Ε, όχι! Δεν είναι η περήφανη Άρτα,

μια άλλη μικρή Ελένη που κάθεται και… κλαίει γιατί δεν την παίζουν οι άλλες φιλενάδες

Aπό τον Αντώνη Κολιάτσο

(Α- Μέρος)

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν οι Δήμαρχοι του νομού για την μη πρόσκλησή τους στις προσφάτως πραγματοποιηθείσες συναντήσεις στα Γιάννενα ,της Προέδρου και μελών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Μωυσή Ελισάφ.

Το πιο κάτω απόσπασμα από την εν λόγω επιστολή, που σημειωτέον είδε το φως της δημοσιότητας από τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ και απετέλεσε αντικείμενο συζητήσεων ανά τους Αρτινούς καφενέδες, είναι χαρακτηριστικό του στόχου που υποκρύπτει, αφού σε μια πρόχειρη ανάγνωση εύκολα αποδίδει ευθύνες, εκεί, που ενδεχομένως δεν υπάρχουν.

«Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στα Ιωάννινα, αγνοώντας τις όμορες περιοχές στις οποίες διαδραματίστηκαν σπουδαία γεγονότα και μεγαλούργησαν τεράστιες προσωπικότητες. Είναι πραγματικά άξιο απορίας το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν και δεν έλαβαν επίσημη πρόσκληση οι Δήμαρχοι του Νομού Άρτας. Σημειώστε ότι Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Ιωάννινα. […]. Με αυτή την επιστολή μας διαμαρτυρόμαστε αλλά και λυπούμαστε ταυτόχρονα καθώς δεν κληθήκαμε να συμμετέχουμε σε μια συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Παρακαλούμε για τη διευθέτηση του ζητήματος καθώς προσδοκούμε σε μια αγαστή συνεργασία στο μέλλον».

Ο γράφων ασφαλώς και υπερθεματίζει ανεπιφύλακτα σε ύφος και περιεχόμενο, την καταγγελία για το «προσπέρασμα» από την Επιτροπή του τεράστιου ιστορικού Αρτινού κεφαλαίου και της μεγάλης προσφοράς των ηρώων της περιοχής στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Όπως εγκρίνει και επαυξάνει το διαλαμβανόμενο μήνυμα που εκπέμπει ο αφορισμός : «Σημειώστε ότι Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Ιωάννινα» της επίμαχης επιστολής:. Ομολογεί, ωστόσο, πως ειλικρινά λυπάται γιατί, όσο δεν δίνονται αρμοδίως πειστικές απαντήσεις σε κάποια αιωρούμενα κρίσιμα σχετικά ερωτήματα, ίσως και να δικαιολογείται η επίμαχη «μη πρόσκληση» των Αρτινών Δημάρχων στις πρόσφατες συναντήσεις της κ. Αγγελοπούλου στα Γιάννενα..
Και προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων, υπενθυμίζεται ότι είναι ίδιος που στο παρελθόν με την αρθρογραφία του( σ., σ χαρακτηριστικό το, με τον τίτλο: «Ηπειρώτες είναι οι Γιαννιώτες και οι άλλοι της Ηπείρου, πλην Αρτινών», άρθρο που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο τον 2/2014), έψεξε με δριμύτητα την διαχρονικά σκανδαλώδη διάκριση του κράτους των Αθηνών υπέρ των Ιωαννίνων αναφορικά με τη δημιουργία των κατάλληλων αναπτυξιακών υποδομών των δύο όμορων Ηπειρώτικων νομών. Όπως είναι αυτός που δεν δίστασε να καυτηριάσει, ειδικότερα, την κακόηχη μαξιμαλιστική συγχορδία των αυτό-διοικητικών, πολιτικών, επιστημονικών και λοιπών ιθυνόντων του γειτονικού νομού, στην επιδίωξη: «να έλθουν όσα δεν ήρθαν και να μείνουν όσα είναι, στα Γιάννενα».

Όμως, από την άλλη, η διαμαρτυρία των… διαμαρτυρομένων, όπως άλλωστε πιστεύει μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών ,θα ήταν πλήρως δικαιολογημένη και ιστορικά, κοινωνικά, και πολιτικά αδιαφιλονίκητα «καταγγελτική», αν οι φίλοι κ.κ Δήμαρχοι- και προεχόντως ο του μητροπολιτικού (Αρταίων) που εκ των πραγμάτων φέρει το βάρος της συνεργασίας με την Επιτροπή: «Ελλάδα 2021»- είχαν την πρόνοια να είναι περισσότερο ενεργητικοί, αρκούντως συνεργατικοί και κυρίως συμμετοχικοί στη διαμόρφωση των δράσεων της Επιτροπής, «Ελλάδα 1821». Και , αν, ειδικότερα , εν όψει των εκδηλώσεων για τα 200χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ήταν «οι επισπεύδοντες», ώστε, σήμερα, να μην μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίζει ως επιμηθείς και όχι προμηθείς….

Επομένως, στο μέτρο που αρμοδίως θα δοθούν ολοκληρωμένες και πειστικές απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που γενικότερα θέτει κάθε βαθύτερα σκεπτόμενος και συνάμα καλόπιστος Αρτινός πολίτης, θα εξαρτηθεί κατά πόσο είναι δικαιολογημένη, αυτή η συλλογική Α΄ βάθμια τοπική αυτό-διοικητική αντίδραση και εντεύθεν αν η Άρτα, με το τεκμήριο του δικαίου και της ιστορικής αναγκαιότητας… ανά χείρας, θα νομιμοποιείται να απαιτήσει, πλέον, από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», να ενεργήσει πλέον δίκαια και στη βάση των αρχών της συνέπειας, της (ιστορικής) αξίας και της ισότητας (περί την μεταχείριση) .

Εξετάζοντας, λοιπόν, κάποιος τα μέχρι τώρα διακηρυσσόμενα και εν πολλοίς δρώμενα της υπό την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, θα πληροφορηθεί ποιοι Δήμοι της περιοχής πότε, και πως, ανταποκρίθηκαν στο δημόσιο κάλεσμα του εν λόγω φορέα, ώστε να έχει μια πρώτη εικόνα για το τι δεν έγινε εδώ(*) και τι έγινε στα Γιάννενα, ή την Πρέβεζα κά.

Από μια πρόχειρη ματιά, ωστόσο, στα των… δράσεων και… αντιδράσεων των εμπλεκόμενων μερών, αναφορικά με τον σχεδιαζόμενο τοπικό εορτασμό(για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821), ο Αρτινός πολίτης, δύσκολα θα δικαιολογούσε τυχόν πράξεις και παραλείψεις των εδώ αυτό-διοικητικών ιθυνόντων και δυσκολότερα θα απέφευγε δυσάρεστους συνειρμούς συγκρίνοντας το τώρα με το χθες …. Και προκειμένου, με κρίση αγαθού ανδρός, «να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», δικαιολογημένα θα ζητούσε απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα:

(σημείωση: στο αυριανό φύλο θα δημοσιευθεί το Β΄ μέρος του άρθρου του κ. Κολιάτσου, με καταγραφή κρίσιμων ερωτημάτων, σχετικών με τη διαμαρτυρία των τεσσάρων Δημάρχων, αλλά και ορισμένα ενδιαφέροντα κριτικά συμπεράσματα που θα προκύψουν).

(* ) email): akoliatsos@gmail.com