Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας

Θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ενημερώνει ότι από την 1η Ιουνίου 2023 έως την 31η Αυγούστου 2023 το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αρμοδιότητάς της διαμορφώνεται, σύμφωνα με το ΦΕΚ 1952/Β/24.03.2023, ως ακολούθως:
• Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας: 8:30 – 15:30 καθημερινά (εκτός Τρίτης)
• Βυζαντινός ναός Παναγίας Παρηγορήτισσας – Γλυπτοθήκη: 8:30 – 15:30 καθημερινά (εκτός Τρίτης)
• Κάστρο Άρτας: 8:30 -19:30
• Αρχαιολογικός χώρος Δυτικής Νεκρόπολης Αμβρακίας: Η επίσκεψη θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τους αρχαιοφύλακες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας (τηλ. 26810 21191, 71700).
Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία θα παραμείνουν κλειστά κατά τις επίσημες αργίες του Κράτους.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Γραφεία Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας: 26810 24636
Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας: 26810 21191, 71700
Βυζαντινός ναός Παναγίας Παρηγορήτισσας: 26810 28692

Για την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας
Φωταγώγηση Δημαρχιακού Μεγάρου και εκδήλωση ενημέρωσης
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα φωταγωγήσει το Δημαρχιακό Μέγαρο, τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 με πορτοκαλί χρώμα, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των δημοτών απέναντι στη νόσο.
Παράλληλα, την Τρίτη 30 Μαΐου, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Ν. Θεσπρωτίας, θα βρίσκονται στον πεζόδρομο, στη συμβολή των οδών Γρ. Λαμπράκη & Ελ. Βενιζέλου, από τις 10:00 έως τις 13:00 για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και σύνθημα «Γιορτάζουμε μαζί τις κοινές μας προσπάθειες για την αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης κατά Πλάκας».
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μία νόσος που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Υπολογίζεται ότι 2.500.000 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, εκ των οποίων 500.000 στην Ευρώπη και περίπου 21.000 στη Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες.

Εορτάστηκε η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ τραγουδιού
Την Τετάρτη το βράδυ, 24 Μαΐου 2023, εορτάστηκε στο Σπίτι του Ηπειρώτη η παγκόσμια ημέρα Πολυφωνικού τραγουδιού. Το ηπειρώτικο πολυφωνικό σχήμα του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών απέδωσε με ξεχωριστό τρόπο ιστορικά τραγούδια, τραγούδια της αγάπης, του έρωτα και του ξενιτεμού, στο είδος αυτό τραγουδιού της ηπειρώτικης πεντατονίας, που οι ρίζες του ανάγονται ακόμα και στα προελληνικά χρόνια. Παράλληλα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Χάιδας Αλέξανδρος, το ηπειρώτικο πολυφωνικό αποτελεί ζώσα παράδοση και στοιχείο ταυτότητας της πολιτισμικής ιδιοπροσωπίας των πληθυσμών της παραμεθόριας Ηπείρου και της ελληνικής μειονότητας της Β.Ηπείρου. Μάλιστα, το πολυφωνικό τραγούδι αναγνωρίστηκε ως πολιτιστική κληρονομιά μας από το Υπουργείο πολιτισμού, όπως, επίσης, το πολυφωνικό καραβάνι είναι ο φορέας που αναγνωρίστηκε από την Unesco ως καλή πρακτική διαφύλαξης Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, η 14η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως «παγκόσμια ημέρα πολυφωνικού τραγουδιού». Δημιουργός του και συνεχιστής του είναι ο λαός. Τα τραγούδια απέδωσε το κάθε μέλος του σχήματος με το δικό του μοναδικό τρόπο, αλλά και όλοι μαζί σε ενιαίο σύνολο, αναδεικνύοντας την αξία της συλλογικής πειθαρχίας και συνάμα τη σημασία του αυτοσχεδιασμού. Ο παρτής, ο κλώστης, ο γυριστής, οι ισοκράτες, με τα ιδιότυπα γυρίσματά τους καθήλωσαν το κοινό που γέμισε το Σπίτι του Ηπειρώτη και καταχειροκρότησε την συστηματική δουλειά που γίνεται στους κόλπους του Πανηπειρωτικού Συλλόγου. Θερμές ευχαριστίες στην παρέα του Πολυφωνικού που επί 12 χρόνια στηρίζει την προσπάθεια αυτή, αλλά και στην δασκάλα τού σχήματος, κ. Αρετή Μίγγου, καθώς, επίσης, στον κόσμο που παρευρέθηκε και τίμησε με την παρουσία του ακόμα μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση.

ΕΛΓΟ Δήμητρα: Κανείς δεν τιμωρήθηκε για νοθεία στην φέτα 
Ποτέ δεν τιμωρήθηκε στην χώρα μας κάποιος που έκανε νοθεία σε ένα ΠΟΠ προϊόν. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, σε εκδήλωση για την προώθηση των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», τη Δευτέρα (29/5), στην Αθήνα.
Δηλαδή η Ελλάδα ξόδεψε χρήματα δημιούργησε τα ισοζύγια προϊόντων (γάλα, κρέας κ.α.), την ηλεκτρονική εφαρμογή Άρτεμις, με χρήματα των φορολογουμένων αλλά και των ίδιων των κτηνοτρόφων και όλα αυτά τα χρόνια οι διάφοροι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έβγαζαν ανακοινώσεις για «ελέγχους» αλλά … οι παραβάτες ποτέ δεν είχαν κάποια ποινή και δεν πλήρωναν κανένα πρόστιμο. Αυτό είναι ένα δείγμα κράτους που δεν είναι σοβαρό.
Με απλά λόγια ο κ. Χαρουτουνιάν ανέφερε ότι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή για τον ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, που έγινε τον Μάρτιο του 2023, όταν ο ελεγκτικός οργανισμός έκανε έλεγχο και «έπιανε» κάποιον που έκανε νοθεία στην φέτα (από σκόμη γάλακτος, από αγελαδινό γάλα κ.α.) είτε έπρεπε να τον κλείσει είτε έπρεπε να τον αφήσει να συνεχίσει την …. παρανομία του.
Αν αποφάσιζε ο Οργανισμός να του επιβάλλει κάποια ποινή (όπως έκανε την τελευταία φορά) τότε αυτός που έκανε την νοθεία πήγαινε στο δικαστήριο και εκεί τον αθώωναν επειδή οι ελεγκτές του Οργανισμού έκαναν δύο έλεγχους και όχι περισσότερους (αρχή της αναλογικότητας).
Στην ουσία έχουμε μια ανοχή της δικαιοσύνης για τους παραβάτες και έτσι γλύτωναν τα πρόστιμα. Ποιος θα πάρει στα σοβαρά ένα τέτοιο κράτος είναι το ερώτημα. Το μαχαίρι «δεν μπήκε στο κόκκαλο», όπως μας έλεγαν από το ΥπΑΑΤ.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν, ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών στην χώρα μας δεν αναφέρει ότι η χωριάτικη σαλάτα θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ΠΟΠ φέτα. Δηλαδή κανένας επιχειρηματίας της εστίασης δεν είναι υποχρεωμένος να αγοράσει ακριβή φέτα για να την βάλει στην χωριάτικη ελληνική σαλάτα που θα πουλήσει στον πελάτη του.
Τελικά αυτό ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών ότι κάνει για το γιαούρτι (που μπορεί να παράγεται από σκόνη γάλακτος) το κάνει και για την χωριάτικη σαλάτα. Αφήνει ουσιαστικά τους έξυπνους να βγάζουν κέρδη σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών και δεν προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα.

Νέες θέσεις εργασίας στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
Ιωάννινα, 29 Μαΐου 2023 – Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝ.Π.Ε. συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της πορεία, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να απευθύνει πρόσκληση υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων για την πλήρωση 2 θέσεων που θα καλύψουν ανάγκες του Δικτύου Καταστημάτων της.
Τίτλος Θέσης:
1. Υπάλληλος Εξυπηρέτησης Πελατείας Καταστημάτων Ιωαννίνων
2. Υπάλληλος Εξυπηρέτησης Πελατείας Καταστημάτων Ηγουμενίτσας – Πάργας
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το κείμενο της Προκήρυξης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.epirusbank.com
Προθεσμία υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων μέχρι και την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023, μόνο ηλεκτρονικά, στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: hr@epirusbank.gr

Εθελοντική αιμοδοσία την Τετάρτη στην Περιφέρεια
Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Σύλλογος εργαζομένων της σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων διοργανώνουν την ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΙΟΥ 2023 εθελοντική αιμοδοσία. Η αιμοληψία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου από ώρα 9 π.μ. Στην αιμοδοσία μπορούν να δώσουν αίμα και ιδιώτες.