Ευρωεκλογές 2024: ψηφίζουμε την 9 Ιουνίου 2024, ημέρα Κυριακή

Η ψηφοφορία για την εκλογή των είκοσι ενός (21) μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναλογούν στην Ελλάδα, θα διεξαχθεί στην Ελληνική Επικράτεια την 9 Ιουνίου 2024, ημέρα Κυριακή με την διάρκεια της ψηφοφορίας να ορίζεται από ώρα 07.00 μέχρι ώρα 19.00.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρωβουλή έως το 2029 και ο αριθμός των εκλεγμένων ευρωβουλευτών κάθε κόμματος εξαρτάται αναλογικά από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας αποθηκευμένης στο κινητό τηλέφωνο.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17 έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του.
Στις Ευρωεκλογές 2024 οι Έλληνες πολίτες μπορούν να ψηφίσουν και μέσω της επιστολικής ψήφου είτε διαμένουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.
Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να βάλουν μέχρι και τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης