Η ανάδυση της Pranayama
Γράφει η Ιππολύτη Μηλιώνη,
Υoga instructor
Πραναγυάμα είναι παραδοσιακά το 4ο βήμα του μονοπατιού που ονομάζεται Ράτζα Γιόγκα και το 3ο της Χάθα Γιόγκα.Η λέξη πραναγυάμα σημαίνει έλεγχος της βιοενέργειας , της Πράνα. Σκοπός της πραναγυάμα είναι ο έλεγχος του νου, για επιτυχία στον Διαλογισμό.
Η πραναγυάμα χρησιμοποιεί την αναπνοή με σκοπό να την επιβραδύνει. Σε αυτή την περίπτωση , η ελεγχόμενη αναπνοή χωρίζεται σε τέσσερα στάδια:
Εισπνοή (πούρακα)
Κράτημα του αέρα μέσα( άνταρ κούμπακ)
Εκπνοή( (ρετσάκα)
Άπνοια με άδειους πνεύμονες( μπάγυα κούμπακ ή Σούνυακ)
Η πραναγυάμα στην πραγματικότητα είναι μια προχωρημένη τεχνική , που απαιτεί μακρόχρονα κρατήματα αναπνοής και μεγάλη συγκέντρωση του νου. Δεν είναι απλά αναπνευστικές ασκήσεις. Στην ουσία οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα άπνοιας, πράγμα που σταματά και τις σκέψεις του νου, ώστε να δημιουργηθεί εσωτερική σιωπή, οπότε ο νους γίνεται διαυγής και ικανός να γνωρίσει την πραγματικότητα.
Είτε ο άνθρωπος έπαψε να ασκείται σε όλες τις πρακτικές πειθαρχίας, είτε επειδή έχασε την ικανότητα πνευματικής συγκέντρωσης , εισήχθηκαν διάφορες τεχνικές με στόχο την αποκατάσταση της ελάχιστης φυσικής κατάστασης που απαιτείται για την πρακτική του διαλογισμού.
Η εμφάνιση διαφόρων νέων πρακτικών εμφανίστηκαν στην εποχή των πρώτων εισβολών. Ο άνθρωπος αρχίζει να χάνει το περιβάλλον του. Η πρώτη εισβολή ενός διαφορετικού πολιτισμού ήταν του Αλέξανδρου.
Η πρώτη πραναγυάμα που έκανε την εμφάνισή της την εποχή εκείνη ήταν η Ουτζάγι Βιλόμα, αφού η πρώτη επίπτωση στον άνθρωπο ήταν ο περισπασμός του νου. Η τεχνική αυτή βοηθά στην ανάκτηση της γαλήνης και στη μείωση του νοητικού περισπασμού.
Ο άνθρωπος της εποχής εκείνης άρχισε να προσελκύεται από τα αισθητηριακά αντικείμενα. Από τη στιγμή που έπεσε στη παγίδα του αισθητηριακού περισπασμού ακολούθησε ο συναισθηματικός περισπασμός. Η ουτζάγι Πρατιλόμα εισάχθηκε έπειτα. Αυτή η τεχνική απευθύνεται στη συναισθηματική δραστηριότητα. Η μείωση και η εξάλειψη του συναισθηματικού περισπασμού είναι μια από τις κύριες αρετές της τεχνικής αυτής.
Από τον αισθητηριακό περισπασμό μέχρι την απώλεια κάθε σωματικής πειθαρχίας, ο άνθρωπος υπέστη ένα είδος ”δηλητηρίασης”. Δηλητηριασμένος από τα αισθητηριακά, συναισθηματικά,, σωματικά δέλεαρ, έμοιαζε να έχει χάσει κάθε σωτηρία. Η δηλητηρίαση τον καθιστούσε ”καυτό”. Ο νους θεωρείται καυτός όταν κατακλύζεται από συναισθήματα όπως το πάθος, θυμός κ.λ.π. Η πραναγυάμα Σιτάλι εισήχθηκε πριν από πεντακόσια χρόνια περίπου για να εξουδετερώσει το πνευματικό αυτό δηλητήριο. Οι παραλλαγές της τεχνικής αυτής διαμορφώθηκαν ακόμη πιο πρόσφατα.
