Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Χρήστος Γκόκας

Ζητά την κατάργηση των περιορισμών στη συσκευασία των 20 κιλών και στην έναρξη συγκομιδής των ακτινιδίων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα στη διαδικασία συγκομιδής, εμπορίας και εξαγωγής των ακτινιδίων που δημιουργεί η Υπουργική Απόφαση Υ.Α. 9475/136897/10-10-2018 κατέθεσε ο Βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας ζητώντας ταυτόχρονα και την κατάργησή της.

Στην Ερώτηση υπογραμμίζει τα οξύτατα προβλήματα που θα δημιουργήσει η τυχόν εφαρμογή της απόφασης η οποία υπεγράφη πέρυσι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ενώ τονίζει πως οι παραγωγοί ακτινιδίων της Άρτας αλλά και όλης της χώρας βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αναμένοντας την απόσυρσή της απόφασης, ήδη από την περίοδο του 2018. Ο κ. Γκόκας σημειώνει ότι με την ακατανόητη αυτή απόφαση δημιουργούνται πολλές δυσκολίες στη συγκομιδή και την αξιοποίηση του προϊόντος και τελικά στο εισόδημα των παραγωγών, γεγονός που προβληματίζει για τη σκοπιμότητά της .
Πιο συγκεκριμένα η Υπουργική Απόφαση, δημιουργεί περιορισμούς για τα ακτινίδια ποικιλίας HAYWARD ως προς την ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής τους (15 Οκτωβρίου), και ιδιαίτερα για την παραγωγή της Άρτας λόγω της πρωιμότητας που οφείλεται στις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες της πεδιάδας της Άρτας, δημιουργεί κίνδυνο απώλειας παραγωγής, ενώ ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Γκόκας, το πολύ σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η υποχρέωση σε συσκευασία εξαγωγής μικρότερη των είκοσι (20) κιλών.

¨όπως σημειώνει ο βουλευτής Άρτας, «με επιπλέον δεδομένο τις περιορισμένες εγκαταστάσεις διατήρησης (ψυκτικοί θάλαμοι), αλλά και τις υπάρχουσες δυνατότητες συσκευασίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εφαρμογή αυτής της Απόφασης θα έχει ως συνέπεια για τους παραγωγούς ακτινιδίων της Άρτας και όχι μόνο, να μείνουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητές και να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές, με τεράστιο κόστος για τους ίδιους, την τοπική οικονομία και την κοινωνία».
Διερωτάται για τους λόγους που οδήγησαν στις συγκεκριμένες διατάξεις, και ερωτά τον κ. Υπουργό, αν οι προκάτοχοί του της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπέκυψαν σε πιέσεις ώστε ο προκάτοχός του Υπουργός να καθορίσει συμπληρωματικά μέτρα εμπορίας, μόνο για τα ακτινίδια που εξάγονται από τη χώρα μας, καθιστώντας την ίδια στιγμή σαφές ότι οι όποιες ευθύνες των προκατόχων του σημερινού Υπουργού, δεν απαλλάσουν από τις συνέπειες της μέχρι τώρα αδράνειάς της, τη σημερινή Κυβέρνηση και ερωτά για τις προθέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με την κατάργηση των περιορισμών στη συσκευασία των 20 κιλών και στην έναρξη συγκομιδής των ακτινιδίων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«κύριε Υπουργέ,
Το περιεχόμενο της με αριθμό 9475/136897/10-10-2018 Υπουργικής Απόφασης, που υπεγράφη από τον προκάτοχό σας, και αφορά στη διαδικασία συγκομιδής και διακίνησης των ακτινιδίων στη χώρα μας, με τίτλο “ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ, δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα για τους παραγωγούς μας και ιδιαίτερα τους παραγωγούς της Άρτας.
Η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη στις 10.10.2018, μετά από πιέσεις παραγωγών και φορέων δεν εφαρμόστηκε την περίοδο 2018, και είναι σε ισχύ από την 1.4.2019, με πρώτη εφαρμογή την τρέχουσα περίοδο εμπορίας και συγκομιδής των ακτινιδίων που ξεκινά, ενώ οι παραγωγοί ακτινιδίων της Άρτας αλλά και όλης της χώρας βρίσκονται, με την εφαρμογή της, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αναμένοντας την απόσυρσή της, ήδη από την περίοδο του 2018.

Ειδικότερα, κύριε Υπουργέ, με την ακατανόητη αυτή απόφαση δημιουργούνται πολλές δυσκολίες στη συγκομιδή και την αξιοποίηση του προϊόντος και τελικά στο εισόδημα των παραγωγών, γεγονός που προβληματίζει για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης Υ.Α. Πιο συγκεκριμένα η Υπουργική Απόφαση:
1.Με τις προβλέψεις του άρθρου 2, δημιουργεί περιορισμούς για τα ακτινίδια ποικιλίας HAYWARD ως προς την ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής τους (15 Οκτωβρίου) και ιδιαίτερα για την παραγωγή της Άρτας λόγω της πρωιμότητας που οφείλεται στις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες της πεδιάδας της Άρτας, με κίνδυνο απώλειας παραγωγής. Αυτό, σε συνδυασμό και με τον τρόπο ελέγχου των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών δημιουργεί επιπρόσθετα, προϋποθέσεις δυσφήμισης του προϊόντος.
2.Το άρθρο 4, παρ. 1 προβλέπει οι συσκευασίες για το ακτινίδιο να μην υπερβαίνουν τα 20 κιλά, πρόβλεψη η οποία δεν προκύπτει από τον εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 543/2011. Επιπλέον δε, κύριε Υπουργέ, στην ίδια Υπουργική Απόφαση, και συγκεκριμένα στο άρθρο 4, παρ. 2 αναφέρεται ότι επιτρέπεται η εισαγωγή ακτινιδίων σε συσκευασίες καθαρού βάρους άνω των 20 κιλών που εισάγονται στην Ελλάδα από κράτη – μέλη της Ε.Ε ή τρίτες χώρες, δηλαδή δεν υπάρχει περιορισμός για τη συσκευασία στα ακτινίδια που εισάγονται.
Επομένως οι περιορισμοί αφορούν μόνο τα ακτινίδια που εξάγονται και ιδίως την ποικιλία HAYWARD.

