«ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ» Εκδήλωση για την «παρουσία των Βενετών στην περιοχή της Άρτας τον 18ο αιώνα»

Η Εταιρεία Ελληνικών Θεμάτων σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 και ώρα 19.30 στο Επιμελητήριο Άρτας με θέμα: «Η παρουσία των Βενετών στην περιοχή της Άρτας τον 18ο αιώνα». Κύριος ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος και ιστορικός Ελευθέριος Βέτσιος.

Η Άρτα, στο μεταίχμιο πολιτιστικών δομών και στη διασταύρωση εμπορικών δρόμων, όπου ανέκαθεν συγκρούονταν συμφέροντα, βρισκόταν τον 18ο αιώνα στην πιο ώριμη ίσως στιγμή της οικονομικής της ιστορίας. Το εμπόριο αποδείχτηκε βασικός παράγοντας της οικονομικής της ανάπτυξης. Η Βενετία σίγουρα διαδραμάτισε τον δικό της σημαντικό ρόλο στην οικονομική άνθηση της Άρτας, καθώς την εξεταζόμενη περίοδο είχε στα χέρια της ένα μεγάλο μέρος του εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου της περιοχής.

Ο Ελευθέριος Βέτσιος κατάγεται από την Άρτα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα «Ιστορίας και Αρχαιολογίας» του Α.Π.Θ. Από το 1999 εργάστηκε ερευνητικά στα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας στα πλαίσια εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής και το 2004 αναγορεύτηκε διδάκτορας του τμήματος «Ιστορίας και Αρχαιολογίας» της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια όπου έκανε επιστημονικές ανακοινώσεις και έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες που έχουν ως θέμα κυρίως την ιστορία της Ηπείρου.