Ερώτηση Όλγας Γεροβασίλη προς τον υπουργό Παιδείας: Λουκέτο στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών και Γεωπονίας;

Με Κυβέρνηση Μητσοτάκη μαραζώνουν τα περιφερειακά τμήματα
Θα προβείτε σε διορθωτικές ενέργειες για εισαγωγή επιπλέον φοιτητών;

«Επανειλημμένα έχουμε αναδείξει το σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μαραζώσουν τα περιφερειακά τμήματα μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής» αναφέρει σε Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και αναρωτιέται αν θα μπεί «Λουκέτο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και στο Τμήμα Γεωπονίας;».
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Άρτας και Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ, Όλγα Γεροβασίλη, προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα: «Λουκέτο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και στο Τμήμα Γεωπονίας;», την συνυπογράφει ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας και εγκρίνει και συνυπογράφει ο αρμόδιος τομεάρχης Καλαματιανός Διονύσης.
Στην ερώτηση όπως κατατέθηκε αναφέρονται τα εξής: «Επανειλημμένα έχουμε αναδείξει το σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μαραζώσουν τα περιφερειακά τμήματα μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα περιφερειακά τμήματα στην Ήπειρο με πάνω από 900 θέσεις εισακτέων να έχουν χαθεί. 900 θέσεις που θα προσέφεραν μέλλον σε νέους ανθρώπους.
Ειδικά στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα καλύφθηκαν μόλις 10 θέσεις από τις συνολικά 137!
Ένα τμήμα που μέχρι πρότινος ζητούσε επιπλέον καθηγητές αφού κάθε χρόνο αριθμούσε τους περισσότερους εισακτέους ανάμεσα στα αντίστοιχα τμήματα της χώρας. Η λύση για το Υπουργείο ήταν άραγε λιγότεροι φοιτητές αντί για περισσότεροι καθηγητές;
Στο δε Τμήμα Γεωπονίας καλύπτονται 54 θέσεις από τις 120! Υπενθυμίζεται ότι με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4559/2018) είχαν ιδρυθεί οι Σχολές Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Γεωπονίας και Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας.
Και μαζί με αυτά δημιουργήθηκε, εκτός των άλλων, όχι μόνο Γεωπονική Σχολή στην Άρτα, υλοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των Αρτινών, αλλά και Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο, συνδέοντας έτσι, για πρώτη φορά ουσιαστικά και λειτουργικά την ανάπτυξη της περιοχής με την παραγόμενη γνώση.

Δυστυχώς, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μαζί με την αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που νομοθέτησε η Νέα Δημοκρατία, διαλύουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, οδηγούν σε κλείσιμο τα περιφερειακά τμήματα και καθιστούν χιλιάδες νέες και νέους και τις οικογένειες τους βορά των οικονομικών συμφερόντων των – αμφιβόλου ποιότητας – ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: -Θα προβεί σε διορθωτικές ενέργειες ώστε άμεσα να καταστεί δυνατή η εισαγωγή επιπλέον φοιτητών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και στο Τμήμα Γεωπονίας, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία τους;
-Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να καταστεί βιώσιμο το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Τμήμα Γεωπονίας, εις όφελος όχι μόνο των εισαγομένων φοιτητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας από την λειτουργία των εν λόγω Τμημάτων;»