ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ «Στο Φως του Φεγγαριού»

Εκδηλώσεις για την Πανσέληνο του Αυγούστου

Επιμέλεια: Παρ. Στάμου

Το Υπουργείο Πολιτισμού, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κάτω από το «Φως του Φεγγαριού» συνδέονται με τον θεσμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026, το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει τη μεγάλη γιορτή, ανοίγοντας 126 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία σε όλη τη χώρα με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου διοργανώνονται ξεχωριστές δράσεις και συναυλίες, όπως στην Άρτα, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας προσκαλεί τους αρτινούς πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης να απολαύσουν το εντυπωσιακό φως της πανσελήνου σε δύο χώρους της Άρτας με σημαντικό αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον:

*****Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026 (21:00)

Rania Toli Quintet – Original music & arrangements by Rania Toli and Petar Sarkanjac

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με το κουιντέτο της Ράνιας Τόλη, στην οποία θα ακουστούν συνθέσεις και ενορχηστρώσεις από την Ράνια Τόλη και τον Petar Sarkanjac καθώς και διασκευές γνωστών τζαζ τραγουδιών.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Rania Toli – voice

Alexandros Leontaris – violin

Antonio Mitrovski – cello

Petar Sarkanjac – guitar

Marko Vasilevski – upright bass

Την ίδια βραδιά, η μόνιμη έκθεση, το πωλητήριο και το αναψυκτήριο του Μουσείου θα παραμείνουν ανοικτά για το κοινό μεταξύ 20:00 – 24:00.

Είσοδος ελεύθερη

*****Κάστρο Άρτας, Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (20:00-24:00)

Στους χώρους της ακρόπολης του Κάστρου, κάτω από το ατμοσφαιρικό φως του φεγγαριού, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του αλλά και να επισκεφθούν:

  • Έκθεση αφίσας για το πολιτιστικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, από τη σύστασή της έως σήμερα, στο Κτίριο Α της ακρόπολης. Θα παρουσιαστούν αφίσες που δημιουργήθηκαν από την ΕΦΑ Άρτας για την προβολή εκδηλώσεων, περιοδικών εκθέσεων και ποικίλων άλλων δράσεών της, προσφέροντας στο κοινό μια διαφορετική ματιά στη διαδρομή της.

  • Στον ίδιο χώρο θα γίνεται προβολή μιας σειράς από βίντεο παραγωγής της ΕΦΑ Άρτας, στα οποία παρουσιάζονται μνημεία και αρχαιότητες της περιοχής της Άρτας.

Παράλληλα, στο Κτίριο Γ παραμένει η φωτογραφική έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται οι εργασίες ανάδειξης που έγιναν στην ακρόπολη του Κάστρου, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου με ακρωνύμιο HERMES, και στιγμιότυπα από δράσεις εξωστρέφειας (περιοδικές εκθέσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα) που διοργανώνονται στο μνημείο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.

Είσοδος ελεύθερη.