Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης για κατολίσθηση στην Δαφνωτή Άρτας

ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση και τον Κωνσταντίνο Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης σχετικά με το θέμα «Κατολίσθηση στην Δαφνωτή Άρτας με τον Άραχθο να υποσκάπτει το Ξηροβούνι», προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με ανησυχίες πολλών κατοίκων των οικισμών Δαφνωτής και Προφήτη Ηλία, της Π.Ε. Άρτας και σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, τμήμα του βουνού Ξηροβούνι κατολισθαίνει στο Άραχθο ποταμό. Η κατολίσθηση ξεκίνησε με τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και όσο η κακοκαιρία συνεχίζεται, οι κάτοικοι ανησυχούν για την τύχη των οικισμών της Δαφνωτής και του Προφήτη Ηλία, οι οποίοι κινδυνεύουν με αφανισμό. Συνέπεια της άνω κατολίσθησης, επιπρόσθετα, είναι η αλλαγή στον ρου του Αράχθου. Συμπληρωματικά, γίνεται αναφορά στο ότι ο μοναδικός δρόμος προς τα Τζουμέρκα, μετά την Ροδαυγή, βυθίζεται σταδιακά από υπόγεια ύδατα, που κατατρώνε εσωτερικά τα σαθρά εδάφη στους πρόποδες του Ξηροβουνίου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε, μετά την εκτόνωση του ως άνω φαινομένου κατολίσθησης στην Δαφνωτή Άρτας, να προβείτε σε ενέργειες, που θα διευθετήσουν την κοίτη του Αράχθου σε συγκεκριμένες περιοχές, διαμορφώνοντας κατάλληλα την ροή του εν λόγω ποταμού, έτσι ώστε να μην υπονομεύονται οι πρόποδες του Ξηροβουνίου από διάβρωση;».