσει να πληρώσουν μέχρι και εκατό (100) ευρώ στον e-ΕΦΚΑ και το Κ.Ε.Α.Ο., προκειμένου να μην στερούνται τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σημειώνεται ότι οι ωφελούμενοι από την εν λόγω ρύθμιση ανέρχονται σε 60.000 άτομα.

Στην περίπτωση που τα ως άνω πρόσωπα αντιμετωπίζουν αδυναμία εξόφλησης ή ρύθμισης των οφειλών με αποτέλεσμα να έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, εμπίπτουν στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α΄21) και της υπ’ αρ. Α3 (γ)/ Γ. Π. οικ.25132/4- 4-2016 κ.υ.α. (Β΄908) και δικαιούνται δωρεάν κάλυψη μέσω του ΕΟΠΥΥ για παροχές ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από δημόσιες δομές υγείας… . Τέλος, επιτρέπεται η συνταγογράφηση όλων ανεξαιρέτως των εμβολίων σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες.