Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις δυσμενείς εξελίξεις για τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ
Και ερώτηση για τη στρατηγική και το μέλλον της ΔΕΗ
Ερώτηση 62 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα της τις δυσμενείς εξελίξεις για τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούν πως οι πολιτικές της κυβέρνησης προκαλούν μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Όλγα Γεροβασιλη, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας κ. Καλαματιανού και θέμα της τις δυσμενείς εξελίξεις για τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούν πως οι πολιτικές της κυβέρνησης προκαλούν μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που εντάχθηκε στον νέο e-ΕΦΚΑ, εκκρεμούν συντάξεις, με παλαιότερες αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Συνεπώς, το ότι θα χορηγηθούν οι όποιες αυξήσεις εφεξής, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων των επικουρικών, που βρίσκονται σε αναμονή.
Σύμφωνα με εξαγγελίες του κ. Βρούτση, σημειώνουν οι 62 βουλευτές, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταβάλλει τον Ιούνιο, τις αναδρομικές αυξήσεις, που προβλέπει ο νόμος. Το ΣτΕ προέβλεψε στην απόφασή του, την αναδρομική καταβολή των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τις αρχές Οκτωβρίου.
Ωστόσο η κυβέρνηση ήδη μεταθέσετε την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων για το προσεχές Φθινόπωρο.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εικάζουν βάσιμα πως υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων αφού είναι ήδη γνωστό, ότι τα έσοδα του νέου φορέα έχουν ήδη καταρρεύσει εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της προσεχούς αυξανόμενης επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Το μέλλον της ΔΕΗ
Πολλαπλά ερωτήματα για τη στρατηγική και το μέλλον της ΔΕΗ διατυπώνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν πενήντα τέσσερις (54)βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, προς τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΝ. Επισημαίνουν ότι ο κύριος Χατζηδάκης αντί να προωθήσει την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου για τη ΔΕΗ, συνεχίζοντας την προστασία των καταναλωτών από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις ορθές πρωτοβουλίες της προηγούμενης Διοίκησης, επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο καταστροφολογίας για τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας και πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, ενώ δεν προχωρά στις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ΔΕΗ για να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική.
Ρωτούν συγκεκριμένα τον αρμόδιο Υπουργό αν υπάρχει και τι προβλέπει το Επιχειρησιακό Πλάνο της ΔΕΗ, ποιο προβλέπεται να είναι το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά το 2023, ποιος είναι ο αριθμός και το προφίλ των πελατών από άποψη συνέπειας και ποσότητας καταναλισκόμενης ενέργειας που έχουν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ από τον Οκτώβρη και εφεξής, ποιες ήταν οι εισπράξεις της ΔΕΗ ανά μήνα από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τον Απρίλιο του 2020, ποια είναι η πορεία της τιτλοποίησης οφειλών και είσπραξης μεγαλοοφειλετών, ποιοι συμβουλευτικοί οίκοι και ιδιώτες σύμβουλοι έχουν προσληφθεί από τη ΔΕΗ και με ποιο αντικείμενο, καθώς και το προτίθεται να πράξει ο κ. Υπουργός για τις περιπτώσεις παραβίασης του κανονισμού και του καταστατικού της ΔΕΗ και του κώδικα περί Δικηγόρων.