ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕΒΕ

Το Επιμελητήριο Άρτας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 , διοργανώνουν ημερίδα με θέμα:

«Παρουσίαση εξαγωγών Περιφερειακής Ενότητας – Σύγχρονες λύσεις ιχνηλασιμότητας τροφίμων – Σημάνσεις vegan & vegetarian στην ανάπτυξη των εξαγωγών τροφίμων-ποτών & καλλυντικών» , με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών για τη σημασία α) των συστημάτων ιχνηλασιμότητας στα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής ενός προϊόντος από την GS1 Association Greece και β) των πιστοποιήσεων vegan-vegetarian από την Greekexports.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν από τον ΣΕΒΕ για τις εξαγωγικές επιδόσεις της Περιφερειακής ενότητας Άρτας.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής δεδομένων HellasTrace, στο πλαίσιο της ανάγκης για ψηφιακά δεδομένα, εξυπηρετεί την ιχνηλάτηση των προϊόντων κατά τη διακίνησή τους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Στόχος της είναι η καταγραφή και κοινοποίηση σε πραγματικό χρόνο δεδομένων που απαντούν στα ερωτήματα “Τι, Πού, Πότε και Γιατί” για συγκεκριμένα γεγονότα, εξασφαλίζοντας διαφάνεια στην ιχνηλασιμότητα προϊόντων (παραλαβή, ανάκληση, αποστολή, συσκευασία, επιστροφή, κ.ά.), αποτελεσματικότητα στην κοινοποίηση δεδομένων σχετικά με τη διακίνηση και την κατάσταση των προϊόντων (χώρα προέλευσης, επιστημονική ονομασία είδους, λίστα πιστοποιητικών, ημερομηνία έναρξης και λήξης συγκομιδής, κ.ά) και συνεπώς αυξημένη πληροφόρηση προς τους τελικούς καταναλωτές. Στα πλεονεκτήματα από τη χρήση της περιλαμβάνονται η καταγραφή και προέλευση πρώτων υλών και προϊόντων, η προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση και τα brands αλλά και η δημιουργία αξιόπιστων ηλεκτρονικών αρχείων για χρήση σε ελέγχους ποιότητας τροφίμων. Και όλα αυτά συμβάλλουν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κάθε διαδικασία εξαγωγής.

Ο GS1 είναι ένας ουδέτερος, διεθνής οργανισμός που αναπτύσσει λύσεις βασισμένες σε πρότυπα, με πιο γνωστό το barcode, για τη διευκόλυνση των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics στο σύνολό τους. Ο GS1 Association Greece, αποκλειστικό μέλος του στην Ελλάδα, είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, που δημιουργήθηκε και διοικείται από τις επιχειρήσεις-χρήστες του συστήματος GS1 στη χώρα μας.
Η Greekexports είναι ο αποκλειστικός πάροχος του σήματος της V-label από το 2020 στις πιστοποιήσεις vegan-vegetarian, με περιοχή ευθύνης την Ελλάδα, την Κύπρο, τις γειτονικές μας χώρες και την Αίγυπτο. Η V-label είναι το πλέον αναγνωρίσιμο σήμα για τα vegan & vegetarian προϊόντα καθώς διαθέτει 34 licensing partners σε όλο τον κόσμο και έχει σηματοδοτημένα περισσότερα από 50,000 προϊόντα από περίπου 4000 παραγωγούς.
Στην Ελλάδα οι πιστοποιημένοι πελάτες έχουν ήδη ξεπεράσει τους 100, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικότερων βιομηχανιών τροφίμων που διαθέτουν προϊόντα με τα σήματα της vlabel στην μικρή και μεγάλη λιανική σε όλη την χώρα, καθώς και σε περισσότερες από 50 χώρες του εξωτερικού.

Ιδιαίτερη όμως σημασία έχει ότι πολλοί μικροί παραγωγοί αξιοποιούν την πιστοποίηση αυτή, ως ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια ανάπτυξής τους σε διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα στην Ευρώπη το σήμα είναι εξαιρετικά αναγνωρίσιμο (ενδεικτικά σε ποσοστό 97% στην Γερμανία σύμφωνα με μελέτες) και η τοποθέτησή του στο προϊόν ενισχύει την εικόνα του ακόμα και αν προέρχεται από άγνωστο ή μικρό παραγωγό.