Η Άρτα Υποδέχεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ιστορική στιγμή για την πόλη

Η έλευση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Ο Παναγιώτατος θα τιμηθεί με την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη

Και αποκαλυπτήρια της νέας πλατείας με το όνομα του

Μια Ιστορική στιγμή για την πόλη της Άρτας είναι η επίσημη έλευση και υποδοχή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η έλευση του Παναγιωτάτου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 και αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός για την τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας την πνευματική, πολιτιστική και ιστορική σημασία της περιοχής μας.

Όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση από τον Δήμο Αρταίων, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, η πόλη της Άρτας υποδέχεται την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.
Η Άρτα, μια πόλη με πλούσια βυζαντινή κληρονομιά, είναι έτοιμη να αγκαλιάσει με θερμότητα τον Πνευματικό Ηγέτη της Ορθοδοξίας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Πατριάρχη, θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις που αποτυπώνουν τη βαθιά ευλάβεια και τον σεβασμό των Αρτινών προς την Οικουμενική Πατριαρχία και τον ίδιο τον Παναγιώτατο.

Στην επίσημη τελετή, ο Παναγιώτατος θα τιμηθεί με την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της πόλης, και θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια της νέας πλατείας που θα φέρει το όνομά του, «Πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄».
Πρόκειται για τις ελάχιστες εκφράσεις τιμής αλλά και σύμβολα της διαχρονικής σχέσης μεταξύ της τοπικής κοινότητας και της Οικουμενικής Ορθόδοξης Πνευματικότητας.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει σημαντικές εκδηλώσεις, ξεκινώντας με την επίσημη υποδοχή στον Ιερό Ναό Μάξιμου του Γραικού, όπου ο Πατριάρχης θα τελέσει Πατριαρχικό Συλλείτουργο, προσφέροντας την ευλογία του σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Η παρούσα στιγμή είναι ιστορική και εορταστική για την πόλη της Άρτας. Καλούνται όλοι να συμμετάσχουν με σεβασμό στις εκδηλώσεις που τιμούν τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έναν ηγέτη που προάγει την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και την
Αδελφοσύνη.

Πρόγραμμα Επίσκεψης
Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Παναγιωτάτου έχει ως εξής:
-09.00: Επίσημος Υποδοχή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου στον Ιερό Ναό Μάξιμου του Γραικού.
-09.05 – 12.30: Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Ι.Ν. Μάξιμου του Γραικού.
-13.00: Αγιασμός από τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο της νέας πλατείας.
-13.15: Ομιλία Δημάρχου Αρταίων κ. Χριστόφορου Σιαφάκα.
-13.30: Ανάγνωση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων κ. Κωνσταντίνο Πατήλα της απόφασης ανακήρυξης του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου σε επίτιμο δημότη Άρτας.
-13.40: Επίδοση απόφασης ανακήρυξης επίτιμου δημότη στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.
-13.50: Αντιφώνηση Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου.
14.05: Αποκαλυπτήρια από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Χριστόφορο Σιαφάκα, του ονόματος της νέας πλατείας «ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Α΄».
14.15: Πέρας τελετής – αναχώρηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου.