Η ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ Εκπέμπει S.O.S

Μια ακόμη ηχηρή προειδοποίηση από την ΟΑΣΝΑ

Στην Άρτα από τα 5000 μητρώα απόμειναν ενεργά τα 800

Τιμές 1,80 ευρώ για το πρόβειο γάλα και 1,40 για το γίδινο

Άμεση και γενναία επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών

Το τρανταχτό παράδειγμα της τιμής της φέτας, όπου για ένα κιλό τυρί φέτα χρειάζονται 3,5 κιλά γάλα επί 1,15 ευρώ που κατά μέσο όρο πληρωθήκαν πέρυσι οι παραγωγοί ,δίνει ένα αποτέλεσμα 4 ευρώ το κιλό όταν στο ράφι ξεπερνάει πλέον τα 11 ευρώ, επικαλείται η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.ΑΡΤΑΣ, για να κρούσει καμπάνες προς κάθε αρμόδιο, ώστε να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον για την κτηνοτροφία και ειδικά την ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ, που περνάει για μια ακόμη φορά δύσκολες ημέρες την τελευταία δεκαετία.
Επικαλούμενη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ΟΑΣΝΑ επισημαίνει πως την τελευταία δεκαετία η αιγοπροβατοτροφία στην Ήπειρο μειώθηκε σε ποσοστό 33%, δηλαδή ο ένας στους τρεις κτηνοτρόφους έφυγε απ’ το επάγγελμα, ενώ στο Νομό Άρτας από τα 5000 μητρώα εκμεταλλεύσεων έχουν απομείνει ενεργά τα 800 περίπου, δηλαδή συρρικνώθηκε στο 16%!

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΑΣΝΑ «Σήμερα όσοι απέμειναν οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα συνέπεια του τεράστιου ενεργειακού κόστους και των απαγορευτικών τιμών στις ζωοτροφές και τις εισροές γενικότερα. Οι εξευτελιστικές τιμές στο γάλα αλλά και στο κρέας την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, αφήναν ελάχιστο κέρδος αυστηρά για την επιβίωση, τώρα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής .
Οι νεοτσιφλικάδες των γαλακτοβιομηχανιών πήραν τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων και τον μετέτρεψαν σε δικά τους πλούτη αφού κατάφεραν να φτάσουν μέχρι και πρόπερσι την τιμή του πρόβειου γάλακτος στα 70 λεπτά το κιλό. Ταυτόχρονα οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων στον καταναλωτή διαμορφώνονται τρεις και τέσσερις φορές πιο πάνω.
Τρανταχτό παράδειγμα η τιμή της φέτας. Δεδομένου ότι για ένα κιλό τυρί φέτα χρειάζονται 3,5 κιλά γάλα επί 1,15 ευρώ που κατά μέσο όρο πληρωθήκαν πέρυσι οι παραγωγοί ,δίνει ένα αποτέλεσμα 4 ευρώ το κιλό όταν στο ράφι ξεπερνάει πλέον τα 11 ευρώ.
Σήμερα το κόστος παραγωγής ενός κιλού πρόβειου γάλακτος αγγίζει τα 1,65 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η εργασία του κτηνοτρόφου.

Για αυτό ζητάμε ΑΜΕΣΑ:
1)Τιμές 1,80 ευρώ για το πρόβειο γάλα και το 80% αυτής της τιμής για το γίδινο.
2 Προστασία απ’ την ασυδοσία και την εκμετάλλευση των βιομηχανιών και των εμπορικών κυκλωμάτων.
3)Άμεση και γενναία επιδότηση είτε από εθνικά είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια για την κάλυψη του τεράστιου κόστους των ζωοτροφών, και του ενεργειακού κόστους.
4)Μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας για να φθάνουν φθηνότερα στην λαϊκή οικογένεια που υποφέρει απ’ την κρίση.
Ζητάμε τη στήριξη όλου του δοκιμαζόμενου λαού γιατί αν δεν προστατευθεί η κτηνοτροφία και γενικότερα η πρωτογενής παραγωγή τροφής στη χώρα μας ,δεν απειλούμαστε μόνο από πρωτοφανή επισιτιστική κρίση αλλά και από κατάρρευση όλου του κοινωνικού ιστού».

Παναγροτικό Κάλεσμα Αγώνα
Επίσης όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας «ο αγροτικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής, συσπειρωμένοι στην πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με επόμενο μεγάλο σταθμό το συλλαλητήριο στην Agrotica, στη Θεσσαλονίκη στις 22 Οκτώμβρη όπως επίσης και στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοέμβρη.
Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη ζωή και την εργασία .
Μέτρα τώρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου κόστους παραγωγής.
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εκμετάλλευση χωρίς ρεύμα. Ο άνθρωπος, ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο αλιέας, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος αλλά κι ο επιστήμονας και οι ανάγκες του, να σταθεί απέναντι απ’ την ‘’ελεύθερη οικονομία της αγοράς’’ που τσακίζει τις ζωές μας.
Όλοι στον αγώνα».