ΗΠΕΙΡΟΣ-Ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό 37%

Τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών

Εμβολιασμένοι με μία δόση 47%

Προγραμματισμένο ραντεβού 1ης δόσης 50%

Στο τραπέζι νέα μέτρα-στο παιχνίδι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Στόχος να ενεργοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο για το θέμα των ελέγχων και του συνωστισμού που παρατηρείται ειδικά σε κέντρα διασκέδασης, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν οι Δήμαρχοι του πολίτες να εμβολιασθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι τοπικοί άρχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν άμεσα και λίστες με ονόματα συμπολιτών μας που έχουν προβλήματα και δεν μπορούν να μετακινηθούν αλλά θέλουν να εμβολιασθούν.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μείωση του ενδιαφέροντος, γεγονός όμως που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τουρισμό, ειδικά εάν συνεχισθεί η αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά γι αυτό και η κυβέρνηση, έχει ήδη αποφασίσει τι μέτρα θα λάβει εάν συνεχισθεί η ίδια επιδημιολογική εικόνα, ενώ έτοιμη είναι και η λίστα με τα νησιά και τις περιοχές που έχουν υψηλό ιικό φορτίο το οποίο μπορεί αν συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα μέτρα για τις μετακινήσεις, ενώ οι ειδικοί κουβεντιάζουν για την επιστροφή της μάσκας. Ταυτόχρονα οι μετακινήσεις είναι στο επίκεντρο αφού οι ανεμβολίαστοι πρέπει να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τεστ για να μπουν σε πλοία, ενώ δεν αποκλείεται μπλόκο στις μετακινήσεις εκτός νομού και με ΙΧ – όπως άλλωστε ήταν η εισήγηση της Επιτροπής όπως και το σενάριο για ολική επαναφορά με τις μάσκες παντού και πάλι.

Το ζήτημα της μετακίνησης εκτός νομού συγκεντρώνει πολλές δυσκολίες, ειδικά στο ζήτημα του ελέγχου, ενώ δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με τις μάσκες που βγήκαν σε εξωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα μέτρα που μεταξύ άλλων συζητούνται είναι:

-Επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
-Αύξηση ελέγχων από τις τοπικές αρχές
-Απαγόρευση υπαίθριων εκδηλώσεων
-Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε πλατείες κ.λ.π.
-Περιορισμός ατόμων στα καταστήματα εστίασης
-Διακοπή μουσικής σε μπιτς μπαρ και εξυπηρέτηση μόνο σε καθήμενους (ξαπλώστρες)
-Περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ

Στην Ήπειρο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η περιφέρεια που κατέχει τα πρωτεία στους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση είναι τα Ιόνια Νησιά με 55% του πληθυσμού και ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο με 52% και η Αττική με 51%. Στον αντίποδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο βρίσκονται αρκετά πίσω καθώς έχει εμβολιαστεί με μία δόση μόλις το 39% του πληθυσμού. Στα Ιόνιο βρίσκεται και το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις, καθώς τις έχει λάβει το 47%. Στο Νότιο Αιγαίο έχει εμβολιαστεί πλήρως το 44%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία το 39%. Από την άλλη στη Στερεά Ελλάδα έχει κάνει και τις δύο δόσεις το 31%, ενώ έχει εμβολιαστεί το 32% του πληθυσμού σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Πελοπόννησο.

Τα στοιχεία για την Περιφέρεια ΗΠΕΙΡΟΥ δείχνουν τα εξής:
Ποσοστό Εμβολιασμένου Πληθυσμού με μία δόση 47%
Ποσοστό Πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί/προγραμματισμένο ραντεβού 1ης δοσης 50%
Ποσοστό Πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό 37%

Σύψας: μη λέμε μεγάλες κουβέντες 
Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου να έρθει το τέταρτο κύμα στην Ελλάδα και πως μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Κάλεσε δε τα κυβερνητικά στελέχη – μιλώντας στο OPEN- να σταματήσουν να δηλώνουν πως δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα λέγοντας «δεν πρέπει να λέμε μεγάλες κουβέντες για μη οριζόντιο κλείσιμο» και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν: «Είναι θέμα χρόνου να έρθει το 4ο κύμα στην Ελλάδα. Γύρω στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. Θα φοβόμουν να είμαι ανεμβολίαστος ενώ έρχεται 4ο κύμα. Μου κάνει εντύπωση πώς μερικοί άνθρωποι παίρνουν τεράστιο ρίσκο να μένουν ανεμβολίαστοι. Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν, καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη».

Ο κ. Σύψας αναφορικά με τη χρήση μάσκας επεσήμανε ότι «Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερ-μετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους».
Συνολικά, σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρέχονται στο emvolio.gov.gr:
– Έχουν πραγματοποιηθεί 8.710.475 εμβολιασμοί
– Έχουν πραγματοποιηθεί 4.988.163 εμβολιασμοί με μία δόση
-Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 3.968.350

Εμβολιαστείτε
«Το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημ. Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου, o Β΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Κάρναβος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Ανατ.Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου.