Ερώτηση ΚΚΕ στη βουλή για ΑΚΤΙΝΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Βουλευτής του ΚΚΕ Μανωλάκου Διαμάντω.
Στην ερώτηση τονίζεται πως «Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίου και ιδιαίτερα του Νομού Άρτας» και αναφέρει τα εξής: «Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί ακτινιδίων και ιδιαίτερα του νομού Άρτας, όπου η παραγωγή είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας. Με πρόσχημα την αύξηση του κόστους αποθήκευσης οι μεγαλέμποροι εκβιάζουν τους παραγωγούς με ανοιχτές τιμές κάτω του κόστους. Συγκριμένα η τιμή στον παραγωγό έχει κατρακυλήσει στα 30 λεπτά, όταν το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί λόγω της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, του πετρελαίου, της άρδευσης κλπ πάνω από 35 λεπτά το κιλό.

Με δεδομένα ότι:
1. η παραγωγή ακτινιδίου αυξανόταν χρόνο με τον χρόνο λόγω του προσανατολισμού της “εξωστρέφειας” που καλλιέργησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι μεγαλέμποροι – εξαγωγείς, στο κυνήγι της κερδοφορίας στη διεθνή καπιταλιστική αγορά,
2. η διοχέτευση ακτινιδίου στην εγχώρια, αλλά κυρίως στις διεθνείς αγορές, προϋποθέτει μακροχρόνια αποθήκευση του προϊόντος, το κόστος της οποίας έχει αυξηθεί, υπάρχει ορατός κίνδυνος μεγάλο μέρος της παραγωγής να μείνει φέτος αδιάθετο στα δέντρα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
– Την απορρόφηση της παραγωγής σε τιμές πάνω από το κόστος, που να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς ακτινιδίου ή την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και την μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, με πλαφόν 0,7 λεπτά/Κwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων, με επιδότηση των λιπασμάτων και άλλων αγροεφοδίων.
-Να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος των παραγωγών και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και να γίνουν οι εξαγωγές και να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη αποθήκευση της παραγωγής».