Συμπερασματικά κύριε Υπουργέ ο ορισμός, -άραγε για ποιο λόγο ή σκοπιμότητα- συγκεκριμένης ημερομηνίας για τη συγκομιδή των ακτινιδίων, μη λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική ωρίμανση του προϊόντος στην Άρτα ή τη μη ωρίμανσή του σε άλλες περιοχές, σε συνδυασμό με την υποχρέωση σε συσκευασία εξαγωγής μικρότερη των είκοσι (20) κιλών, και με επιπλέον δεδομένο τις περιορισμένες εγκαταστάσεις διατήρησης (ψυκτικοί θάλαμοι) αλλά και συσκευασίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν ως συνέπεια για τους παραγωγούς ακτινιδίων της Άρτας και όχι μόνο, να μείνουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητές από τα προϊόντα τους και να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές, με τεράστιο κόστος για τους ίδιους, την τοπική οικονομία και την κοινωνία. Όλα τα ανωτέρω φαίνονται αναλυτικά και στα Υπομνήματα Φορέων Παραγωγών της Άρτας.
Μάλλον Κύριε Υπουργέ, το ΥπΑΑΤ έχει αποκλειστικό πρόβλημα με τις ποσότητες ακτινιδίων που εξάγονται, ώστε να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών και των παραγωγών άλλων χωρών. Δημιουργούνται δε, πολλά ερωτηματικά, κύριε Υπουργέ, αν οι προκάτοχοί σας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, υπέκυψαν σε πιέσεις ώστε ο προκάτοχος σας Υπουργός να καθορίσει συμπληρωματικά μέτρα εμπορίας, μόνο για τα ακτινίδια που εξάγονται από τη χώρα μας. Προφανώς βέβαια, δεν δικαιολογείται και η όποια αδράνεια από την πλευρά σας.

Η αγωνία εκατοντάδων παραγωγών της Άρτας, για την κατάργηση της εν λόγω Υπουργικής απόφασης, σε συνδυασμό με τη στήριξη των τοπικών αρχών και φορέων που έχει επισημανθεί από το Σεπτέμβριο του 2018, πρέπει να πάρει τέλος.
Στη βάση όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1)Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με το τεράστιο αυτό πρόβλημα που αφορά στη συγκομιδή, την εμπορία και την εξαγωγή των ακτινιδίων τόσο της χώρας όσο και της Άρτας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν;
2)Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην αναγκαία άμεση κατάργηση της ανωτέρω αναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης, καθώς οι ρυθμίσεις που προβλέπονται και αφορούν μόνο τους παραγωγούς ακτινιδίων συνιστούν επιζήμια διάκριση εις βάρος τους έναντι άλλων προϊόντων, αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό με τους παραγωγούς άλλων χωρών;
2.α) Σκοπεύετε άμεσα να δοθεί λύση ώστε οι συσκευασίες των ακτινιδίων για εμπορία και εξαγωγή να μπορούν να είναι μεγαλύτερες των είκοσι (20) κιλών, για να υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης της παραγωγής στο μικρό χρονικό διάστημα που πρέπει να γίνει η συγκομιδή;

2.β) Είναι στο σχεδιασμό σας η τροποποίηση στις ημερομηνίες έναρξης της συγκομιδής καθώς και η επαναφορά του ελέγχου πριν τη συγκομιδή για όλες τις ποικιλίες των ακτινιδίων με επαναφορά των αρμοδιοτήτων στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, στοχεύοντας στην καλύτερη διασφάλιση της ποιότητας των ακτινιδίων που διατίθενται στο εμπόριο;
3)Ισχύει ή όχι η ισονομία και οι ίδιοι κανόνες εμπορίας και διακίνησης όλων των προϊόντων για τις χώρες της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης (ΕΕ);
4)Με δεδομένη την έλλειψη υποδομών, κυρίως δε ψυκτικών θαλάμων συντήρησης αλλά και συσκευαστηρίων, προτίθεστε να λάβετε μέτρα ή/ και να δώσετε κίνητρα για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη συντήρηση και τη συσκευασία των ακτινιδίων αλλά και άλλων συναφών αγροτικών προϊόντων;

5)Είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε σε διάλογο με τους παραγωγούς, τους φορείς τους και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς για ακτινίδια πιστοποιημένα με προστιθέμενη αξία;
6)Υπάρχει εν τέλει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το συγκεκριμένο κλάδο για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς; Υπάρχει σχεδιασμός για παροχή τεχνογνωσίας και μέτρων στήριξης για συγκρότηση ομάδων παραγωγών;»