Η Άρτα Παραμένει Στο Βαθύ Κόκκινο

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης – Οι περιοχές σε «βαθύ κόκκινο» αυξήθηκαν σε 26

Στο Κόκκινο ανέβηκε η Πρέβεζα, κατέβηκαν τα Γιάννενα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμο, ποιοι εξαιρούνται

Με αλλαγές ο νέος επιδημιολογικός χάρτης για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Όπως έγινε γνωστό, δύο ακόμη περιοχές μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο» (επίπεδο 5). Παράλληλα, στον νέο επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ, πέντε περιφέρειες ανεβαίνουν από το πορτοκαλί στο κόκκινο επίπεδο, καθώς παρουσιάζουν επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες.
Την ίδια στιγμή τρεις περιοχές βγήκαν από το «βαθύ κόκκινο» και πήγαν στο «κόκκινο», ενώ μία κατέβηκε από το «κόκκινο» στο «πορτοκαλί».
Στην Ήπειρο, η Άρτα παραμένει στο βαθύ κόκκινο, ενώ τα Γιάννενα καυέβηκαν στο κόκκινο, στο οποίο όμως ανέβηκε η Πρέβεζα.

– Όλες οι αλλαγές έχουν ως εξής:
Σε «βαθύ κόκκινο» (επίπεδο 5) από «κόκκινο» (επίπεδο 4) ανέβηκαν οι ακόλουθες περιοχές: Καστοριά, Φλώρινα.
Από «πορτοκαλί» (επίπεδο 3) σε «κόκκινο» (επίπεδο 4) ανέβηκαν: Πρέβεζα, Εύβοια, Βοιωτία Ηλεία Ευρυτανία.
Από «βαθύ κόκκινο» (επίπεδο 5) σε «κόκκινο» (επίπεδο 4) κατέβηκαν: Ιωάννινα Καβάλα Αρκαδία.
Από «κόκκινο» (επίπεδο 4) σε «πορτοκαλί» (επίπεδο 3) κατέβηκε η: Μεσσηνία
Συνολικά 26 περιοχές στην Ελλάδα βρίσκονται πλέον στο επίπεδο 5 («βαθύ κόκκινο»). Ανάμεσά τους είναι η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Λάρισα και η Μαγνησία. Αναλυτικά: Άρτα Aιτωλοακαρνανία Θεσσαλονίκη Άγιον Όρος Αχαΐα Λάρισα Μαγνησία Καστοριά Κιλκίς Ημαθία Πιερία Φλώρινα Έβρος Πέλλα Ξάνθη Δράμα Μεσσηνία Σέρρες Τρίκαλα Κοζάνη Καρδίτσα Χαλκιδική Φθιώτιδα Θάσος Λέσβος Γρεβενά.

Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμο
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».
Όπως σημειώνεται, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και
(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εψαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εψαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).
– Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης παρ. 1 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
-Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.
-Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Με το ΑΜΚΑ
Πώς το κράτος ξέρει αν έχεις εμβολιαστεί ή εξαιρείσαι λόγω υγείας η απάντηση είναι μέσω του ΑΜΚΑ όπου μπορεί να δει ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί με μια διασταύρωση από την ΑΑΔΕ που διαθέτει τα στοιχεία όλων των πολιτών και με βάση την ηλικία θα βρεθούν όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για πρώτη δόση.