Ευθύνες από ΕΘΑΑΕ στο Πανεπιστήμιο

Απάντηση ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ σε ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για την κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δεν υπέβαλε φάκελο με αίτημα έναρξης λειτουργίας των Τμημάτων

Τρ. Αλμπάνης: Εμπαιγμός η απάντηση της ΕΘΑΑΕ

Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για την κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΕΘΑΑΕ: Το Πανεπιστήμιο δεν υπέβαλε φάκελο με αίτημα έναρξης λειτουργίας των Τμημάτων

Έντονη αντίδραση από τον πρώην Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη

Η ερώτηση που είχε κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 1717/13-11-2023 σχετικά με το θέμα « Περί της επικείμενης κατάργησης τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων » έφερε αναστάτωση και αντιδράσεις, μετά την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Πιο συγκεκριμένα με απόφαση της Υπουργού τα τμήματα των Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ιωαννίνων και του τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής Άρτας που είχαν ιδρυθεί το 2019 με τον νόμο Γαβρόγλου, σύμφωνα με τον πίνακα του Υπουργείου Παιδείας τελούν υπό αναστολή.
Κατόπιν ερώτησης του βουλευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ απάντησε μέσω εγγράφου, με αρ. πρωτ. 38542/16-11-2023 της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην οποία αναφέρονταν πως η ΕΘΑΑΕ με το με αρ. πρωτ. 19557/21-1-2021 διαβίβασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το Πρότυπο Ποιότητας και Υποδείγματος Υποβολής Πρότασης για την Πιστοποίηση νέων Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών που βρίσκονται σε αναστολή, όμως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν υπέβαλε σχετικό φάκελο στην ως άνω πρόσκληση με αίτημα έναρξης λειτουργίας των σε αναστολή Τμημάτων του προκειμένου να αξιολογηθούν!

Έντονα αντέδρασε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης για την απάντηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, ότι η κατάργηση των τριών τμημάτων έγινε με ολιγωρία του ίδιου του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος το οποίο δεν απάντησε σε σχετικό έγγραφο το 2021.

Η ερώτηση
Στην ερώτηση (13/11/2023) του Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ προς Τoν κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με ΘΕΜΑ «Περί της επικείμενης κατάργησης τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» αναφέρονταν τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,

Προβληματισμό και ανησυχία στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στους νυν ή εν δυνάμει φοιτητές προκαλεί το γεγονός ότι επίκειται να καταργηθούν τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον πίνακα του Υπουργείου Παιδείας τα οποία τελούν υπό αναστολή. Πρόκειται για τα τμήματα των Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ιωαννίνων και του τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής Άρτας που είχαν ιδρυθεί το 2019 με τον νόμο Γαβρόγλου. Η λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων είχε κριθεί απαραίτητη, δεδομένου ότι από τη μια μεριά το τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών θα συμπλήρωνε και θα ενίσχυε την Πολυτεχνική Σχολή Ιωαννίνων και από την άλλη το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής θα συμπλήρωνε τη Γεωπονική Σχολή της Άρτας μαζί με το Πάρκο Αγροδιατροφής που προβλεπόταν να λειτουργήσει.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πρόκειται να λάβετε υπόψιν σας την αναγκαιότητα διατήρησης και λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων και να προβείτε σε αναθεώρηση του πίνακα με τις σχολές που επίκειται να καταργηθούν με νόμο που θα καταθέσετε;

Η απάντηση της ΕΘΑΑΕ
Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προώθησε την απάντηση της ΕΘΑΑΕ, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Σε απάντηση της με αριθμό 1717/13-11-2023 Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, κ. Κωνσταντίνο Χήτα, με θέμα «Περί της επικείμενης κατάργησης τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», την οποία μας διαβιβάσατε με το από 14-11-2023 εξ. επείγον μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ΤΚΕ, σας πληροφορούμε για τα εξής:
1. Η ΕΘΑΑΕ έχει θεσπίσει «Κριτήρια για κατάργηση Τμήματος», τα οποία έχει κοινοποιήσει στα Ιδρύματα.
2. Η ΕΘΑΑΕ απέστειλε εισήγηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, απαντώντας στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 8444/23-10-2023 έγγραφο του ΥΠΑΙΘΑ (συν. 1) αναφορικά με την κατάργηση των 37 υπό αναστολή λειτουργίας Τμημάτων, μεταξύ των οποίων και τα δύο αναφερόμενα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα σε αναστολή λειτουργίας Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα οποία ιδρύθηκαν με τον ν. 4559/2019, παρέμειναν ανενεργά κατά το διάστημα των τεσσάρων και πλέον ετών από το 2019 έως σήμερα, καθώς δεν υπήρξε ούτε εισαγωγή φοιτητών ούτε διαθέσιμο διδακτικό προσωπικό, λόγω της μη έναρξης της εκπαιδευτικής τους λειτουργίας.
3. Η ΕΘΑΑΕ με το με αρ. πρωτ. 19557/21-1-2021 διαβίβασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το Πρότυπο Ποιότητας και Υποδείγματος Υποβολής Πρότασης για την Πιστοποίηση νέων Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών που βρίσκονται σε αναστολή (συν. 2).
4. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν υπέβαλε σχετικό φάκελο στην ως άνω πρόσκληση με αίτημα έναρξης λειτουργίας των σε αναστολή Τμημάτων του προκειμένου να αξιολογηθούν με τα κριτήρια, όπως είχαν προσδιοριστεί και δημοσιευτεί από την ΕΘΑΑΕ για την ίδρυση νέων ακαδημαϊκών μονάδων.

Η αντίδραση Αλμπάνη
Άμεσα αντέδρασε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης που απάντησε μέσω του Epiruspost δίνοντας την δική του εκδοχή, για τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στην κατάργηση των τμημάτων αυτών καθώς επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα τμήματα είχαν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από το 2019.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τονίζει:
«Η εισήγηση της ΕΘΑΑΕ για την κατάργηση και των 37 νέων τμημάτων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και μεταξύ αυτών και των 3 νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκαλεί προβληματισμό για το μέγεθος του εμπαιγμού προς τα ιδρύματα και την επίθεση του Υπουργείου στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Η εισήγηση της κατάργησης αυτών των Τμημάτων από την ΕΘΑΕΕ στηρίζεται σε δήθεν ολιγωρία των Πανεπιστημίων να προβούν σε αξιολόγηση των τμημάτων αυτών το 2021.
Ξεχνά όμως η ΕΘΑΑΕ και το Υπουργείο Παιδείας ή εμπρόθετα αποσιωπούν ή επιλέγουν να μην αναφέρουν ότι με απόφαση του Υπουργείου όλα τα νέα τμήματα των πανεπιστημίων τέθηκαν σε αναστολή διοικητικής λειτουργίας, στελέχωσης και προετοιμασίας εκπαιδευτικών υποδομών, χωρίς καμία προειδοποίηση και διάλογο, το Δεκέμβριο του 2019.

Το ερώτημα που τίθεται προς την ΕΘΑΑΕ και το Υπουργείο είναι «τι θα αξιολογούσαν τα Πανεπιστήμια» και εν προκειμένω το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όταν καμία οργάνωση νέων προγραμμάτων δε μπορεί να καταστεί δυνατή σε συνθήκες αναστολής επ’ αόριστον; Είναι σαφές ότι επιχειρείται για ακόμη μια φορά η συγκρότηση ενός ιδεολογήματος με στόχο να πλήξει το αυτοδιοίκητο και τη λειτουργία του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αναστροφή της πραγματικότητας.

Το θέμα είναι προδήλως πολιτικό. Η απάντηση του Υπουργείου αντιβαίνει στην κοινή λογική και δεν αντέχει στην ορθολογική κατανόηση της εξωτερικής πραγματικότητας. Με δύο λόγια αυτό που συνέβη είναι το εξής: ΟΛΑ τα νέα τμήματα που ιδρύθηκαν το 2018 καταργήθηκαν οριζόντια. Κάποια από αυτά είχαν προλάβει να αξιολογηθούν, κάποια όχι αλλά η ρύθμιση ήταν ίδια για όλα- είτε είχαν αξιολογηθεί είτε όχι, όλα έπρεπε να καταργηθούν τον Ιούλιο του 2023. Στο μεταξύ οριζόντια από το 2019 όλα βρίσκονταν με ευθύνη του Yπουργείου σε αναστολή λειτουργίας.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επέμενε σταθερά στην άμεση λειτουργία των τμημάτων «Μηχανολόγων Μηχανικών» και «Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής». Αυτή είναι η αλήθεια και το Υπουργείο θα πρέπει να την αναγνωρίσει».