Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

Aπό την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του Νομού Άρτας βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με θέμα :OUT OF SCHOOL LEARNING AREAS FOR GIFTED STUDENTS – LIVING MUSEUMS, έχοντας τον ρόλο του συντονιστή.
Την Πέμπτη 4/2/2021 πραγματοποίησε διαδικτυακή διάσκεψη με τους εταίρους του έργου AYDIN IL MILLI EGITIM MUDURLUGU από την Τουρκία, ASOCIACION MALAGUENA DE EDUCACION Y FORMACION EUROPEA (A.M.E.F.E.) από την Ισπανία, CNIPA PUGLIA από την Ιταλία. Οι ομάδες των εκπαιδευτικών ασχολήθηκαν με το πρακτικό/τεχνικό κομμάτι κάθε δραστηριότητας αλλά κατά τη διάρκεια του προγράμματος συζητήθηκαν, αναλύθηκαν ακόμα και αμφισβητήθηκαν κάποιες προσεγγίσεις που ήταν αποτέλεσμα της διαφορετικής κουλτούρας αλλά και των εκπαιδευτικών συστημάτων.

Οι στόχοι του έργου είναι οι εξής:
-να βοηθήσουν τους χαρισματικούς μαθητές να αξιοποιήσουν τη γνώση και εκτός των σχολικών χώρων,
-να βελτιωθεί ο πολιτιστικός διακρατικός διάλογος
-να δημιουργήσει έναν χώρο κοινωνικοποίησης χαρισματικών μαθητών καθώς το χρειάζονται
-να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τη σημασία των χώρων εκτός του σχολείου, όπως τα Μουσεία, ως τόπου πολιτιστικής κληρονομιάς
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου έχουν ως εξής:
-να αποδοθεί σημασία σε ιδέες για δραστηριότητες εκτός σχολείου
-οι μαθητές να αποκτήσουν πρόσβαση και να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές για ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και περιεχομένου από διαφορετικές πολιτισμικές και θεσμικές πηγές

-να αξιοποιούν δημιουργικά τον μουσειακό πλούτο για να αποκτήσουν ακαδημαϊκές και καλλιτεχνικές δεξιότητες.
Το έργο θα βοηθήσει τους προικισμένους μαθητές που μπορούν να ενταχθούν σε μειονεκτική ομάδα μαθητών, καθώς είναι διαφορετικοί από τους άλλους μαθητές όσον αφορά τις δεξιότητές τους για την προώθηση νέων σχέσεων με τους συνομηλίκους τους από τις χώρες εταίρους.
Η καινοτομία του έργου έγκειται στη δημιουργία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων σε Μουσεία, που χρησιμοποιούν τα ιστορικά αντικείμενα σε αυτά τα μουσεία ως μέρος των δραστηριοτήτων. Με τον οδηγό και τα μαθήματα, που θα προετοιμάσουν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, θα είναι σημαντικά και ωφέλιμα στην εκπαιδευτική κοινότητα τα αποτελέσματα αυτού του έργου.
Διάρκεια προγράμματος: 01/09/2020 – 30/04/2022