Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης 14 – 20 Οκτωβρίου 2024

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator Restorers’ Organisations – ECCO) και εορτάστηκαν για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, σε μουσεία, μνημεία και εργαστήρια συντήρησης, όπου το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εργασίες συντήρησης και να γνωρίσει τη δουλειά των συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Στην Ελλάδα η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ) και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συνεργάζονται για τον συντονισμό των εορτασμών, ύστερα από πρόσκληση του ΣΣΑΕΤΤΕ, επίσημου εκπροσώπου της ECCO στη χώρα μας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας συμμετέχει στον εορτασμό με τη δράση «Ανοιχτά εργαστήρια συντήρησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας» σε συνεργασία με τους συντηρητές της revive-art.works και σας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στο εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων και στους χώρους της μόνιμης έκθεσης. Με τη βοήθεια συντηρητών, το κοινό θα παρακολουθήσει από κοντά τα διάφορα στάδια της διαδικασίας καθαρισμού και συντήρησης κινητών ευρημάτων, θα γνωρίσει τον βασικό εξοπλισμό και τα εργαλεία του συντηρητή και τις μεθόδους συντήρησης σιδερένιων αρχαιολογικών αντικειμένων. Στόχος της δράσης είναι η προβολή και διάδοση του έργου της συντήρησης στην τοπική κοινωνία και η κατανόηση των αναγκών για διαρκή μέριμνα προστασίας των συλλογών του.

Οι ξεναγήσεις, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 16 και Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, μεταξύ 10.00 και 12.00 και έχουν διάρκεια 20-30 λεπτά. Απευθύνονται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε σχολικές μονάδες (Δημοτικό: τάξεις Ε-ΣΤ΄, Γυμνάσιο, Λύκειο) κατόπιν δήλωσης συμμετοχής. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα: 15 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για δήλωση συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε καλέστε στα τηλέφωνα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας 2665 0 28539, 21113 (κ. Αντωνία Τζωρτζάτου) ή αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο efathe@culture.gr (απαραίτητα στοιχεία ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας).

O Προϊστάμενος της Εφορείας κ.α.α.
Γεωργία Πλιάκου Aρχαιολόγος