Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ σχετικά με την εκπόνηση των μελετών στους Δήμους

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τη λύση που πρέπει άμεσα να δοθεί στο πρόβλημα των Δήμων για την εκπόνηση μελετών μέσω δημοσίων συμβάσεων.
Αναλυτικά αναφέρουν ότι μετά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το Πρόγραμμα Καποδίστριας αρχικά και το Πρόγραμμα Καλλικράτης στη συνέχεια, οι Δήμοι έχουν επωμισθεί ακόμα περισσότερο το βάρος της αποτελεσματικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκηση με γνώμονα το όφελος των τοπικών κοινωνιών και τη γενικότερη ανάπτυξη.

Όμως, η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το Νόμο 4412/2016 κατέστησε όμηρους τους Δήμους, ιδιαίτερα για τις μελέτες μικρών έργων. Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα συνεχίζονται και με τις Νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ., καθώς δεν δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους για την ανάθεση μελετών χαμηλού κόστους, παρά μόνο για προμήθειες και υπηρεσίες.
Επιπλέον οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής πρότειναν στους αρμόδιους Υπουργούς κάποιες τροποποιήσεις στη νομοθεσία για να μπορούν οι Δήμοι να λάβουν μέρος σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα:

1) Για Μελέτες ύψους έως 30.000 Ευρώ να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία της κλήρωσης του 4412/16 αλλά ανάμεσα στους μελετητές της Περιφερειακής Ενότητας του Δήμου και
2) Για Μελέτες ύψους έως 60.000 Ευρώ ομοίως με τους μελετητές της Περιφέρειας
3) Για Μελέτες ύψους άνω των 60.000 Ευρώ να ακολουθείται η διαδικασία όπως προβλέπεται σήμερα με το σύνολο των μελετητών της επικράτειας και
4)Για περιπτώσεις ανάγκης συμπληρωματικής μελέτης έως ύψους 10.000 Ευρώ τα αρμόδια όργανα του Δήμου δύνανται να την αναθέσουν στον αρχικό μελετητή.
Τέλος ρωτούν τους Υπουργούς για το αν θα αποδεχτούν τη συγκεκριμένη πρόταση για να καταστεί εφικτή η ένταξη έργων στα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ, ΠΕΠ και άλλα προγράμματα που δικαιούνται οι Δήμοι, όπως και αν θα πραγματοποιήσουν την ανασύσταση και λειτουργία του Μητρώου Μελετητών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, Περιφέρειας και Επικράτειας.