Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

Οι ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις του 2018,οι προτεραιότητες της τρέχουσας περιόδου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις σε ένα ασταθές περιβάλλον διύλισης διεθνώς, η υλοποίηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της πενταετίας2019-2023, αλλά και η Στρατηγική του Ομίλου ΕΛΠΕ στο πλαίσιο του Ενεργειακού Μετασχηματισμού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για ένα βιώσιμο Αναπτυξιακό πρότυπο που θα εδραιώσει την εξωστρεφή, ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική του πορεία στη ΝΑ Ευρώπη κατά την επόμενη δεκαετία, παρουσιάστηκαν διεξοδικά από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑκ. Ευστάθιο Τσοτσορό και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου κ. Ανδρέα Σιάμισιη, στη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στον Ασπρόπυργο.

Όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του ο κ. Τσοτσορός, « η ισχυρή ανάπτυξη για τέταρτο συνεχή χρόνο, με ιστορικό ρεκόρ παραγωγής(15,5 εκατ. Μ.Τ), πωλήσεων (16,5 εκατ. Μ.Τ) και εξαγωγών (9,5 εκατ. Μ.Τ), η σταθεροποίηση της κερδοφορίας σε ιστορικά υψηλότερα επίπεδα, η σημαντικότατη αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Εταιρείας στα 2,6 δισ. Ευρώ σήμερα, έναντι μόλις 900 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016, η αυξημένη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους, οι αντίστοιχα αυξημένες παροχές προς τους εργαζόμενους και, τέλος, η διεθνής εμβέλεια της ΕΛΠΕ στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής μας, έχουν παγιώσει την εικόνα της επιτυχούς πορείας του Ομίλου.»Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, για τον Όμιλο ΕΛΠΕ «οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις του 2018 σηματοδοτούν το γεγονός επιτυχούς αντιμετώπισης της περιόδου της κρίσης και της εισόδου σε μια νέα εποχή παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης στο πλαίσιο του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και των αυξημένων απαιτήσεων σε τεχνογνωσία και τεχνολογία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ υποστήριξε ότι, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον- λόγω του εντεινόμενου εμπορικού προστατευτισμού, των γεωπολιτικών κινδύνων, της διερευνόμενης ανάδειξης των ανισοτήτων και της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία -που δυσχεραίνει το εγχείρημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα κατ’ αρχή κλίμα αισιοδοξίας για τα πρώτα βήματα επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση προκειμένου να καταστεί ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον είναι η πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση συγκροτημένων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων αντιμετώπισης της διαφθοράς, εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και του Φορολογικού συστήματος, αλλά και μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους παραγωγής των Επιχειρήσεων.

Στην διατήρηση, για άλλη μια χρονιά, υψηλής κερδοφορίας και το 2018αναφέρθηκε με τη σειρά του οΑναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. ΑνδρέαςΣιάμισιης σημειώνοντας ότι, παρά το δυσμενέστερο περιβάλλον διύλισης σε σχέση με το 2017, τα Συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν στα €730 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €296 εκατομμύρια. Υπογράμμισε δε, ότι «η θετική πορεία και η ισχυρή θέση του Ομίλου ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποτυπώνονται, επίσης, στις βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις των Διυλιστηρίων και την αριστοποίηση εφοδιασμού, στα ιστορικά υψηλά παραγωγής και εξαγωγών»
Ο κ. Σιάμισιης σκιαγράφησε τις προτεραιότητες για το 2019 που εστιάζουν στο τρίπτυχο, αξιοποίηση διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης &ευκαιριών αγοράς, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε επιλεγμένους κλάδους και περιλαμβάνουν:

-Διατήρηση παραγωγής σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και αριστοποίηση εφοδιασμού για νέες προδιαγραφές ναυτιλιακών καυσίμων
-Διαχείριση κινδύνων λόγω ευμετάβλητου περιβάλλοντος και προστασία ταμειακών ροών
-Περαιτέρω μείωση του χρηματοδοτικού κόστους
-Εμπορική ανάπτυξη στο εξωτερικό αυτόνομα, ή με συνεργασίες
-Υλοποίηση πρωτοβουλιών ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού, με στόχο την επανεκκίνηση του προγράμματος βελτίωσης ανταγωνιστικότητας
-Αναζήτηση ευκαιριών για ανάπτυξη ΑΠΕ
-Διαχείριση του χαρτοφυλακίου Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων και
-Αξιοποίηση της συμμετοχής του Ομίλου στη ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η στρατηγική του Ομίλου στους κλάδους Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρισμού επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις θεσμικές εξελίξεις στην ελληνική αγορά, και η στρατηγική των ΕΛΠΕ θα καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη και αυτό.
Στις Στρατηγικές Κατευθύνσεις και Προτεραιότητες της περιόδου, περιλαμβάνονται:
1. η υιοθέτηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών Εταιρικής Διακυβέρνησης,
2. η αυξημένη ευαισθησία για θέματα Ασφάλειας και Προστασίας Περιβάλλοντος,
3. τα εκσυγχρονισμένα συστήματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Πληροφορικής,
4. οι επενδύσεις για τη μετάβαση στη μεταψηφιακή εποχή και την οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα,
5. η αποφασιστική ενδυνάμωση του τριγώνου της γνώσης (εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία), και τέλος
6. η αυξημένη συμβολή στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με συγκροτημένα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.