Ερώτηση κατέθεσαν οι 4 βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ένταξη της κατασκευής του κάθετου άξονα “Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι» στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κατέθεσαν οι 4 βουλευτές Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση και θέμα: «Ένταξη της κατασκευής του κάθετου άξονα “Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι/ Παράκαμψη Ηγουμενίτσας” στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:
– Τον Οκτώβριο του 2018 έπειτα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου Mobility on the Ionian Coast – Comobilion συνολικού προϋπολογισμού 7.200.000€, εντάχθηκε στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020, η χρηματοδότηση της εκπόνησης των μελετών του έργου «Κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού: Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι – ελληνοαλβανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής οδού Ηγουμενίτσας».
– Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανήλθε στα 4.900.000€, η συνολική διάρκεια των παρεμβάσεων ορίστηκε στους 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου τέθηκε η Εγνατία Οδός Α.Ε.

– Ο οδικός άξονας που θα συνδέει την Εγνατία οδό με τα ελληνοαλβανικά σύνορα στο Μαυρομάτι μήκους 20,5 χιλιομέτρων, μέρος του οποίου είναι η περιφερειακή οδός της Ηγουμενίτσας μήκους 5 χιλιομέτρων, αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου.
– Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό της κυβέρνησης, και τις προτάσεις της για την ένταξη νέων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης, το εν λόγω έργο δεν υπάρχει πουθενά.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Προτίθεται να προτείνει την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, του έργου της κατασκευής του κάθετου άξονα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα – Μαυρομάτι – ελληνοαλβανικά σύνορα συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής οδού Ηγουμενίτσας;
2) Εάν όχι, σε ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο και πότε σχεδιάζει να εντάξει την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, και ποια βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;