Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο σχετικά με τη λειτουργία του ΚΕΝ Άρτας κατέθεσε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας.
Στην ερώτησή του, αναφέρεται στην διαχρονική πορεία της λειτουργίας του ΚΕΝ, αρχικά ως Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού (ΚΕΥΓ), στη συνέχεια τα τελευταία χρόνια ως Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, μέχρι το σημερινό τρόπο λειτουργίας του στα πλαίσια του νέου σχεδιασμού κατάταξης και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων.
Επιπλέον, επισημαίνει την αβεβαιότητα ως προς τον τρόπο λειτουργίας του Στρατοπέδου και ταυτόχρονα τονίζει πως σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων σχετικά με τη στρατιωτική χρήση του, είναι λογικό και επιβάλλεται η διαχείρισή του να είναι εις όφελος της βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, με την απόδοσή του προς εξυπηρέτηση διοικητικών δημόσιων υπηρεσιών με τη στέγασή τους στο συγκεκριμένο χώρο, συγκεντρωμένα και με δημόσιο όφελος ως προς το κόστος λόγω μισθώσεων.
Τέλος, σχετικά με τις διακινούμενες πληροφορίες που κάνουν λόγο για χρήση του Στρατοπέδου ως χώρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, τονίζει πως κάτι τέτοιο θα ήταν προβληματικό αφού το ανωτέρω στρατόπεδο, που σήμερα είναι ενεργό, βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, στο περιαστικό δάσος της Άρτας, δίπλα σε Σχολεία, υπαίθριους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, Εκκλησία και κατοικίες.
Και καταλήγει ερωτώντας τον Υπουργό για το σχεδιασμό σχετικά με τη μελλοντική λειτουργία και την επιχειρησιακή της μορφή, καθώς και για την περίπτωση παραχώρησής του για τη στέγαση δημόσιων διοικητικών και λοιπών υπηρεσιών.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Κύριε Υπουργέ,
Τα τελευταία χρόνια επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο η συζήτηση για τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας του Στρατοπέδου του ΚΕΝ Άρτας.
Ένα στρατόπεδο που επί πολλά χρόνια λειτούργησε ως Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού (ΚΕΥΓ) και στη συνέχεια τα τελευταία χρόνια ως Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, μέχρι το σημερινό τρόπο λειτουργίας του στα πλαίσια του νέου σχεδιασμού κατάταξης και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων.
Διατηρείται μόνιμα μια αβεβαιότητα ως προς την τύχη του συγκεκριμένου στρατοπέδου το οποίο κινδύνευσε με οριστική παύση λειτουργίας το 2013, κάτι που τελικά απετράπη, και επικράτησε η επιλογή για τη συνέχιση κατάταξης νεοσυλλέκτων στο εν λόγω κέντρο.
Σήμερα κ. Υπουργέ, η τοπική κοινωνία και οι φορείς της δεν γνωρίζουν, ποιο είναι το μέλλον για αυτό το στρατόπεδο ούτε την επιχειρησιακή του μορφή, ούτε το βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο της λειτουργίας του.
Και αυτό είναι θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία δεδομένου ότι ως δημόσια περιουσία, σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων ως προς τη στρατιωτική χρήση του, είναι λογικό και επιβάλλεται η διαχείρισή του στη συνέχεια να είναι εις όφελος της βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, με την απόδοσή του προς εξυπηρέτηση των διοικητικών δημόσιων υπηρεσιών με τη στέγασή τους στο συγκεκριμένο χώρο, συγκεντρωμένα ενώ σήμερα είναι διάσπαρτες σ’ όλη την Άρτα, και με δημόσιο όφελος ως προς το κόστος από μισθώσεις, το οποίο στο τέλος επιβαρύνεται ο ίδιος ο πολίτης.
Παράλληλα κ. Υπουργέ, τελευταία κυκλοφορούν πληροφορίες για ενδεχόμενη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων στο ανωτέρω στρατόπεδο, που σήμερα είναι ενεργό, βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, στο περιαστικό δάσος της Άρτας, δίπλα σε Σχολεία, υπαίθριους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, Εκκλησία και κατοικίες, και αυτό καθιστά προβληματική τη λειτουργία του ταυτόχρονα και ως κέντρο φιλοξενίας, όπως φαίνεται και στο έγγραφο του Δημάρχου Αρταίων που σας έχει κοινοποιηθεί ήδη.
Μετά τα ανωτέρω και
Επειδή το στρατόπεδο διαθέτει νέες και ανακαινισμένες εγκαταστάσεις.
Επειδή οι κάτοικοι της Άρτας δικαιούνται να γνωρίζουν τους σχεδιασμούς που αφορούν στο στρατόπεδο ΚΕΝ Άρτας.
Επειδή η αβεβαιότητα δημιουργεί ανησυχία, εντάσεις και σύγχυση.
Επειδή η πολιτεία, και όλοι μας ως λειτουργοί της οφείλουμε να δίνουμε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ,
1.Ποιος είναι ο σχεδιασμός σε σχέση με τη λειτουργία του στρατοπέδου ΚΕΝ Άρτας και με ποια επιχειρησιακή μορφή?
2.Είναι στις προθέσεις σας, εάν τεθεί εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας, να εξετάσετε την παραχώρησή του, για αξιοποίηση από την τοπική κοινωνία με τη χρήση του για τη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών, στεγάζοντας τη λειτουργία δημόσιων διοικητικών και λοιπών Υπηρεσιών?