Από το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής Τρίτη 15 Ιουνίου 2021
Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής, του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 στις 11:00 το πρωί, πραγματοποιεί διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στο πλαίσιο του έργου «Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης, πρόληψης, διαχείρισης και έγκαιρης ενημέρωσης για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή Αράχθου» το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020.
Οι ομιλητές της Ημερίδας είναι εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών Ινστιτούτων, Δημόσιων και Περιφερειακών φορέων.
Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η εξέλιξη και μετάβαση από την Πολιτική Άμυνα στην Πολιτική Προστασία, τόσο διεθνώς αλλά κυρίως στην Ελλάδα. Θα παρουσιαστούν πρότυπα σχέδια Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρών, αναφέροντας ενδεικτικές ελληνικές περιπτώσεις και σύγχρονες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της ετερογένειας στα θέματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Ένα σημαντικό μέρος των ομιλιών θα αφιερωθεί στην παρουσίαση προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποστήριξης αποφάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και πλημμυρικών επεισοδίων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου αλλά και στην περιοχή του ποταμού Αράχθου, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και σύγχρονα εργαλεία (drones, θερμικές κάμερες, οπτικές κάμερες).
Στα πλαίσια της Ημερίδας θα παρουσιαστούν κοινές διαπεριφερειακές και διασυνοριακές στρατηγικές διαχείρισης φυσικών καταστροφών, καθώς απαιτείται να υπάρχει συντονισμός της αντίδρασης και ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις φυσικές καταστροφές, εφαρμόζοντας μια ισχυρή πολυεπίπεδη προσέγγιση και υποστηρίζοντας τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της μείωσης των κινδύνων καταστροφών και της διαχείρισης κρίσεων.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων ZOOM, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://zoom.us/j/94736326924?pwd=TlMwaHo0Vjh6b0d6NTJqbU83dFgrUT09
είτε μέσα από το κανάλι του έργου στο youtube: Watch Arachthos Project – YouTube
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου www.watcharachthos.eu, καθώς και τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής kic.uoi.gr.
*ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
11:00 – 11:10 Έναρξη Ημερίδας
Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος, Τμ. Πληροφορικής &Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
11:10 – 11:30 Η εξέλιξη από την Πολιτική Άμυνα στην Πολιτική Προστασία, διεθνώς και στην Ελλάδα
Δρ. Παναγιώτης Ζαρίφης, Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης
(ΠΣΕΑ), Υπουργείο Εσωτερικών.
11:30 – 11:50 «Πρότυπα Σχέδια Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση Πλημμυρών, ενδεικτικές ελληνικές περιπτώσεις»
Δημήτριος Μήλιος, Εκτελεστικός γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Υπ. Διδάκτωρ Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
11:50 – 12:10 «Αντιμετωπίζοντας την ετερογένεια σχετικά με την Έγκαιρη Προειδοποίηση Πολιτικής Προστασίας – το έργο TransCPEarlyWarning»
Δρ. Αθανάσιος Π. Καλογεράς,. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Μηχανικός Υπολογιστών,
Αναπληρωτής Διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων, Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ»
12:10 – 12:30 «SFEDA-Σύστημα Παρακολούθησης Δασών για την Έγκαιρη Ανίχνευση και Αξιολόγηση Πυρκαγιών στη Περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου»
Δρ. Στέφανος Μίχος, Ειδικός Επιστήμονας Πληροφορικής, Διευθυντής Πληροφορικής Επικοινωνιών
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας Ιονίου.
12:30 – 12:50 «Το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα και το Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων για τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων στην περιοχή του Άραχθου: Watcharachthos»
Δρ. Πέτρος Καρβέλης, Τμ. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
12:50 – 13:10 «Διασυνοριακές Διαδικασίες Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών»
Δέσποινα Καντελέρ, Υπ. Διδάκτωρ -Ευάγγελος Κατσαρός, Υπ. Διδάκτωρ, Τμ. Περιφερειακής & Διασυνοριακής
Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
13:10 – 13:30
Συζήτηση
Συντονιστής : Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος,
Τμ. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων