«1η Καλλιτεχνική Πεζοπορία: Πώς να κατασκευάσετε αναμνήσεις»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει στην πολυθεματική δράση με τίτλο «1η Καλλιτεχνική Πεζοπορία: Πώς να κατασκευάσετε αναμνήσεις». Πρόκειται για μία πεζοπορία διάρκειας 6 ημερών από το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης ως το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας κατά την οποία μία ομάδα 40 καλλιτεχνών πεζοπορεί στην Ήπειρο με βασικά οχήματα το θέατρο και τη φωτογραφία. Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, σε ένα δρόμο που θα ενώνει τα δύο θέατρα και θα δημιουργεί μία πολιτιστική διαδρομή, η ομάδα θα πραγματοποιήσει μικρές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα και σεμινάρια, θα αφηγηθεί παραμύθια, θα συζητήσει και θα ερευνήσει τον κάθε τόπο ξεχωριστά.
Η δράση ξεκινά και τελειώνει με την πραγματοποίηση δύο θεατρικών παραστάσεων που θα δοθούν την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 και ώρα 21:30 στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης και την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022 και ώρα 21:30 στο Κάστρο της Άρτας. Η παράσταση με τίτλο «Metamorphòō Η΄ ΠΟΣΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ ΑΝΤΕΧΕΙΣ;» έχει η διάρκεια 75′ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
«1η Καλλιτεχνική Πεζοπορία: Πώς να κατασκευάσετε αναμνήσεις.»
«1st ART WALK: How to make memories.»
Μία ομάδα 40 καλλιτεχνών (ηθοποιών, περφόρμερ, χορευτών, μουσικών, εικαστικών και φωτογράφων) και μη, με αρχικό σημείο συνάντησης, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης πεζοπορεί ως το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας σε ένα δρόμο που θα ενώνει τα δύο θέατρα και θα δημιουργεί μία πολιτιστική διαδρομή. Στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής θα δοθούν αντίστοιχα παραστάσεις στα δύο αρχαία θέατρα. Η παράσταση αποτελείται από μία σύνθεση αρχαίων μύθων όπου οι ήρωες έχουν μία πορεία ανάμεσα σε ανθρώπους ή διαδρομή μέσα από διάφορους τόπους. (Ορφέας, Διόνυσος, Πενθεσίλεια, Οδυσσέας, Οιδίποδας κ.α.)
Οι πεζοπόροι θα πορευτούν δίπλα από τον ποταμό Άραχθο, στο φαράγγι που σχηματίζει ανάμεσα από τα Τζουμέρκα, μέσα από οικισμούς και χωριά. Θα πραγματοποιηθούν πέντε στάσεις, στις οποίες η πεζοπορική ομάδα θα συνδιαλλαγεί με τους κατοίκους των πόλεων (Ιωαννίνων – Άρτας) και των χωριών(Ελληνικό, Μονολίθι, Πλατανούσα, Σκούπα,Ροδαυγή). Θα παρουσιάσουν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μικρές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, σεμινάρια, θα αφηγηθούν παραμύθια, θα συζητήσουν και θα ερευνήσουν τον κάθε τόπο ξεχωριστά. Θα παρακολουθήσουν και θα συμμετάσχουν στα δρώμενα που οι συνεργαζόμενοι τοπικοί φορείς θα διοργανώσουν για να τους υποδεχθούν και να τους γνωρίσουν. Όλη η πεζοπορία θα φωτογραφηθεί και θα βιντεοσκοπηθεί από επαγγελματίες φωτογράφους αλλά και από τον κάθε συμμετέχοντα. Στόχος είναι η αποτύπωση αυτής της συλλογικής εμπειρίας και η απόδοσή της στο ευρύ κοινό μέσα από μία πολλαπλή οπτική. Μετά το τέλος της διαδρομής θα διοργανωθεί έκθεση φωτογραφίας καθώς και θα παραχθεί ένα βίντεο που θα συνοψίζει εικόνες, κοινωνικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, τις συναντήσεις των ανθρώπων, την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τόπου, καθώς και τα συναισθήματα όσων ενεπλάκησαν σε αυτό το εγχείρημα.
Στο σχεδιασμό της πολυθεματικής δράσης επιλέχθηκε να πεζοπορήσουμε, στην Ήπειρο με βασικά οχήματα το θέατρο και τη φωτογραφία.
Πεζοπορία: Επιλέξαμε να πεζοπορήσουμε
● Για να παρατηρήσουμε καλύτερα τον τόπο, τον πολιτισμό του και το περιβάλλον του.
● Για να ανακαλύψουμε τις βιογραφίες του φυσικού, του κοινωνικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της διαδρομής.
● Για να συνδεθούμε τόσο μεταξύ μας όσο και με τον τόπο και τους ανθρώπους του αισθητικά και νοητικά.
● Για να αναπτύξουμε τη φυσική κινητική δραστηριότητα μας, με την οποία οι άνθρωποι αναζήτησαν το μέλλον τους, τον τόπο τους, το καταφύγιο τους, την ελευθερία τους.
● Για να αλλάζει ο ρυθμός των ποδιών μας και ο ρυθμός της σκέψης μας από τα συναπαντήματα μας με τους ανθρώπους και τη φύση.
● Για να μοιραστούμε μια εμπειρία πεζοπορίας που στο τέλος της κανένας μας δε θα είναι ίδιος.
● Γιατί το αποτύπωμά αυτής της δράσης δε θα αφήσει κανένα βλαβερό ίχνος στη φύση
Ήπειρος: Επιλέξαμε η πρώτη μας πολιτιστική διαδρομή να είναι στην Ήπειρο
● Για να αντιληφθούμε πως ένα τόπος, ο οποίος αξιολογήθηκε μέσα από τη μάλλον αυθαίρετη εξίσωση ορεινό = άγονο άρα εχθρικός προς τον άνθρωπο, μη παραγωγικός, απομονωμένος κατάφερε να δημιουργήσει έναν τόσο αξιόλογο πολιτισμό.
● Πως ο Ηπειρώτης, προσαρμόστηκε και αντιστάθμισε τις δυσκολίες στο ανάγλυφο που κλήθηκε να ζήσει.
● Πως ανέπτυξε τη δημιουργικότητά του και αξιοποίησε τις φυσικές υποδομές της γης.
● Πως η Ήπειρος τελικά προσδιορίστηκε ιστορικά και για την παραγωγή και την τέχνη της, την οποία διοχέτευσε όχι μόνο στις γειτονικές περιοχές αλλά άσκησε εμπόριο μακρινών αποστάσεων με την αρχιτεκτονική της πέτρας, την ξυλογλυπτική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη μουσική, το θέατρο, την αγιογραφία, τη χρυσοχοΐα, την υφαντική καθώς και με προϊόντα όπως το κρασί, το τυρί, τα υφαντά, τα κοσμήματα, τα ξυλόγλυπτα κ.α.
● Για να γνωρίσουμε αυτές τις περιοχές αξιόλογης αισθητικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας, που το πέρασμα του χρόνου και η εξέλιξη δεν τις απαξίωσαν.
Θέατρο: Επιλέξαμε το θέατρο να μας κουβαλήσει από τον έναν τόπο στον άλλον γιατί
● Το θέατρο εμπεριέχει μέσα του ένα σύνολο πολιτιστικών στοιχείων όπως μουσική, αφήγηση, παράδοση, λαϊκό παραμύθι, χορό, ιστορίες…
● Θέατρο γιατί θέλουμε να σταθούμε μπροστά σε ανθρώπους, να τους ακούσουμε, να τους μιλήσουμε, να τους πούμε και να μας πούνε ιστορίες.
● Θέατρο γιατί όπως είπε και ο Κάρολος Κουν «Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας”
Φωτογραφία: Επιλέξαμε τη φωτογραφία γιατί
● Η τέχνη της φωτογραφίας διεισδύει, ερευνά και συνθέτει με τον καλύτερο τρόπο, τα σχήματα, τα συναισθήματα, την έκφραση, τους τόπους, τον πολιτισμό και το χρόνο.
● Γιατί η τέχνη της φωτογραφίας απαιτεί γνώση, έρευνα, βίωμα, φαντασία και συναίσθημα.
● Θέλουμε να συνεχίσουμε να αφηγούμαστε την εμπειρία της διαδρομής ως πολιτισμικό τεκμήριο αυθεντικότητας μετά την ολοκλήρωσή της και να είναι το ίχνος που θα μείνει από αυτήν.
● Για να δημιουργηθούν εικόνες με συλλογική υποκειμενική σύνθεση.
● Για να παρουσιάσουμε το μοναδικό και ιδιαίτερο που κρύβει ο κάθε τόπος.
ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ
– Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
– Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας
– Δήμος Βορείων Τζουμέρκων
– Δήμος Άρτας
– ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
– Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης»
– ΗΝΟΡΟ Συγκρότημα πολυφωνικού τραγουδιού
– Αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Έντευξις». Διοργανωτής του Διεθνούς φωτογραφικού Φεστιβάλ Photometria
– Θεατρική ομάδα «Από τον πέμπτο στίχο κιόλας φάλτσοι» (Faltsoi Theatre Ensemble)
– Πολιτιστικός Οργανισμός «Επί σκοπόν»
ΧΟΡΗΓΟΙ
● Athena Sweet Athena
● Dragon Clean
● Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.»
● COMITECH A.E
● Δήμος Αρταίων
● Ζέρβα Σ. Παππάς Γ. Ο.Ε. (Χονδρικό Εμπόριο αναψυκτικών και εμφιαλωμένων)
● Γεώργιος Σωτηρίου και ΣΙΑ Ο.Ε.
● Φαρμακείο Αλεξάνδρα Σόρογκα
Τίτλος: Οι Κόρες. Στο Αράχθειο Θέατρο στο χωριό Σκούπα
Την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 στις 21:30
Είσοδος: Δωρεάν
Συντελεστές
Συγγραφή Έργου: Γλυκερία Μπασδέκη
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Ράντου, Ηλέκτρα Σκορδά
Βοήθεια στη Σκηνοθεσία: Γιάννης Διδασκάλου, Χαρά Γιώτα, Κωστής Καπελλίδης
Δραµατουργία: Ηλέκτρα Σκορδά, Μαριάννα Ράντου
Επιµέλεια κίνησης: Αλέξανδρος Γκουντινάκης, Γιάννης Διδασκάλου
Ενδυματολογία: Absent Mirror
Σκηνογραφία: Βάλια Πριοβόλου, Absent Mirror
Επιµέλεια µουσικής: Γιώργος Χρυσικός
Μουσική Teaser | Μίξη | Mastering: Γιώργος Χρυσικός
Φωτογραφία | Artwork: Σουμέλα Μακανίκα
Teaser | Βίντεο: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Άλκηστη Σαρμά, Βαλέρια Σάιντη
Παραγωγή: Από τον πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι
Εκτέλεση παραγωγής | Επικοινωνία: LibrArt Performing Arts Ensemble
Ηθοποιοί: Μαριάννα Ράντου, Ηλέκτρα Σκορδά
Πληροφορίες για την ομάδα
Η Πειραµατική Οµάδα θεάτρου «Από τον Πέµπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι» δηµιουργήθηκε το 2013 από τον Γιάννη Διδασκάλου (σκηνοθέτη της οµάδας). Είναι µέλος της αστικής µη κερδοσκοπικής εταιρείας LibrArt Performing Arts Ensemble και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο Studio 29A. Πήρε το όνοµά της από µία σηµείωση του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρεται στο ποίηµα “Ερωτικός Λόγος”, το οποίο χαρακτήρισε “από τον πέµπτο στίχο κιόλας φάλτσο”. Η οµάδα µας εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και αποτελείται από νέους ανθρώπους που έχουν ακαδηµαϊκές θεατρικές σπουδές (τµήµα Θεάτρου του Α.Π.Θ.), αποφοίτους δραµατικών σχολών (Κ.Θ.Β.Ε.) καθώς και άτοµα που διερευνούν το θέατρο και τη σχέση του µε άλλες τέχνες. Το 2013 παρουσίασε στο πλαίσιο του Music Festival το θεατρικό δρώµενο Your ticket please (Φιξ in Art, Θεσσαλονίκη), την παράσταση κατά της σχολικής βίας Τυφλή µύγα (Θέατρο Μελίνα Μερκούρη) και βραβεύτηκε στο 48hour Thessaloniki Festival µε την παράσταση.
Η Ιστορία του Κ. Τον επόµενο χρόνο συµµετείχε στο TEDx University of Macedonia µε την παράσταση Ithacas και το 2015 πήρε το πρώτο βραβείο στο Bob Theatre Festival µε την παράσταση devised theatre Η ιστορία θα είναι πάντα η ίδια, τίποτα δε θα την απογοητεύει. Την ίδια χρονιά, η παράσταση προσκλήθηκε από το Τµήµα Σχολικής Ψυχολογίας του πανεπιστηµίου Αθηνών και παρουσιάστηκε µε τον τίτλο θα είναι πάντα η ίδια… Το 2017 παρουσίασε την performance Σήµερα οι άνθρωποι µ’ αγαπούν (Θέατρο Κλειώ) και το Μάιο του 2018, µετά από πρόσκληση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, Το κορίτσι που το έλεγαν Πέµπτη (Θέατρο Αστέρια). Παράλληλα, παρουσίασε τις performances: Υµπί υπήρξαµε όλοι µας, βασισµένη στο έργο “Υµπύ Βασιλιάς” του Α. Τζαρύ και Αυτός είναι ο κόσµος µας, µα εγώ θέλω κάτι άλλο, (αφιέρωµα στη Λ. Αναγνωστάκη). Να σηµειωθεί ότι το 2016 η οµάδα συµµετείχε στην ταινία µικρού µήκους The unicorn project. Το 2019 συµµετείχε στο SKG Bridges Festival (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών του Κ.Θ.Β.Ε.) µε την παράσταση Η τραγωδία µέσα µας, την οποία παρουσίασε και σε ανοιχτά θέατρα και φεστιβάλ, το καλοκαίρι του ίδιου έτους: Φεστιβάλ Ολύµπου: Λείβηθρα – Αρχαιολογικό Πάρκο – Κατερίνη, Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ – Φρόντζου – Ιωάννινα, Ρωµαϊκό Ωδείο Νικόπολης – Πρέβεζα, Θέατρο παλαιών κατασκηνώσεων – Παραµυθιά Θεσπρωτίας, Θέατρο Βουνού – Καστοριά. Το Φεβρουάριο του 2020 παρουσίασε στο Θέατρο Κλειώ την παράσταση Εύα ΙΙ ή Η αφήγηση μιας απόπειρας, βασισμένη στη νουβέλα “Όταν ήμουν έργο τέχνης του Eric-Emmanuel Schmitt, η οποία ταξίδεψε στο FURORE 2020, International Festival for Young Theater, Ludwigsburg, Γερμανία, 2020, στο STA Festival, 10th Shanghai International Experimental Festival 2020, Shanghai Theatre Academy, Σαγκάη, Κίνα, 2020, στο FITUC Festival, 32nd International Festival of University Theatre of Casablanca, Καζαμπλάνκα, Μαρόκο, 2020 και στην Ανοιχτή Σκηνή Θεσσαλονίκης το 2022. Τον Μάιο του 2022 παρουσίασε την παράσταση Οι Κόρες στο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών στο Τρένο στο Ρουφ στην Αθήνα και στη συνέχεια σε διάφορα θέατρα ανά την Ελλάδα.
Πληροφορίες για την παράσταση
Όλο το έργο διαδραματίζεται μέσα σε μια μέρα, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, στην ανάμνηση μιας Αθήνας. Παίζουν το πιο αγαπημένο τους παιχνίδι στον κόσμο. Παίζουν το παιχνίδι, ΜΗΤΕΡΑ. Νανά και Νούλα, Νούλα και Νανά. Δυο κορίτσια κλεισμένα στο ιλουστρασιόν χαρτόκουτο της Ιστορίας αμφισβητούν και αναζητούν τη χαμένη σχέση τους με τη μητέρα, τις ρίζες, την ενηλικίωση, τον έρωτα, την αυτοδιάθεση, την κοινωνία, τη θέση τους σε μια κάποια Πατρίδα. Μέσα από το παιχνίδι είτε θα καταφέρουν να βρουν τη δική τους Έξοδο, είτε θα συνεχίσουν να ζουν την Κληρονομιά που τους δόθηκε.
*Τα κείµενα της παράστασης
Κεντρικό κείμενο της παράστασης αποτελεί το θεατρικό έργο Οι Κόρες της Γλυκερίας Μπασδέκη. Περιλαμβάνεται το άρθρο της ίδιας με τίτλο μανούλες*, απόσπασμα από το έργο Πεθαίνω σαν Χώρα του Δημήτρη Δημητριάδη, καθώς και κείμενα γραμμένα από τις ηθοποιούς.
Η παράσταση έχει παρουσιαστεί
Στο Θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ, Αθήνα από 15 μέχρι 29 Μαΐου, καθημερινά στο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών και αμέσως μετά στο Θέατρο Κύκλος, Ιωάννινα, 1 και 2 Ιουνίου και στην Καπναποθήκη στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ, Ξάνθη στις 4 Ιουνίου.