Ερώτηση για τα bonus στα «golden boys» της ΔΕΗ κατέθεσε στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απευθύνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υπό τον τίτλο «Προκλητικό πάρτι “golden boys” της ΔΕΗ, με υπέρογκα μπόνους και καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών, τη στιγμή που η ενεργειακή πολιτική της εταιρείας βυθίζει στην εξαθλίωση τους πολίτες και στην ενεργειακή ανασφάλεια τη χώρα».
Ο κ. Τσίπρας καλεί τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τη Βουλή εάν «εγκρίνει η κυβέρνηση το πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος από την πλευρά της Διοίκησης της ΔΕΗ με την αγορά, με χρήματα των φορολογουμένων, μετοχών ύψους 16.000.000 ευρώ και την απόδοσή τους ως δώρου στον εαυτό τους, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος». Τον καλεί, παράλληλα, να απαντήσει «τι σκοπεύει να πράξει για να ελεγχθούν καταγγελίες που φέρουν τη Διοίκηση της ΔΕΗ εμπλεκόμενη σε κερδοσκοπικά παιχνίδια χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, αξιοποιώντας την καίρια εσωτερική πληροφόρηση για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας».

Όπως, ειδικότερα, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση ΝΔ με το που ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούλιο του 2019, ξεκίνησε την εφαρμογή ενός πρωτοφανούς σχεδίου μετατροπής της ΔΕΗ σε ιδιωτική εταιρεία της οποίας αποκλειστική πολιτική και προτεραιότητα είναι η κερδοφορία, η άνοδος των μετοχών της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και οι υπερ-αμοιβές των στελεχών της, στην πλάτη όμως των νοικοκυριών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Κάτι που αναγνωρίζεται πλέον από όλη την ελληνική κοινωνία, που βιώνει τις συνέπειες των επιλογών αυτών με τη μορφή των υπερβολικών αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και την έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση από τη χώρα της ενεργειακής κρίσης».
Οι αποδοχές του σημερινού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, ανήλθε σε ύψος που αντιστοιχεί στο εξαπλάσιο αυτών του προκατόχου του, Μ. Παναγιωτάκη, που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επεισημαίνει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η αμοιβή του ετησίως με τα μπόνους φτάνει στα 360.000 ευρώ ενώ συνολικά το κόστος διοίκησης στον όμιλο ΔΕΗ έχει εκτοξευθεί.