Λόγω της σοβαρότητας αυτής της δηλητηρίασης ήταν απαραίτητο να βρεθεί ένας πιο άμεσος τρόπος για να αποτοξινωθεί ο άνθρωπος. Αυτός είναι ο σκοπός της Κάπαλα Μπάτι , μιας πραναγυάμα με γρήγορο ρυθμό, που συνήθως προηγείται άμεσα άλλων τεχνικών.
Το νευρικό Σύστημα του ανθρώπου υφίσταται τις άμεσες συνέπειες της δηλητηρίασης. Μια δεύτερη τεχνική με γρήγορο ρυθμό η Μπάστρι (το φυσερό του αργυροχρυσοχόου) εισήχθηκε για να κατευνάσει την υπερδιέγερση των νευρικών παρορμήσεων. Στο συμβολικό επίπεδο η αναπνοή αυτή δεν φουντώνει τη φλόγα. Στόχος της είναι να σβήσει τη φωτιά που τροφοδοτείται από τα διάφορα στάδια της ” παρακμής” του ανθρώπου.
Αυτή είναι η χρονική σειρά με την οποία εμφανίστηκαν οι διάφορες τεχνικές Πραναγιάμα.
Οι περισσότεροι ξεκινούν την γιόγκα γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους σπασμένους. Γι α την ακρίβεια κανείς δεν αναζητά τη πρακτική αυτή όταν όλα στην ζωή του μοιάζουν φυσιολογικά. Πόνοι, κρίσεις πανικού, στρες, κατάθλιψη, ίσως οι πιο συχνοί λόγοι που προτρέπουν κάποιον να αναζητήσει κάτι περισσότερο από σωματική άσκηση. Η αναπνοή μας υπάρχει πάντα μαζί μας, για την ακρίβεια η αναπνοή μας κρατάει στην ζωή. Συμβαίνει είτε εμείς προσπαθούμε είτε όχι για αυτή.
Η επέμβασή μας πάνω σε αυτή είναι ένα δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουμε για να ξαναβρούμε το κέντρο μας. Παίρνουμε θέση στο στρωματάκι μας, δουλεύουμε, δημιουργούμε προκλήσεις, κρατήματα και άπνοιες και όλο αυτό λειτουργεί σαν καθρέφτης, είναι μια περισυλλογή για όσα πρέπει να δούμε και η πραγματική δουλειά μας ξεκινά εκεί.
Η αναπνοή μας, ο ήχος της η μορφή της είναι η μουσική μας κατά την διάρκεια της πρακτικής μας. Καθώς αρχίζουμε την κίνηση αναπνοή αποκτά ρυθμό, ξεκινά από τα βάθη, ταξιδεύει στα κόκκαλα μας, και γρατσουνά τις χορδές της καρδιάς μας. Και σαν ένα όμορφο μουσικό κομμάτι μας δίνει το αίσθημα πως υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από εμάς, μέσα μας, πάνω μας, γύρω μας.
Η ομορφιά της πραναγυάμα είναι η απόλυτη αρμονία, ο τρόπος που όλα είναι ενωμένα, άρρηκτα συνδεδεμένα, είναι η στιγμή εκείνη της αποκάλυψης, είναι ο εορτασμός των αισθήσεων.
Πηγές:
Σημειώσεις.από το Εκπαιδευτικό Δασκάλων Γιόγκα,Ακαδημία Γιόγκα Λωτός,κ.Λίντα Καπετάνιου
Η ανάδυση της Γιόγκα,Τ.Κ. ΣΡΙΜΠΑΣΥΑΜ.
* Insta: ippoyoga / Akasha_place
Facebook: akasha place
Στούντιο Γιόγκα,
Περ/κη Οδός Άρτα
Τηλ.6972676341