Ζωή με αξιοπρέπεια και όχι με προεκλογικά φιλοδωρήματα

Του Βασίλη Τσίρκα

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, οι νέοι, οι αδύναμοι, οι μικρομεσαίοι ζουν στο πετσί τους την εφιαλτική κατάσταση να μην βγαίνει ο μήνας. Η πρόταση της κυβέρνησης για το FoodPass, τόσο σε επίπεδο συμβολισμού, όσο και σε επίπεδο ουσίας, προσβάλλει την συνείδηση των πολιτών και ξεπερνά κάθε άτυπο ή τυπικό κανόνα πολιτικής ηθικής. Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα αντίστοιχη πρόταση.
Το οικονομικό επιτελείο και ο ίδιος πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν τους πολίτες μέσα από ένα καθαρά μικροκομματικό πρίσμα. Η πρόταση για το FoodPass αποτελεί μία ενέργεια που εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια εκμαυλισμού της κοινωνικής συνείδησης και στην αντιμετώπιση των πολιτών ως άβουλα και καθοδηγούμενα όντα. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο – και μόνο – ενός εξευτελιστικού πολιτικού ανταγωνισμού ενόψει των εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να βάλει πλαφόν στο αχαλίνωτο κέρδος, την κερδοσκοπία όσων πατούν πάνω στις πλάτες της κοινωνίας ήδη από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και ακόμη νωρίτερα, όταν από τον περασμένο χειμώνα οι λογαριασμοί ρεύματος είχαν πάρει φωτιά. Δεν το κάνει όμως. Και δεν το κάνει συνειδητά, για να ευνοηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Την ίδια στιγμή, η πρόταση για το FoodPass δεν εξυπηρετεί τίποτα παραπάνω από μία απόπειρα εξαγοράς ψήφων, καθώς θα μπορούσε να πάρει μέτρα για να σταματήσει την αισχροκέρδεια ή να προχωρήσει σε γενναία στήριξη της κοινωνίας.
Η κυβερνητική πρόταση δεν δίνει καμία λύση. Αντίθετα έρχεται από τα βάθη του χειρότερου λαϊκισμού, οδηγεί σε κοινωνική εξαθλίωση και σίγουρα δεν επιλύει το πρόβλημα των αδύναμων εισοδηματικά στρωμάτων. Δεν απαντά στην κρίση επιβίωσης για την πλειονότητα των νοικοκυριών, δεν βάζει φρένο στα καρτέλ των κερδοσκόπων, δεν ενισχύει τους ελέγχους.

Η έκπτωση του 10% δεν συνιστά παρά το ελάχιστο ποσό στο ύψος της δαπάνης που διαθέτουν οι πολίτες για την προμήθεια τροφίμων. Είναι ένα ποσό που δεν καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας ήταν πραγματικό, τότε θα αναζητούσε άλλους τρόπους για να στηριχθεί η κοινωνία και αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα.
Χωρίς πάγωμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, που θα έχει άμεσο και ουσιαστικό αποτύπωμα στα ράφια, οι πολίτες θα συνεχίσουν να φτωχαίνουν, να περικόπτουν ή να υποβαθμίζουν την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάζουν λουκέτο, ενώ οι ισχυροί φίλοι της κυβέρνησης θα γίνονται όλο και πιο πλούσιοι.
Η ΝΔ διευρύνει συνεχώς τόσο τη δημοσιονομική «ψαλίδα», όσο και τις οικονομικές ανισότητες. Δεν προωθεί προτάσεις που θα έχτιζαν ένα στέρεο και ασφαλές περιβάλλον. Η ίδια η κοινωνία θα κληθεί σύντομα να αποφασίσει με ποιους θα πορευτεί και ποιους θα αφήσει. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, ενδεχομένως και τα αδιέξοδα που θα κληθούμε να ξεπεράσουμε τα επόμενα χρόνια, θα είναι τέτοια που απαιτείται μια αποτελεσματική και προοδευτική ηγεσία, που κοιτά μπροστά και αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει ένα συνολικά αντιπαραθετικό πρόγραμμα για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας. Με δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, τερματισμό της αισχροκέρδειας και δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Με επιβολή πραγματικού πλαφόν στην τιμή αλλά και στο περιθώριο κέρδους στην ενέργεια και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού και τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους επαγγελματίες και απόδοση στους συνταξιούχους αυτών που δικαιούνται, τα αναδρομικά και τη 13η σύνταξη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να κερδίσει κάποιες εντυπώσεις και να κερδίσει ψήφους. Με τον τρόπο που κινείται, όμως, ναρκοθετεί το μέλλον όλων μας. Η πολιτική αλλαγή τον επόμενο χρόνο, στις εκλογές του 2023, είναι αδήριτη ανάγκη για την ελληνική κοινωνία και το μέλλον του τόπου. Είναι ευθύνη των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, με ένα πρόγραμμα συνολικής ανασυγκρότησης της δημοκρατίας, της οικονομίας και της κοινωνίας, να ξαναφέρουμε την ελπίδα στη χώρα. Είναι ευθύνη όλων μας να αλλάξουμε πορεία και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.